Анализа - Срби у Евролиги: Квалитет, а не квантитет!

Жељко Обрадовић предводи малу, али одабрану чету српских гастербајтера у елитном кошаркашком такмичењу.

Кошарка 12.10.2016 | 17:45
Анализа - Срби у Евролиги: Квалитет, а не квантитет!
Пред нама је нова сезона Евролиге, најбољег континенталног клупског тамичења које ће се од ове сезоне играти у новом, знантно измењеном формату. Зато је време да се осврнемо и на то ко ће, осим Црвене звезде, представљати српску кошарку у елитном такмичењу. Дешавало се некада да овдашњих кошаркаша и тренера у Евролиги буде малтене као и бразилских фудбалера у, рецимо Серији А или Примере, али то ипак више није случај. Не само да српска кошарка ипак више не представља тако доминантну силу у међународним оквирима, већ се смањио и број учесника Евролиге, а и чини се да и даље газде клубова и тренери више верују америчким кошаркашима. Прошла су времена и када су српски тренери били главни адути у походу на европске титуле. Ипак, иако нам бројке не говоре у прилог, и даље међу онима који су на врху има српских чаробњака са наранџастом лоптом.

Математика каже - осморица Срба, а да нису ангажовани у Звезди, ове сезоне биће учесници европског кошаркашког циркуса који броји укупно 16 екипа.

Кренимо од оних који ће бранити титулу. Милош Теодосић је прошле сезоне освајањем Евролиге коначно скинуо и са московског ЦСКА, али и са себе неку врсту клетве која их је пратила у одлучујућим мечевима за титулу на Старом континенту. Нема дилеме да ће и у новој сезони маестрални Ваљевац бити мозак и мотор богате руске екипе и један од главних кандидата за нови трофеј. Иначе, ово ће Теодосићу бити јубиларна, 10. сезона у којој ће играти Евролигу, а до сада је имао просек од 11,2 поена и 4,5 асистенција по утакмици.

Ако је неко симбол величине српске кошарке и успеха у Евролиги претходних деценија, то је онда Жељко Обрадовић. Као и претходне три године, трофејни Чачанин ће са клупе Фенербахчеа покушати да се попне на европки врх. А његова екипа ће, поново уз ЦСКА, бити главни фаворит на том путу. Прошле године Обрадовић је са Фенером дошао до финала, али није успео и да девети пут у тренерској каријери освоји трофе намењен најбољем европском клубу.

Обрадовић ће у тиму имати и двоји цу земљака - Богдана Богдановића и Николу Калинића. Од Богдановића се ове сезоне и више него претходних година, очекује да буде прва виолина екипа. Богдановићу ће ово бити пета евролигашка сезона у каријери, а засад има просечан учинак од 11,7 поена по утакмици. Доста се очекује у Фенербахчеу и када је у питању други српски кошаркаш, Никола Калинић. Њему ће то бити трећа сезона како игра Евролигу, а до сада је у просеку бележио 6,7 поена и 3,6 скокова по мечу.

Српски тандем на паркету ове сезоне имаће и милански Армани. Милан Мачван и Мирослав Радуљица требало би да представљају адут под кошем славног миланског клуба, а ради се о тандему који је добро функционисао и у репрезентацији и у Партизану. Може да се каже да је Мачван на неки начин староседелац, јер је у Армани дошао прошлог, а Радуљица овог лета. Италијански шампион претходне сезоне није прошао ни у Топ 16 фазу, а сада ипак има знатно озбиљније амбиције. Мачван у досадашњој каријери има четири евролигашке сезоне са просечним учинком од осам поена и 4,6 скокова. Када је у питању Радуљица, он је у Милано дошао после прошлосезонске епизоде у редовима грчког великана Панатинаикоса. За очекивати је да буде стартни центар Арманија који је довео још неколико нових играча за предстојећу сезону. Занимљиво, Радуљица иза себе има тек три сезоне наступа у Евролиги, али сасвим добар просек од 9,9 поена и 3,7 скокова.

И други турски клуб ове сезоне у Евролиги, истанбулски Галатасарај који се после једногодишњег "изгнанства" у Еврокуп, вратио у елитно такмичење управо освојивши оно друго по рангу. А дрес истанбулских Лавова и ове сезоне носи Владимир Мицов, крилног кошаркаша који је у пет година евролигашке каријере просечно бележио 8,2 поена. Питање је колико драстично промењен састава Галатасараја може у новој сезони, поготово када је промењен систем, али ће Лавови свакако имати јак домаћи терен.

Последњи, али не и најмање важан, на овом списку је Никола Милутинов. Млади, 22-годишњи центар прошле сезоне је имао доста проблема да добије минутажу, а у новој би, с обзиром на већи број утакмица у распореду, ипак могао да има и запаженију улогу. Три евролигашке сезоне у свом Си-вију има Милутинов и просечан учинак од четири поена и 2,8 скокова. Управо ће Милутинов са екипом Олимпијакоса имати ту част да отвори нову сезону Евролиге и то дуелом са Реалом у Мадриду.

А када Евролига почне, дуго ће да траје, све до Фајнал фора у истанбулској хали Синан Ердем од 19. до 21. маја следеће године. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар