У Угљевику пронашли "рецепт" за бољи живот

Општина Угљевик није само по просечној заради од 1.200 конвертибилних марака једна од најразвијених општина, већ и по инфраструктури, уређењу школа, вртића, улагању у привреду, посебно у аграр, културним дешавањима, бризи о студентима, ђацима, најсиромашнијима и посебно породицама минулог рата.

Република Српска 22.09.2016 | 19:25
У Угљевику пронашли "рецепт" за бољи живот
Овај град, који је добио име по угљу који им је остао о предака, све је значајнији и воћарски крај, али и онај део Републике Српске у који се враћају и наши људи из иностранства, да у завичају шире бизнис из области које су савладали широм Европе и света. Локална власт је пре више година преузела обавезу на себе, а резултати су све видљивији.

"Раније смо субвенционисали камате за кредите предузетницима и схватили смо да то није ваљано решење, па смо почели да дајемо неповратна средства привредницима и пољопривредницима из локалног буџета, за које смо се уверили да могу и да запошљавају нове раднике и да остварују производе за којима просто вапи инострана пијаца од Истока до Запада", каже Василије Перић.

"Тако су никле велике плантаже разног воћа, од шљива до јабука и крушака, али и хладњаче и сушаре, као и погони за прозводњу предмета од метала и дрвета. Имамо, с обзиром на нашу величину, јаку привреду која из дана у дан даје све већи развој овог дела Републике Српске где смо, поред осталог, успели једини у Републици Српској да збринемо све породице бораца минулог рата, који су дали највећи допринос и за слободу и за стварање Републике Српске."

И до најзабитијих села одавно је стигао асфалт, урађено је 16 сеоских водовода, више домова културе, на десетине спортских терена и стадиона, мостова, ловачких кућа, а спремају се да подигну Спомен-кућу Филипу Вишњићу, попут оне у Тршићу Вуку Караџићу, "што је један од увода у развој туризма под Мајевицом". Град али и села уређени су "под конац", од травњака у њиховим средиштима, цвећа, уређених фасада. Људи се, као по неписаном правилу, утркују чија ће зграда, кућа или двориште бити боље, лепше, педантније, уређеније.

"За мене је највећи комплимент био када је у Угљевик први пут дошао наш епископ Хризостом, који је шетајући улицама нашег града, после литургије у прелепој градској цркви, рекао да је овде тако лепо и уредно као да није код нас", каже начелник Перић, истичући да град ускоро добија једну од најмодернијих спортских дворана, а да је Центар за културу, не само као једно од најлепших здања у Републици Српској и БиХ, већ и оно које је по броју програма, више од 200 годишње, у самом врху установа те врсте у региону.

Општина је, осим новчаних субвенција, за релативно кратко време овдашњим воћарима поделила више од 300.000 садница разног воћа. Под Мајевицом, код овдашњих мајстора воћарства, шљива "чачанка" рађа пре него у Шумадији одакле је потекла, па не могу да је накупе колико за њом и осталим врстама тог воћа вапе светске пијаце, пре свега руска, где оде најмање 1.000 тона годишње.

"Кад је реч о улагањима, слушамо реч људи са терена, пажљиво разматрамо њихове молбе, идеје и жеље, па се тако и понашамо улажући сваку марку тамо где је најпотребније, за добро свих нас", поручује начелник Перић.

В. Митрић

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ђ.Забрдје роде мој

22.09.2016 18:09

Поздрав народу моје Мајевице и мог Угљевика.Само напред не окреците се и постићи ће те резултате какви се сањају.Цувајте и волите свој град,свој Српски род,избаците завист из себе и свима ће бити боље.Поздрав и начелнику Перицу,здрав и весео био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

22.09.2016 18:22

Честитке опстини. Овакве вијести нам требају. Свака част и да дуго живе способни људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазес вајо

22.09.2016 20:15

Ако не народ толико глуп нека те опет изабере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

22.09.2016 20:19

Машта може свашта.Ако је Рите једнако Угљевик онда ок.Ста је са осталим смртницима који немају ту срећу да раде у тој фирми у којој и онако половина радника није из Угљевика а остатак је тешка бједа нарочито по селима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевицанин

22.09.2016 20:51

Јооооој ал га ус...те мотку нацисто, па овај текст је бајка за лаку ноц дјецо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.09.2016 13:10

ПА да, просјецна зарада 1200 км, пословодја на РиТЕ 2200 км плата и радник у продавници некој 200 км и ето просјека од 1200 км... Па коме ви мазете оци са просјецним зарадама, ти просјеци су само за наивне и неписмене...

ОДГОВОРИТЕ