Човјечанство на корак од вјечне младости?

Истраживачи са Универзитета у Нотингему открили су протеин у ћелијским митохондријама који има кључну улогу у процесу старења.

Здравље 15.10.2016 | 12:39
Човјечанство на корак од вјечне младости?
Ово откриће могло би да доведе до стварања третмана којима би било могуће отклонити последице старења људског организма.

Наиме, како старимо, наши органи и телесне функције почињу полако да пропадају и нестају.

Губитак мишићне масе почиње око 50. године и постаје изражениј у 6шездесетим, што доводи до осетног пада снаге тела и веће осетљивости.

Старење мозга такође може да доведе до неповратног оштећења меморије, а бројне неуродегенеративне болести до губитка когнитивних способности.

Студија је била усмерена на породицу протеина звану карбонатна дехидратаза, који претварају кисеоник који удишемо у енергију (АТП) неопходну за одржање нашег организма.

Помоћу специјалног процеса званог 2Д гел електрофореза, научници су издвојили све протеине из митохондрија можданих и мишићних ћелија. Узорци су сакупљани од младих и средовечних особа.

Методом компарације откривено је да је карбонатна дехидратаза била далеко заступљенија у узорцима ткива старијих особа.

Научници су такође проучавали утицај карбонатне дехидратазе на ваљкасте црве. Резултати су показали да су црви који су били храњени тим протеинима живели краће од осталих припадника своје врсте.

Истраживање је објављено у магазину “Агеинг”.

Извор: Даилy Маил

Коментари / 0

Оставите коментар