Hag odbacio zahtjev za obustavu postupka

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je kao neutemeljen zahtjev odbrane generala Ratka Mladića za obustavu postupka, uz ocjenu da nije bilo "sistematske pristrasnosti" ovog suda na štetu optuženog, niti da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje.

Republika Srpska 22.09.2016 | 22:54
Hag odbacio zahtjev za obustavu postupka
U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija Alfons Ori, vijeće navodi da "odbrana nije dokazala da je prekršeno pravo optuženog na pravično suđenje, zbog čega nema osnova da se naloži obustava postupka ili da se proces proglasi ništavnim.

Vijeće je ocijenilo da je "odbrana propustila da dovoljno konkretno objasni kako je ta navodna pristrasnost uticala na pravo optuženog na pravično suđenje".

U odluci se napominje da je predsjednik Tribunala Karmel Ađijus ranije već odbio zahtjev Mladićevih zastupnika za izuzeće sudija Orija i Kristofa Fligea iz raspravnog vijeća, prenijeli su mediji.

U tekstu se navodi da još nije ni počeo žalbeni postupak u procesu generalu Mladiću, te da su zato bespredmetne tvrdnje odbrane da su sudije žalbenog vijeća, koje nije ni određeno, pristrasne.

Podsjeća se da je uloga sudijskih pravnih saradnika isključivo da pružaju pomoć sudijama, a da "donošenje odluka ostaje potpuno u nadležnosti sudija".

"To što su pravni saradnici već radili u drugim predmetima "nebitno je za nepristrasnost sudija", navelo je raspravno vijeće.

Poslije današnje odluke sudija, do kraja procesa generalu Mladiću ostaje da optužba i odbrana do 25. oktobra ulože završne pisane podneske, a potom da od 5. do 15. decembra održe završne riječi.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Mladićeva odbrana je krajem jula zatražila da postupak bude privremeno obustavljen ili da proces bude proglašen ništavnim zbog "sistematske pristrasnosti" Haškog tribunala na Mladićevu štetu.

Odbrana je navela tada da su predsjedavajući sudija Ori i član vijeća Kristof Flige pristrasni, zbog ranijih osuđujućih presuda koje su izrekli Mladićevim podređenima.

Za sudije Karmela Ađijus i Teodora Merona, odbrana je navela da su pristrasni zbog izjava koje su davali prije i poslije hapšenja mladića, kao i zbog učešća u donošenju osuđujućih presuda Mladićevim saradnicima.

Odbrana smatra da su sve sudije time generala Mladića unaprijed "proglasile krivim". Mladićevi advokati su naveli da su pravni saradnici sudija već učestvovali u sačinjavanju presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen za zločine koji se Mladiću stavljaju na teret.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

janja

22.09.2016 18:52

Bog te poživio veliki i plemeniti čovječe! Slava ti i hvala za sve!

ODGOVORITE
Name

Mure

22.09.2016 21:41

Dabogda zivio jos 100 godina u 3 m2

Name

Md

22.09.2016 18:54

Baš čudo.

ODGOVORITE
Name

tvoj vojnik

23.09.2016 02:38

Zivio generale

Name

Cccc

23.09.2016 05:58

Živ nam i prkosan bio generale. Mogu nitkovi da ti sude ali nemogu da te iz srpskih srca izbace mogu i da te ubiju ali ćeš živet u našim srcima vjecno. ZIVIO GENERAL RATKO MLADIC ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA.

ODGOVORITE
Name

Kiki

23.09.2016 07:43

Ej to,sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

re Mure

23.09.2016 13:53

I ti Mure .. Zelim ti da se useres i uzivas u svojim g.

ODGOVORITE