Kalkulacije: Mila ruši samo jedan mandat

Milo Đukanović i opozicija bore se za naklonost manjinskih stranaka. Tako se može opisati epilog rezultata parlamentarnih izbora, s obzirom da nijedna opcija nije uspela da osvoji 41 mandat, koliko je potrebno za formiranje vlade. Parlament Crne Gore ima 81 poslaničko mesto, a za formiranje vlade neophodan je 41 mandat.

Region 17.10.2016 | 12:11
Kalkulacije: Mila ruši samo jedan mandat
Nakon 100 odsto obrađenih glasova prema rezultatima Centra za demokratsku tranziciju, Demokratska partija socijalista Mila Đukanavića osvojila je 35 mandata i za sastav vlade joj je neophodno još 6 mandata.

Tu brojku može dostići udruživanjem sa manjinskim partijama Bošnjaka, Hrvata i Albanaca (zajedno 4 mandata) i  Socijaldemokratama (SD) Ivana Brajovića (2 mandata). Ipak, dovoljno je da jedan mandat prevagne u korist opozicione struje koja zajedno broji 40 mandata (DF-18, Ključ-9, Demokrate-9, SDP-4) i da DPS nakon 27 godina na vlasti pređe u opoziciju. S druge strane, iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) saopšteno je da nakon 95% obrađenog uzorka, DPS ima 36 mandata.

Ukoliko se to ispostavi kao tačan rezultat, Đukanoviću neće trebati svi manjinski mandati za većinu, dok će opoziciji umesto jednog neophodna biti dva mandata. Iz gore navedenog, jedno je sigurno: manjine odlučuju o budućoj Vladi Crne Gore. Šta se u Crnoj Gori dešavalo juče nakon zatvraranja birališta, pročitajte u jučerašnjem Blicovom BLOGU UŽIVO.

S kim će manjine?

Prema trenutnom stanju stvari, situacija je sledeća: za formiranje vlade opoziciji treba jedan, a DPS-u šest mandata, što prostom računicom ukazuje da će se borba voditi za četiri mandata manjinskih partija, tačnije Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Ako računamo da Đukanović ima podršku Ivana Brajovića i njegovih socijaldemokrata, koji su osvojili dva mandata, rezultat je: Opozicija 40, DPS uz SD 37 (ili 38, ukoliko su brojke CeMI tačne). Opozicija je sinoć već pozvala manjine na razgovor.


Foto: CDT_CrnaGora / Promo
Raspored mandata u crnogorskom parlamentu

Međutim, imajući u vidu da su manjinske stranke tradicionalni koalicioni partner Mila Đukanovića, može se čak i reći da je DPS u prednosti u odnosu na opoziciju. Na neizvesne postizborne kalkulacije umnogome utiče i nizak cenzus od 3 odsto koji je SD-u za 0,1 procenat omogućio ulazak u parlament i obezbedio Milu Đukanoviću neophodnu podršku.

Veoma lako se može ispostaviti da tih 0,1% budu i ključni, s obzirom da DPS bez ta dva mandata socijademokrata ne bi mogao da razmišlja o formiranju vlade. Sigurno je da Crnu Goru narednih dana očekuje veoma turbulentan period pregovora oko sastava Vlade.

Opozicija složna, može li Milo računati na starog prijatelja?

Milo Đukanović mogao bi da formira Vladu i uz pomoć starog saveznika Ranka Krivokapića, odnosno Socijaldemokratske partije (SDP), koja je osvojila četiri mandata. Uz njegovu, i podršku Ivana Brajovića i SD, DPS-u ne bi bili potrebni mandati manjinskih partija za sastav Vlade.

Ipak, opozicija deluje veoma složno, a Đukanović i Krivokapić su u lošim odnosima. Krivokapić je u intervjuu za "Blic" poručio da je vreme da slast u Crnoj Gori promeni.


Foto: Profimedia
Ranko Krivokapić

"Pokazali smo tokom 25 godina da sledimo svoje ideale, bez obzira na žrtve. Ne postoji država u EU u kojoj je politički lider vladajuće partije priznao da je organizovao mafiju, a da je ta partija ostala na vlasti", istakao je lider SDP.

Demokratski front: Tražićemo prelaznu vladu

Lideri glavne opozicione snage iz Demokratskog fronta poručili su Milu Đukanoviću da "nema razloga za slavlje".


Foto: Profimedia
Andrija Mandić

"Policijska hunta koja vlada Crnom Gorom učinila je sve da očuva Mila Đukanovića. Zato je pokrenuta policijska akcija u kojoj su hapšeni svi koji su razočarani politikom DPS. Sutra sedamo za sto sa svima pa ćemo videti šta i kako. Opozicija ima 40 mandata, a DPS 35. Nama fali jedan, a njemu šest. Teško je shvatiti da će iko prihvatiti koaliciju DPS-a, ukoliko to ne bude proizvod političke korupcije.

Uhapšeno je 2.500 naših aktivista, hapsili su im majke, pretresali kuće...a sve zato jer su protestovali protiv Đukanovića, koji je i ovih 35 mandata dobio jer je zloupotrebio državne resurse, policiju, Tužilaštvo..." poručili su iz Demokratskog fronta za "Blic".

Bečić: DPS bez zloupotrebe ne bi prešao cenzus

"Jasno je da večeras niti jedna strana nema apsolutnu većinu, a da će dani pred nama dati odgovor na pitanje na formiranje nove vlasti. Što se nas tiče, najveće smo iznenađenje izbora, odradili smo posao koji smo obećali i doprineli uspehu opozicije",  rekao je mladi Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore koja je član opozicionog bloka.


Foto: Demokratska Crna Gora / Promo
Aleksa Bečić

Demokrate su osvojile skoro 10% glasova i osam mandata u skupšini.

"Pozvao sam opozicione kolege da narednih dana sednemo i izvršimo analizu zloupotreba, i onda u zajedničkoj koordinaciji zauzmemo jedinstveni stav. Što se tiče DPS-a, na fer i poštenim izborima ne bi prešli cenzus" istakao je Bečić, rekavši da se nada da će manjinske partije stati na stranu opozicije, odnosno "pravih patriota".

Đukanović: Odbranili smo Crnu Goru

"Demokratska partija socijalista (DPS) je opet pobedila na izborima. Osvojili smo 36 mandata što je duplo više od našeg prvog konkurenta, rekao je nosilac liste DPS-a Milo Đukanović na obraćanju okupljenim pristalicama u staroj zgradi Vlade."


Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Milo Đukanović

On je kazao da je DPS nadjačao "15 stranaka koje su bile na izborima protiv njih".

"Ključ, DF i Demokrate su imale, ne zna se broj koliko kostituenata a osvojili smo više glasova od svih zajedno. Tako da se pitam kako oni mogu više da dovode u pitanje pobedu jer oni porede rezultat 15 partija sa onim što je DPS napravila sama.

Nije bilo lako jer se velika sila upregla protiv Crne Gore ali možemo da kažemo da smo uspjeli i da nastavljamo put evroatlantskih integracija. Ulazimo u NATO a nadam se da ćemo do kraja mandata završiti i pregovore sa EU. SD će imati dva mandata, BS takođe dva i albanske stranke i HGI po jedan, tako da ćemo imati 42 mandata, zajedno sa našim tradicionalnim partnerima" rekao je Đukanović.

Nepravilnosti

Izborni dan protekao je u mnoštvu nepravilnosti: posmatrači iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) objavili su da je na nekoliko desetina izbornih mesta došlo do teških nepravilnosti prilikom glasanja, a u nekima i do opšte tuče.


Foto: CDT_CrnaGora / Twitter
Improvizovano glasačko mesto u Baru

Fotografisani su glasački listići, uočeno je prisustvo neakreditovanih lica na biračkim mestima...jedno od birališta navodno se nalazilo u kafani, u kojoj su birači masovno glasali za šankom umesto za paravanom, dok su u Baru građani glasali u šatoru!

Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

dragan

17.10.2016 11:09

Jak je ko NATO

ODGOVORITE
Name

Z. V

17.10.2016 20:17

Jaki ste mnogo. Mnogo. Da vam Srbije nije gladovali bi. I Rusije naravno

Name

Dimnjačar

17.10.2016 11:13

Džabe kalkulacije Vučićevog Blica, sljedeće ljeto Šengenske vize za ljetovanje na plažama NATO-Montenegro

ODGOVORITE
Name

Traži se

17.10.2016 11:59

Papak.

Name

analiticar

17.10.2016 14:35

@Dimnjacar,Ali to je bilo planirano da bude Srpsko more,Rusi su to htjeli da odrade za Srbiju,A Srbija kao nije se mijesala u izbore.

Name

Z. V

17.10.2016 20:14

Sta vam je Rusija ili Srbija uradila da je toliko mrzite? Koju slavu slavite? Koja ste vijera?

Name

Psiho-Analitčar

17.10.2016 11:46

"Nije me briga", ali ovaj čovjek je pobrkao lončiće...pitate zašto?, On ili od nečeg bježi ili ima silan kompleks; a on može biti vezan za " sindrom nacionalne privrženosti" kojim je pravoslavni svijet i njegovi narodi očuvali svoju opstojnost; od Rusije do Srbije i Crne Gore...ili je plaćen, što vjerovatno i jeste, zbog kriminalnih privatizacija, da pobjegne u NATO priču.....vjerovatno ni jedne od ovih opcija nije svjestan, jer da jeste zamislio bi se šta radi na vlasti 27 godina....Priča o demokratiji u vrijeme kada i naj bogatije zemlje i njihovi vladari , (poput Japanskog cara koji želi da abdicira za svoj narod), misle o svom narodu je prazna , ako nije potkrepljena željom i postupcima ka boljem životu....ali birali su ....jer činjenica da ti i brat nije prijatelj je pre strašna..."Njegoš će se u grobu okrenuti", a postoji li šta sveto sem novca...?

ODGOVORITE
Name

Plan b

17.10.2016 12:15

Suplja prica...tebi je vjerovatno DF partija koja promovise demokratiju pod okriljem Rusije i Srbije.Vecina odlucuje i pomiri se sa tim.

Name

Mihajlo Mikic

17.10.2016 18:34

Povući će se Milo kad Crna Gora uđe u Nato. Kad Srbija ne bude mogla više raditi na razbijanju Crne Gore.