Bolest "plavi jezik" hara u selima Majevice

Opaka bolest ovaca poznata kao "plavi jezik" uzima sve više maha u selima loparske opštine i već je uginuo veliki broj životinja.

Republika Srpska 22.09.2016 | 21:47
Bolest "plavi jezik" hara u selima Majevice
Skoro u svakom stadu na planini Majevici ima oboljelih ovaca od ove bolesti uprkos tome što su u mnogim od njih još ranije preduzete preventivne mjere zaštite.

"Veterinar još od proljetos nadzire moje stado ovaca od stotinu i pet grla. Hranim ih mojom, zdravom i probranom hranom, ali opet je oboljelo desetak grla. Očekujem da će se bolest i dalje širiti", poljoprivrednik Jovan Popović iz sela Tobut.U njegovom komšiluku već je uginulo desetak ovaca od "plavog jezika", a stado domaćina Radoja Mitrovića je do nedjelje bilo zdravo a sada je oboljelo.

"Prvo je obolio ovan, a onda i ostala grla. Vetrinar nije mogao pomoći jer se bolest nezaustavljivo širi", sa žaljenjem konstatuje Mitrović, jer mu je već pričinjena velika materijalna šteta.

Od šezdeset ovaca u stadu domaćina Koje Tomića i selu Lipovice oboljelo je petnaest grla, a očekuje da će bar još toliko savladati "plavi jezik" tokom ove sedmice."Opština Lopare formirala je štab za suzbijanje bolesti i svi domaćini mogu prijaviti bolest u svojim stadima na telefon 650 - 176 lokal 133 i spremni smo da pomognemo poljoprivrednicima, jer se bolest širi velikom brzinom, kaže načelnik opštine Lopare dr Rado Savić.

Veterinarska služba je stalno na terenu i pomaže poljoprivrednicima, ali bolest sve više uzima maha, potvrdio je BN televiziji direktor Veterinarske stanice u Loparama dr Zoran Jokić.

Na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma "Interagro" u Bijeljini ministar poljoprivrede
Republike Srpske dr Stevo Mirjanić obećao je da će uskoro posjetiti opštinu Lopare i da će, pored ostalog, razgovarati i o suzbijanju "plavog jezika".

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Marko

22.09.2016 23:07

Ovo je prava katastrofa, ako se nesto ozbiljno ne preduzme, ogromne su stete i ko zna da li ce nesto ostati od nasih ovaca...

ODGOVORITE
Name

Mitar

22.09.2016 23:10

Koji ovan je obolio, sa naslovne strane?

ODGOVORITE