Хаг одбацио захтјев за обуставу поступка

Расправно вијеће Хашког трибунала одбило је као неутемељен захтјев одбране генерала Ратка Младића за обуставу поступка, уз оцјену да није било "систематске пристрасности" овог суда на штету оптуженог, нити да је прекршено право оптуженог на правично суђење.

Република Српска 22.09.2016 | 22:54
Хаг одбацио захтјев за обуставу поступка
У одлуци, коју је потписао предсједавајући судија Алфонс Ори, вијеће наводи да "одбрана није доказала да је прекршено право оптуженог на правично суђење, због чега нема основа да се наложи обустава поступка или да се процес прогласи ништавним.

Вијеће је оцијенило да је "одбрана пропустила да довољно конкретно објасни како је та наводна пристрасност утицала на право оптуженог на правично суђење".

У одлуци се напомиње да је предсједник Трибунала Кармел Ађијус раније већ одбио захтјев Младићевих заступника за изузеће судија Орија и Кристофа Флигеа из расправног вијећа, пренијели су медији.

У тексту се наводи да још није ни почео жалбени поступак у процесу генералу Младићу, те да су зато беспредметне тврдње одбране да су судије жалбеног вијећа, које није ни одређено, пристрасне.

Подсјећа се да је улога судијских правних сарадника искључиво да пружају помоћ судијама, а да "доношење одлука остаје потпуно у надлежности судија".

"То што су правни сарадници већ радили у другим предметима "небитно је за непристрасност судија", навело је расправно вијеће.

Послије данашње одлуке судија, до краја процеса генералу Младићу остаје да оптужба и одбрана до 25. октобра уложе завршне писане поднеске, а потом да од 5. до 15. децембра одрже завршне ријечи.

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

Младићева одбрана је крајем јула затражила да поступак буде привремено обустављен или да процес буде проглашен ништавним због "систематске пристрасности" Хашког трибунала на Младићеву штету.

Одбрана је навела тада да су предсједавајући судија Ори и члан вијећа Кристоф Флиге пристрасни, због ранијих осуђујућих пресуда које су изрекли Младићевим подређенима.

За судије Кармела Ађијус и Теодора Мерона, одбрана је навела да су пристрасни због изјава које су давали прије и послије хапшења младића, као и због учешћа у доношењу осуђујућих пресуда Младићевим сарадницима.

Одбрана сматра да су све судије тиме генерала Младића унапријед "прогласиле кривим". Младићеви адвокати су навели да су правни сарадници судија већ учествовали у сачињавању пресуде бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је осуђен за злочине који се Младићу стављају на терет.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

јања

22.09.2016 20:52

Бог те поживио велики и племенити човјече! Слава ти и хвала за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муре

22.09.2016 23:41

Дабогда зивио јос 100 година у 3 м2

Name

Мд

22.09.2016 20:54

Баш чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

твој војник

23.09.2016 04:38

Зивио генерале

Name

Цццц

23.09.2016 07:58

Жив нам и пркосан био генерале. Могу ниткови да ти суде али немогу да те из српских срца избаце могу и да те убију али ћеш живет у нашим срцима вјецно. ЗИВИО ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЦ ЗИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

23.09.2016 09:43

Еј то,срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Муре

23.09.2016 15:53

И ти Муре .. Зелим ти да се усерес и узивас у својим г.

ОДГОВОРИТЕ