Болест "плави језик" хара у селима Мајевице

Опака болест оваца позната као "плави језик" узима све више маха у селима лопарске општине и већ је угинуо велики број животиња.

Република Српска 22.09.2016 | 21:47
Болест "плави језик" хара у селима Мајевице
Скоро у сваком стаду на планини Мајевици има обољелих оваца од ове болести упркос томе што су у многим од њих још раније предузете превентивне мјере заштите.

"Ветеринар још од прољетос надзире моје стадо оваца од стотину и пет грла. Храним их мојом, здравом и пробраном храном, али опет је обољело десетак грла. Очекујем да ће се болест и даље ширити", пољопривредник Јован Поповић из села Тобут.



У његовом комшилуку већ је угинуло десетак оваца од "плавог језика", а стадо домаћина Радоја Митровића је до недјеље било здраво а сада је обољело.

"Прво је оболио ован, а онда и остала грла. Ветринар није могао помоћи јер се болест незаустављиво шири", са жаљењем констатује Митровић, јер му је већ причињена велика материјална штета.

Од шездесет оваца у стаду домаћина Које Томића и селу Липовице обољело је петнаест грла, а очекује да ће бар још толико савладати "плави језик" током ове седмице.



"Општина Лопаре формирала је штаб за сузбијање болести и сви домаћини могу пријавити болест у својим стадима на телефон 650 - 176 локал 133 и спремни смо да помогнемо пољопривредницима, јер се болест шири великом брзином, каже начелник општине Лопаре др Радо Савић.

Ветеринарска служба је стално на терену и помаже пољопривредницима, али болест све више узима маха, потврдио је БН телевизији директор Ветеринарске станице у Лопарама др Зоран Јокић.

На отварању Међународног пољопривредног сајма "Интерагро" у Бијељини министар пољопривреде
Републике Српске др Стево Мирјанић обећао је да ће ускоро посјетити општину Лопаре и да ће, поред осталог, разговарати и о сузбијању "плавог језика".

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Марко

22.09.2016 21:07

Ово је права катастрофа, ако се несто озбиљно не предузме, огромне су стете и ко зна да ли це несто остати од насих оваца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

22.09.2016 21:10

Који ован је оболио, са насловне стране?

ОДГОВОРИТЕ