Колико познати зараде објавама на друштвеним мрежама

Само једну објаву на YоуТубеу познати и славни могу да наплате скоро 190 хиљада долара, док за објаве на Инстаграму и Снапцхату могу да зараде око 75 хиљада долара.

Информационе технологије 09.09.2016 | 12:17
Колико познати зараде објавама на друштвеним мрежама
Док већини људи друштвене мреже служе за повезивање и комуникацију с пријатељима, упознавање нових људи и за објаву бројних селфија и хваљењем о изласцима, путовањима и слично, познатима особама попут певача, спортиста, глумаца, ријалити звезда и других, Фацебоок, Тwиттер, YоуТубе и Инстаграм постали су нов и веома добар извор зараде. Они на друштвеним мрежама имају милионе људи који их прате и лајкују њихове личне странице тако да њихове објаве имају велики утицај.

Ово су препознале бројне (велике) компаније и маркетиншки стручњаци који им плаћају за сваку објаву у којој спомињу одређени производ или бранд јер знају да ће ту реклама (за коју многи ни не знају да је реклама) видети милиони људи, а с обзиром на све већи број ад блоцкера, јасно је колико је овакав начин рекламирања занимљив компанијама.

Цифре које брандови плаћају само за једну објаву таквим познатим особама које на друштвеним мрежама имају милионе корисника су 'бруталне' па за само једну објаву на YоуТубеу могу зарадити више него што неки зараде током година рада. Према информацијама компаније Цаптив8 која повезује познате особе с брандовима, они који имају између 3 и 7 милиона пратилаца на друштвеним мрежама само једну објаву на YоуТубеу могу наплатити скоро 190 хиљада долара. Цена за једну објаву на Инстаграму или Снапцхату креће се око 75 хиљада долара, док ће за објаву на Тwиттеру добити 'само' 30 хиљада долара.

Тако када Клое Кардашиан на Инстаграму (на којем је прати више од 55 милиона људи) објави фотографију на којој држи неки козметички производ и нахвали га, она само за ту објаву може да добије око 75.000 долара. Они који имају између 50 хиљада до пола милиона пратилаца такође могу добро да наплате објаве па тако за један спонзорски видео на YоуТубеу могу добити 2,500 долара, цена објаве на Инстаграму и Снапцхату износи хиљаду долара, док за објаву на Тwиттеру могу добити 400 долара.

Према непрофитној организацији ТрутхинАдвертисинг.цом, велики број оваквих објава на друштвеним мрежама заварава потрошаче јер је реч о прикривеном оглашавању с којим се крше смернице америчке федералне трговинске комисије (ФТЦ) према којима корисницима мора бити јасно објашњено како је особа која хвали неки производ за то плаћена. Због тога ФТЦ саветује корисницима да на почетку таквих објава за које добијају новац убаце хасхтагове попут #ад или #спонсоред, односно да на почетку видеозаписа на YоуТубеу објасне како је реч о производу њихових партнера за који су плаћени.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар