Калкулације: Мила руши само један мандат

Мило Ђукановић и опозиција боре се за наклоност мањинских странака. Тако се може описати епилог резултата парламентарних избора, с обзиром да ниједна опција није успела да освоји 41 мандат, колико је потребно за формирање владе. Парламент Црне Горе има 81 посланичко место, а за формирање владе неопходан је 41 мандат.

Регион 17.10.2016 | 12:11
Калкулације: Мила руши само један мандат
Након 100 одсто обрађених гласова према резултатима Центра за демократску транзицију, Демократска партија социјалиста Мила Ђуканавића освојила је 35 мандата и за састав владе јој је неопходно још 6 мандата.

Ту бројку може достићи удруживањем са мањинским партијама Бошњака, Хрвата и Албанаца (заједно 4 мандата) и  Социјалдемократама (СД) Ивана Брајовића (2 мандата). Ипак, довољно је да један мандат превагне у корист опозиционе струје која заједно броји 40 мандата (ДФ-18, Кључ-9, Демократе-9, СДП-4) и да ДПС након 27 година на власти пређе у опозицију. С друге стране, из Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) саопштено је да након 95% обрађеног узорка, ДПС има 36 мандата.

Уколико се то испостави као тачан резултат, Ђукановићу неће требати сви мањински мандати за већину, док ће опозицији уместо једног неопходна бити два мандата. Из горе наведеног, једно је сигурно: мањине одлучују о будућој Влади Црне Горе. Шта се у Црној Гори дешавало јуче након затврарања биралишта, прочитајте у јучерашњем Блицовом БЛОГУ УЖИВО.

С ким ће мањине?

Према тренутном стању ствари, ситуација је следећа: за формирање владе опозицији треба један, а ДПС-у шест мандата, што простом рачуницом указује да ће се борба водити за четири мандата мањинских партија, тачније Бошњака, Албанаца и Хрвата.

Ако рачунамо да Ђукановић има подршку Ивана Брајовића и његових социјалдемократа, који су освојили два мандата, резултат је: Опозиција 40, ДПС уз СД 37 (или 38, уколико су бројке ЦеМИ тачне). Опозиција је синоћ већ позвала мањине на разговор.


Фото: ЦДТ_ЦрнаГора / Промо
Распоред мандата у црногорском парламенту

Међутим, имајући у виду да су мањинске странке традиционални коалициони партнер Мила Ђукановића, може се чак и рећи да је ДПС у предности у односу на опозицију. На неизвесне постизборне калкулације умногоме утиче и низак цензус од 3 одсто који је СД-у за 0,1 проценат омогућио улазак у парламент и обезбедио Милу Ђукановићу неопходну подршку.

Веома лако се може испоставити да тих 0,1% буду и кључни, с обзиром да ДПС без та два мандата социјадемократа не би могао да размишља о формирању владе. Сигурно је да Црну Гору наредних дана очекује веома турбулентан период преговора око састава Владе.

Опозиција сложна, може ли Мило рачунати на старог пријатеља?

Мило Ђукановић могао би да формира Владу и уз помоћ старог савезника Ранка Кривокапића, односно Социјалдемократске партије (СДП), која је освојила четири мандата. Уз његову, и подршку Ивана Брајовића и СД, ДПС-у не би били потребни мандати мањинских партија за састав Владе.

Ипак, опозиција делује веома сложно, а Ђукановић и Кривокапић су у лошим односима. Кривокапић је у интервјуу за "Блиц" поручио да је време да сласт у Црној Гори промени.


Фото: Профимедиа
Ранко Кривокапић

"Показали смо током 25 година да следимо своје идеале, без обзира на жртве. Не постоји држава у ЕУ у којој је политички лидер владајуће партије признао да је организовао мафију, а да је та партија остала на власти", истакао је лидер СДП.

Демократски фронт: Тражићемо прелазну владу

Лидери главне опозиционе снаге из Демократског фронта поручили су Милу Ђукановићу да "нема разлога за славље".


Фото: Профимедиа
Андрија Мандић

"Полицијска хунта која влада Црном Гором учинила је све да очува Мила Ђукановића. Зато је покренута полицијска акција у којој су хапшени сви који су разочарани политиком ДПС. Сутра седамо за сто са свима па ћемо видети шта и како. Опозиција има 40 мандата, а ДПС 35. Нама фали један, а њему шест. Тешко је схватити да ће ико прихватити коалицију ДПС-а, уколико то не буде производ политичке корупције.

Ухапшено је 2.500 наших активиста, хапсили су им мајке, претресали куће...а све зато јер су протестовали против Ђукановића, који је и ових 35 мандата добио јер је злоупотребио државне ресурсе, полицију, Тужилаштво..." поручили су из Демократског фронта за "Блиц".

Бечић: ДПС без злоупотребе не би прешао цензус

"Јасно је да вечерас нити једна страна нема апсолутну већину, а да ће дани пред нама дати одговор на питање на формирање нове власти. Што се нас тиче, највеће смо изненађење избора, одрадили смо посао који смо обећали и допринели успеху опозиције",  рекао је млади Алекса Бечић, лидер Демократске Црне Горе која је члан опозиционог блока.


Фото: Демократска Црна Гора / Промо
Алекса Бечић

Демократе су освојиле скоро 10% гласова и осам мандата у скупшини.

"Позвао сам опозиционе колеге да наредних дана седнемо и извршимо анализу злоупотреба, и онда у заједничкој координацији заузмемо јединствени став. Што се тиче ДПС-а, на фер и поштеним изборима не би прешли цензус" истакао је Бечић, рекавши да се нада да ће мањинске партије стати на страну опозиције, односно "правих патриота".

Ђукановић: Одбранили смо Црну Гору

"Демократска партија социјалиста (ДПС) је опет победила на изборима. Освојили смо 36 мандата што је дупло више од нашег првог конкурента, рекао је носилац листе ДПС-а Мило Ђукановић на обраћању окупљеним присталицама у старој згради Владе."


Фото: О. Бунић / РАС Србија
Мило Ђукановић

Он је казао да је ДПС надјачао "15 странака које су биле на изборима против њих".

"Кључ, ДФ и Демократе су имале, не зна се број колико коституената а освојили смо више гласова од свих заједно. Тако да се питам како они могу више да доводе у питање победу јер они пореде резултат 15 партија са оним што је ДПС направила сама.

Није било лако јер се велика сила упрегла против Црне Горе али можемо да кажемо да смо успјели и да настављамо пут евроатлантских интеграција. Улазимо у НАТО а надам се да ћемо до краја мандата завршити и преговоре са ЕУ. СД ће имати два мандата, БС такође два и албанске странке и ХГИ по један, тако да ћемо имати 42 мандата, заједно са нашим традиционалним партнерима" рекао је Ђукановић.

Неправилности

Изборни дан протекао је у мноштву неправилности: посматрачи из Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) објавили су да је на неколико десетина изборних места дошло до тешких неправилности приликом гласања, а у некима и до опште туче.


Фото: ЦДТ_ЦрнаГора / Тwиттер
Импровизовано гласачко место у Бару

Фотографисани су гласачки листићи, уочено је присуство неакредитованих лица на бирачким местима...једно од биралишта наводно се налазило у кафани, у којој су бирачи масовно гласали за шанком уместо за параваном, док су у Бару грађани гласали у шатору!

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

драган

17.10.2016 11:09

Јак је ко НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

З. В

17.10.2016 20:17

Јаки сте много. Много. Да вам Србије није гладовали би. И Русије наравно

Name

Димњачар

17.10.2016 11:13

Џабе калкулације Вучићевог Блица, сљедеће љето Шенгенске визе за љетовање на плажама НАТО-Монтенегро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тражи се

17.10.2016 11:59

Папак.

Name

аналитицар

17.10.2016 14:35

@Димњацар,Али то је било планирано да буде Српско море,Руси су то хтјели да одраде за Србију,А Србија као није се мијесала у изборе.

Name

З. В

17.10.2016 20:14

Ста вам је Русија или Србија урадила да је толико мрзите? Коју славу славите? Која сте вијера?

Name

Психо-Аналитчар

17.10.2016 11:46

"Није ме брига", али овај човјек је побркао лончиће...питате зашто?, Он или од нечег бјежи или има силан комплекс; а он може бити везан за " синдром националне привржености" којим је православни свијет и његови народи очували своју опстојност; од Русије до Србије и Црне Горе...или је плаћен, што вјероватно и јесте, због криминалних приватизација, да побјегне у НАТО причу.....вјероватно ни једне од ових опција није свјестан, јер да јесте замислио би се шта ради на власти 27 година....Прича о демократији у вријеме када и нај богатије земље и њихови владари , (попут Јапанског цара који жели да абдицира за свој народ), мисле о свом народу је празна , ако није поткрепљена жељом и поступцима ка бољем животу....али бирали су ....јер чињеница да ти и брат није пријатељ је пре страшна..."Његош ће се у гробу окренути", а постоји ли шта свето сем новца...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

17.10.2016 12:15

Супља прица...теби је вјероватно ДФ партија која промовисе демократију под окриљем Русије и Србије.Вецина одлуцује и помири се са тим.

Name

Михајло Микиц

17.10.2016 18:34

Повући ће се Мило кад Црна Гора уђе у Нато. Кад Србија не буде могла више радити на разбијању Црне Горе.