Analiza - Srbi u Evroligi: Kvalitet, a ne kvantitet!

Željko Obradović predvodi malu, ali odabranu četu srpskih gasterbajtera u elitnom košarkaškom takmičenju.

Košarka 12.10.2016 | 17:45
Analiza - Srbi u Evroligi: Kvalitet, a ne kvantitet!
Pred nama je nova sezona Evrolige, najboljeg kontinentalnog klupskog tamičenja koje će se od ove sezone igrati u novom, znantno izmenjenom formatu. Zato je vreme da se osvrnemo i na to ko će, osim Crvene zvezde, predstavljati srpsku košarku u elitnom takmičenju. Dešavalo se nekada da ovdašnjih košarkaša i trenera u Evroligi bude maltene kao i brazilskih fudbalera u, recimo Seriji A ili Primere, ali to ipak više nije slučaj. Ne samo da srpska košarka ipak više ne predstavlja tako dominantnu silu u međunarodnim okvirima, već se smanjio i broj učesnika Evrolige, a i čini se da i dalje gazde klubova i treneri više veruju američkim košarkašima. Prošla su vremena i kada su srpski treneri bili glavni aduti u pohodu na evropske titule. Ipak, iako nam brojke ne govore u prilog, i dalje među onima koji su na vrhu ima srpskih čarobnjaka sa narandžastom loptom.

Matematika kaže - osmorica Srba, a da nisu angažovani u Zvezdi, ove sezone biće učesnici evropskog košarkaškog cirkusa koji broji ukupno 16 ekipa.

Krenimo od onih koji će braniti titulu. Miloš Teodosić je prošle sezone osvajanjem Evrolige konačno skinuo i sa moskovskog CSKA, ali i sa sebe neku vrstu kletve koja ih je pratila u odlučujućim mečevima za titulu na Starom kontinentu. Nema dileme da će i u novoj sezoni maestralni Valjevac biti mozak i motor bogate ruske ekipe i jedan od glavnih kandidata za novi trofej. Inače, ovo će Teodosiću biti jubilarna, 10. sezona u kojoj će igrati Evroligu, a do sada je imao prosek od 11,2 poena i 4,5 asistencija po utakmici.

Ako je neko simbol veličine srpske košarke i uspeha u Evroligi prethodnih decenija, to je onda Željko Obradović. Kao i prethodne tri godine, trofejni Čačanin će sa klupe Fenerbahčea pokušati da se popne na evropki vrh. A njegova ekipa će, ponovo uz CSKA, biti glavni favorit na tom putu. Prošle godine Obradović je sa Fenerom došao do finala, ali nije uspeo i da deveti put u trenerskoj karijeri osvoji trofe namenjen najboljem evropskom klubu.

Obradović će u timu imati i dvoji cu zemljaka - Bogdana Bogdanovića i Nikolu Kalinića. Od Bogdanovića se ove sezone i više nego prethodnih godina, očekuje da bude prva violina ekipa. Bogdanoviću će ovo biti peta evroligaška sezona u karijeri, a zasad ima prosečan učinak od 11,7 poena po utakmici. Dosta se očekuje u Fenerbahčeu i kada je u pitanju drugi srpski košarkaš, Nikola Kalinić. Njemu će to biti treća sezona kako igra Evroligu, a do sada je u proseku beležio 6,7 poena i 3,6 skokova po meču.

Srpski tandem na parketu ove sezone imaće i milanski Armani. Milan Mačvan i Miroslav Raduljica trebalo bi da predstavljaju adut pod košem slavnog milanskog kluba, a radi se o tandemu koji je dobro funkcionisao i u reprezentaciji i u Partizanu. Može da se kaže da je Mačvan na neki način starosedelac, jer je u Armani došao prošlog, a Raduljica ovog leta. Italijanski šampion prethodne sezone nije prošao ni u Top 16 fazu, a sada ipak ima znatno ozbiljnije ambicije. Mačvan u dosadašnjoj karijeri ima četiri evroligaške sezone sa prosečnim učinkom od osam poena i 4,6 skokova. Kada je u pitanju Raduljica, on je u Milano došao posle prošlosezonske epizode u redovima grčkog velikana Panatinaikosa. Za očekivati je da bude startni centar Armanija koji je doveo još nekoliko novih igrača za predstojeću sezonu. Zanimljivo, Raduljica iza sebe ima tek tri sezone nastupa u Evroligi, ali sasvim dobar prosek od 9,9 poena i 3,7 skokova.

I drugi turski klub ove sezone u Evroligi, istanbulski Galatasaraj koji se posle jednogodišnjeg "izgnanstva" u Evrokup, vratio u elitno takmičenje upravo osvojivši ono drugo po rangu. A dres istanbulskih Lavova i ove sezone nosi Vladimir Micov, krilnog košarkaša koji je u pet godina evroligaške karijere prosečno beležio 8,2 poena. Pitanje je koliko drastično promenjen sastava Galatasaraja može u novoj sezoni, pogotovo kada je promenjen sistem, ali će Lavovi svakako imati jak domaći teren.

Poslednji, ali ne i najmanje važan, na ovom spisku je Nikola Milutinov. Mladi, 22-godišnji centar prošle sezone je imao dosta problema da dobije minutažu, a u novoj bi, s obzirom na veći broj utakmica u rasporedu, ipak mogao da ima i zapaženiju ulogu. Tri evroligaške sezone u svom Si-viju ima Milutinov i prosečan učinak od četiri poena i 2,8 skokova. Upravo će Milutinov sa ekipom Olimpijakosa imati tu čast da otvori novu sezonu Evrolige i to duelom sa Realom u Madridu.

A kada Evroliga počne, dugo će da traje, sve do Fajnal fora u istanbulskoj hali Sinan Erdem od 19. do 21. maja sledeće godine. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar