Анализа: Боље без Игуаина? ДА! Тотални фудбал Наполија!

Од доласка Мауриција Сарија, Наполи бележи константан успон, а на почетку ове сезоне је ултраофанзивна машинерија од које је бољи само Гвардиолин Сити!

Фудбал 02.10.2016 | 00:00
Анализа: Боље без Игуаина? ДА! Тотални фудбал Наполија!
Претходна сезона је била Наполијева најбоља у последњих неколико година. Дуго су Наполитанци дисали за врат Јувентусу у шампионској трци за "скудето" и сломљени су тек после срећног гола Зазе у директном окршају. Да су тада одолели, ко зна шта би било на крају...

Клуб из Напуља и даље живи у сенци пост-Мардонине ере. Од Дијеговог одласка су стигли и до банкрота и понора треће лиге. Тек доласком филмаџије Аурелија де Лаурентиса и његовом докапитализацијом је уследила стабилизација. Са Валтером Мацаријем на клупи и трилингом Хамшик - Лавеци - Кавани, фудбалска грозница је опет завладала подно Везува и френетични Наполитанци су почели да сањају о победи над силама са севера.

Освојена су три трофеја (два Купа Италије и Суперкуп), а амбициозни Де Лаурентис је из године у годину надограђивао екипу са понеким киксом и лошом проценом. Када је продао Каванија у ПСЖ изгледало је да није спреман за следећи корак, али са довођењемИгуаина на његово место и пројектом са Рафом Бенитезом је имао велике планове. Ипак, Шпанац није оправдао очекивања и пре годину и кусур дана га је заменио Маурицио Сари, италијански стручњак који је сјајно радио у Емполију. Изгледало је као корак назад, али се испоставило да је то био сјајан потез Де Лаурентиса.  

У првој сезони Сари је приближио Наполи Скудету ближе него и Мацари и Бенитез, али је Јуве био прејак. Изгубљена шампионска трка није била разлог за тугу и предају већ нада за боље сутра. Сари је из корена променио стил игре и учинио Наполи доминантним тимом у већини утакмици. По поседу лопте су били пети у Европи (59,3), трећи по броју одиграних пасова (684 пасова) и пети по проценту тачних пасова (85,8). У Серији А су били први по броју шутева и шутева на гол ривала. Освојили су 19 бодова више него код Бенитеза сезону раније, укупно 82 (клупски рекорд), остали непоражени током целе сезоне на свом терену, победили су Јувентус код куће. Игуаин је дао 36 голова. Дупло више него у најбољој сезони код Бенитеза. Са скоро истим тимом који је Бенитез имао на располагању. Све то јеСаријев тренерски рукопис који је управи клуба и навијачима дао довољно материјала да верују у још бољу и успешнију сезону.  

А онда је дошло лето и Јувентусов метак у срце Наполитанаца. Бјанконери су једним ударцем убили две муве. Добили једног од најбољих нападача света и највећем конкуренту нанели непоправљиву штету. Непоправљиву? Бар је тако деловало летос...

Наполи је прегруписао редове, задржао кичму тима који је хранио Игуаина головима, али и оријентисао се на стварање тима са неким од најталентованијих играча у региону чија катарза би требало да уследи тек за неколико година.

Наполи је блиндирао Хамшика и Кулибалија новим уговорима. Довео је Максимовића као једног од најтраженијих универзалних дефанзиваца у Европи. Везни ред је ојачан Дијаваром,Зјелинским и Рогом који ће тек да достигну врхунац, а већ су прешли пут од талената до играча који могу да играју у најјачој конкуренцији. Шлаг на торту је био довођењеАркадијуша Милика као замене за Игуаина. За критичаре, Пољак је представљао коцку и ризик, а за оне који све гледају кроз ружичасте наочаре Милик је нови Ибрахимовић. Оптимисти за сада имају веће право.

Иако се Игуаин чино незамењивим, почетак сезоне показује супротно. Наполи игра атрактивније, течније, лакше ствара шансе и не зависи од учинка једног играча. Сада опасност вреба са свих страна. Милик је надмашио сва очекивања на почетку дебитантске сезоне. Прелазак из холандске у италијанску лигу је за малдог нападача  као прелазак са једне на другу планету. Уостаом, Ибра је по доласку код Капела морао да учи неке почетничке ствари и тренира индивидуално уз касете Ван Бастена.

Код Милика се то не види, Пољак се уклопио као да је годинама у Серији А, мада ће током сезоне морати да наиђе и кризни период када га ривали проуче и схвате озбиљније. Тада ће његов менталитет бити на испиту, али по свему приказаном до сада Пољак је тотални бинго Наполитанаца. Потпуно је другачији тип играча од Игуаина. Поређења са Ибрахимовићемимају смисла јер Милик постиже голове на више различитих начина. Дао их је седам на осам утакмица. Најопаснији је у ваздуху, али је убитачан и у покушајима са дистанце што јеИгуаину недостајало. Такође, много више проиграва саиграче од Пипите (у Ајаксу 47 голова и 21 асистенција на 75 мечева) и непредвидивији је у неким ситуацијама. Што заСаријеву комбинаторику значи потпуно другу димензију.

Међутим, Милик је само врх Саријеве офанзивне оштрице која ове сезоне сече противничке одбране као сабљом. Крила Мертенс и Каљехон имају почетак сезоне из снова. Не робују наредби да сервирају шансу Игуаину, играју ближе голу и имају већу слободу у игри. Каљехонима пет голова и три асистенције у осам мечева, Мертенс четири гола и три асистенција на седам утакмица. А са клупе шансу чекају Инсиње и Габијадини који једним потезом могу да промене ток утакмице.
„Ове сезоне више играмо као тим и свако доноси неки екстра квалитет екипи. Постижемо више голова и ефектнији смо на противничкој половини него са Игуаином“, рекао је Дрис Мертенспосле победе над Бенфиком.  

Међутим, иза ударног трилинга је још коцкица који Сари слаже и које тек треба да посложи. Бразилац Алан је бољи него у претходној, дебитантској сезони. Тек сада се уклопио како треба. Од Жоржиња је извукао све плејмејкерске квалитете, а Хамшик од претходне сезоне игра повученије и постао је прави вођа тима. Зјелински је на граници између клупе и првих 11, а када игра углавном уради нешто добро. Дијавара са клупе може да буде погонско гориво када дође до замора материјала, а Рог је префињени тип играча са којим се мора полако и стрпљиво.

Неоспорно да Наполи има дужу клупу него претходних година, а Сари и по неколико опција за своје шеме и комбинације. За тренера који је опсесивни детаљиста (у Емполију имао свеску са 64 нацртана прекида које су играчи морали да науче) овакав широк избор играча је прави рудник злата. Познато је и по добром педагошком приступу младим играчима, па би овај Наполијев тима заиста могао да достигне моћан врхунац за две или три године.

И док сви у Напуљу сањарски размишљају о славној будућности, садашњост даје много разлога за срећу. Наполи од почетка сезоне има шест победа и два ремија у првенству и Лиги шампиона. Кикс у првом колу против Пескаре је био велико разочарање, али и тада су показали карактер када су стигли од 0:2 до 2:2, док је реми у Ђенови био случајност с обзиром на огроман број шанси који су створили. Преокрет за тријумф су направили и у првом колу у Лиги шампиона у Кијеву. Све остале победе су биле остварене лако и убедљиво без много ризика, са атактивном и ултра-офанзивном игром. Последња жртва је била Бенфика коју су прегазили за сат времена и стрпали јој четири комада у мрежу. Наполи је једном ногом у осмини финала Лиге шампиона, опет су највећи ривал Јувентусу у Серији А, а све то раде мањим трошковима од конкурената. Јувентус има дупло већи буџет за плате, а више новца на зараде фудбалера троше и Рома, Интер и Милан. 

У овом тренутку, само је Манчестер Сити ефикаснији од Наполија у најајчим европским такмичењима. Гаврдиолин тим је у првенству и Европи дао укупно 22 гола, а Наполи и Монако по 20 с тим што Кнежеви имају утакмицу више. Јуве и Барселона су дали по 19, Реал, Атлетико и Бајерно по 18 (Баварци меч мање). Уз Сити, Реал и Атлетико, Наполи је и тим без пораза у сезони.

Дани када је Игуаин одлазио и када су се његови дресови палили и бацали у канализацију у Напуљу су наговештавали да се клуб дуго неће опроавити од тог ударца. Први тестови говоре да је Пипита већ избрисан из меморије Сарија и његових играча, а ускоро би могао да нестане и из глава навијача.

Одлазак најбољег играча и стрелца није увек нужно значио и корак назад за екипу. Када је Милан продао Шевченка, следеће сезоне је освјио Лигу шампиона. Када је Интер продаоИбрахимовића, следеће сезоне је освојио триплету. После продаје Вијерија, Лацио је освојио Скудето...

Можда ће Игуаинов одлазак тако утицати и на Напуљ?

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јеремија

02.10.2016 07:00

Када је Звезда продала Пиксија постала је првак Европе.

ОДГОВОРИТЕ