Čovječanstvo na korak od vječne mladosti?

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu otkrili su protein u ćelijskim mitohondrijama koji ima ključnu ulogu u procesu starenja.

Zdravlje 15.10.2016 | 12:39
Čovječanstvo na korak od vječne mladosti?
Ovo otkriće moglo bi da dovede do stvaranja tretmana kojima bi bilo moguće otkloniti posledice starenja ljudskog organizma.

Naime, kako starimo, naši organi i telesne funkcije počinju polako da propadaju i nestaju.

Gubitak mišićne mase počinje oko 50. godine i postaje izraženij u 6šezdesetim, što dovodi do osetnog pada snage tela i veće osetljivosti.

Starenje mozga takođe može da dovede do nepovratnog oštećenja memorije, a brojne neurodegenerativne bolesti do gubitka kognitivnih sposobnosti.

Studija je bila usmerena na porodicu proteina zvanu karbonatna dehidrataza, koji pretvaraju kiseonik koji udišemo u energiju (ATP) neophodnu za održanje našeg organizma.

Pomoću specijalnog procesa zvanog 2D gel elektroforeza, naučnici su izdvojili sve proteine iz mitohondrija moždanih i mišićnih ćelija. Uzorci su sakupljani od mladih i sredovečnih osoba.

Metodom komparacije otkriveno je da je karbonatna dehidrataza bila daleko zastupljenija u uzorcima tkiva starijih osoba.

Naučnici su takođe proučavali uticaj karbonatne dehidrataze na valjkaste crve. Rezultati su pokazali da su crvi koji su bili hranjeni tim proteinima živeli kraće od ostalih pripadnika svoje vrste.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Ageing”.

Izvor: Daily Mail

Komentari / 0

Ostavite komentar