Циркус у ЦГ: Гласало се гдје се стигло

Изборни дан у Црној Гори обиљежио је низ неправилности, почев од фотографисања листића, преко диељења промотивног материјала испред бирачких мјеста, па све до гласања за шанком.

Регион 16.10.2016 | 21:29
Циркус у ЦГ: Гласало се гдје се стигло
Биралишта у Црној Гори затворена су у 20 часова, а изборни дан је, судећи према извештају Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) био прилично буран.

На неким бирачким мјестима каснило се са почетком гласања јер чланови бирачких одбора нису били упознати са најновијим системом за електронску идентификацију бирача.
Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), који је пратио изборе на готово свим бирачким мјестима, известио је о бројним нерегуларностима, од фотографисања гласачког листића, преко присуства неакредитованих лица на бирачким мјестима до тврдњи да се једно гласачко мјесто налази у кафани и да бирачи масовно гласају за шанком умјесто у паравану што гласање, супротно прописима, чини јавним. Исти извор наводи да су сви гласови прихваћени.

ЦеМИ је објавио и да је у Пљевљима један бирач гласао умјесто два члана своје породице, као и да су гласови су признати. Исти извор објавио је да је на Цетињу, десетак гласача након обављеног гласања, затражило од чланова бирачког одбора "обећани новац".
У близини бирачких мјеста у Подгорици, Никшићу, Рожајама и Гусињу на свега неколико десетина метара од бирачког мјеста, партијски активисти дијели су изборни материјал, што је забрањено.

Пријављено је и да је кутија за гласање путем писма нестала на једном бирачком мјесту у Никшићу јутрос око 8 часова и нико од чланова комисије не зна где је.

Из ЦеМИ наводе да је њиховом посматрачу на бирачком мјесту 72 у Бару пришло лице мислећи да је члан бирачког одбора ДПС-а и да му је нудила пасош питајући где да подигне новац.

Кршење изборне тишине

Сат уочи затварања бирачких места у Црној Гори и након што је надлежна агенција наложила заустављање Вибера и WхатсАппа, странке, пре свега опозиционе, и појединци су веома активни на друштвеним мрежама - Фејсбуку и Твитеру.

Опозициона Велика коалиција Кључ је на својој Фејсбук страници позвала грађане да изађу и гласају.

"Близу смо циља. Остало је још два сата до прве демократске и мирне промене власти. Ко још није стигао да гласањем за бољу и праведну Црну Гору да свој мали допринос великој победи слободне Црне Горе, позивамо га да то учини", наводи се у објави ове коалиције.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) осудила је гашење апликација, наводећи да је ријеч о "незабиљеженој цензури интернет-сервиса на дан гласања", те да ова одлука не доприноси повећању повјерењу грађана у изборни процес.

Поднијето 66 кривичних пријава

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поднијела је 66 кривичних пријава Специјалном тужиоцу. Углавном је ријеч о куповини личних карата, подјели новца и других користи бирачима који су изашли на гласање, паралелној евиденцији и вршењу притиска на бираче.

МАНС је обајвио и да од отварања бирачких мјеста па до 12 часова на СОС телефон МАНС-а се јавило 366 грађана.

У скоро 70% случајева грађани су пријавили сумње у кривична дјела против изборних права, а у осталим случајевима грађани су провјеравали податке о бирачком мјесту на коме могу да остваре право гласа.

(ЕПК/Блиц/Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дејан

16.10.2016 22:35

Ето код њих циркус, а код нас био вашар, ко више понуди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

16.10.2016 23:51

НИЈЕ циркус само у Црној Гори, вец је циркус од демократије у свим републикама бивсе Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз-Голуб

17.10.2016 05:00

Ето свугдје је "циркус"само код нас није.Код нас је све по највисим стандардима ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

17.10.2016 05:30

И код Дјетица изгледа АНКЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

17.10.2016 05:49

Куд ово иде страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.10.2016 06:00

нешто као наш референдум о 9. јануару :Д

ОДГОВОРИТЕ