Cirkus u CG: Glasalo se gdje se stiglo

Izborni dan u Crnoj Gori obilježio je niz nepravilnosti, počev od fotografisanja listića, preko dieljenja promotivnog materijala ispred biračkih mjesta, pa sve do glasanja za šankom.

Region 16.10.2016 | 21:29
Cirkus u CG: Glasalo se gdje se stiglo
Birališta u Crnoj Gori zatvorena su u 20 časova, a izborni dan je, sudeći prema izveštaju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) bio prilično buran.

Na nekim biračkim mjestima kasnilo se sa početkom glasanja jer članovi biračkih odbora nisu bili upoznati sa najnovijim sistemom za elektronsku identifikaciju birača.
Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), koji je pratio izbore na gotovo svim biračkim mjestima, izvestio je o brojnim neregularnostima, od fotografisanja glasačkog listića, preko prisustva neakreditovanih lica na biračkim mjestima do tvrdnji da se jedno glasačko mjesto nalazi u kafani i da birači masovno glasaju za šankom umjesto u paravanu što glasanje, suprotno propisima, čini javnim. Isti izvor navodi da su svi glasovi prihvaćeni.

CeMI je objavio i da je u Pljevljima jedan birač glasao umjesto dva člana svoje porodice, kao i da su glasovi su priznati. Isti izvor objavio je da je na Cetinju, desetak glasača nakon obavljenog glasanja, zatražilo od članova biračkog odbora "obećani novac".
U blizini biračkih mjesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju na svega nekoliko desetina metara od biračkog mjesta, partijski aktivisti dijeli su izborni materijal, što je zabranjeno.

Prijavljeno je i da je kutija za glasanje putem pisma nestala na jednom biračkom mjestu u Nikšiću jutros oko 8 časova i niko od članova komisije ne zna gde je.

Iz CeMI navode da je njihovom posmatraču na biračkom mjestu 72 u Baru prišlo lice misleći da je član biračkog odbora DPS-a i da mu je nudila pasoš pitajući gde da podigne novac.

Kršenje izborne tišine

Sat uoči zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori i nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje Vibera i WhatsAppa, stranke, pre svega opozicione, i pojedinci su veoma aktivni na društvenim mrežama - Fejsbuku i Tviteru.

Opoziciona Velika koalicija Ključ je na svojoj Fejsbuk stranici pozvala građane da izađu i glasaju.

"Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini", navodi se u objavi ove koalicije.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je gašenje aplikacija, navodeći da je riječ o "nezabilježenoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja", te da ova odluka ne doprinosi povećanju povjerenju građana u izborni proces.

Podnijeto 66 krivičnih prijava

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je 66 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu. Uglavnom je riječ o kupovini ličnih karata, podjeli novca i drugih koristi biračima koji su izašli na glasanje, paralelnoj evidenciji i vršenju pritiska na birače.

MANS je obajvio i da od otvaranja biračkih mjesta pa do 12 časova na SOS telefon MANS-a se javilo 366 građana.

U skoro 70% slučajeva građani su prijavili sumnje u krivična djela protiv izbornih prava, a u ostalim slučajevima građani su provjeravali podatke o biračkom mjestu na kome mogu da ostvare pravo glasa.

(EPK/Blic/Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dejan

16.10.2016 22:35

Eto kod njih cirkus, a kod nas bio vašar, ko više ponudi!

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

16.10.2016 23:51

NIJE cirkus samo u Crnoj Gori, vec je cirkus od demokratije u svim republikama bivse Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Dz-Golub

17.10.2016 05:00

Eto svugdje je "cirkus"samo kod nas nije.Kod nas je sve po najvisim standardima EU.

ODGOVORITE
Name

meha

17.10.2016 05:30

I kod Djetica izgleda ANKETA

ODGOVORITE
Name

joj

17.10.2016 05:49

Kud ovo ide strasno

ODGOVORITE
Name

Srbo

17.10.2016 06:00

nešto kao naš referendum o 9. januaru :D

ODGOVORITE