Како једна насловна страна ријеши све проблеме...!

Поучна прича стиже из Каталоније, где је по истеку прелазног рока Иван Ракитић постао важан и незаменљив шраф у Барсином мотору.

Фудбал 02.09.2016 | 16:00
Како једна насловна страна ријеши све проблеме...!
Хрватски фудбалски интернационалац Иван Ракитић (28), фудблаер који је прошле сезоне забележио највише наступа од свих играча Барселоне (57), али и убедљиво највише пута био замењен (25), уз девет улазака с клупе, награђен је јутро по завршетку прелазног рока у Европи насловном страном у чувеном "Мундо Депортиво" дневнику.

Каталонски лист, недвосмислено наклоњен Барселони, са насловом "Соло Барца" (превод ваљда није потребан?) "грунуо" је причу о томе како је Ракитић овог лета одбио да оде и у Јувентус и у Челси и у Манчестер јунајтед, поручивши да га занима само клуб у који је дошао пре две године.

У прилогу овој причи додаје се и да ће славни шпански клуб, упоредо у преговоре о новим уговорима за Леа Месија и Луиса Суареза, укључити и самог Ракитића чији актуелни, први који је потписао по доласку из Севиље 2014, важи до 30. јуна 2019. године.

И заиста, Ракитић је својим наступима у плаво-црвеном, али и "коцкастом" дресу репрезентације Хрватске био у ситуацији да потражи нови клуб и то жестоко наплати. Као и Барселона, која га сигурно не би продала за мање од 50-60 милиона и која је одмах унела излазну клаузулу вредну 100 милиона.

Према сазнањима "Мундо Депортива" он је све могућности које су стављене пред њега одбио и сада је за верност награђен и причом која отвара издање од 1. септембра, али и вероватно новим уговором са прваком Шпаније.

Али, то није све.

Оно што у тексту не пише, а ваљало би поменути је да се код трансфера фудбалера са важећим уговором увек прво пита клуб и да Ракитић није могао да одбије Јуве, Челси и Јунајтед пре него што Барселона пристане да уђе у преговоре (питајте Романа Абрамовича за случај Алесио Ромањоли), из чега се може закључити да су Каталонци вероватно и били спремни да га продају за адекватно обештећење.

Другим речима, овај сјајни фудбалер, стрелац девет голова уз шест асистенција прошле сезоне, постао је незаменљив у клубу тек када је истекао и последњи секунд среде, 31. августа.

Још нешто...

Ракитићев менаџер, Мигел Сорс, у дану када је Барселона за 35 милиона евра купила португалског везисту из Валенсије, Андреа Гомеша, "твитнуо" следеће: "Време је за одлазак". Кратко, али ефектно. И то је било савршено прорачунато, јер...

Преговори о продужетку сарадње под бољим условом за играча између Барселоне и тандема Сорс/Ракитић трају мање-више неуспешно од јануара месеца, тако да жестока конкуренција у везном реду Блаугране, коју чине још Андрес Инијеста, Серђо Бускетс, Арда Туран, Рафиња Алкантара, Денис Суарез, Серђи Роберто и од овог лета Гомеш није био једини повод за Ракитићев "флерт" с трансфером, који је трајао од завршетка ЕУРО 2016 до синоћ.

У тренутку када је Барселона потрошила 90,65 милиона евра више него што је зарадила на трансферима играча овог лета, одлазак централног везисте из клуба био је опција и за Барсу, и за самог играча, али када се није догодило – насловна страна, стиснута песница, црвено-плави дрес и емотивна порука фановима клуба путем најпопуларнијег дневника у Каталонији био је најбољи начин да се све заборави и настави даље.

Уосталом, таква традиција постоји од раније и користи је и Реал Мадрид преко "својих" листова, "Марке" и "Аса".

Кад смо већ код Ракитића и Барселоне, причу можемо заокружити с још неколико детаља – Хрват је почео сваку битну утакмицу ове сезоне, упркос жестокој конкуренцији, а са клупе је ушао само у лежерном реванш мечу Суперкупа Шпаније (3:0), јер је већ у првом дуелу са Севиљом било јасно ко ће освојити тај трофеј (0:2).

Гостовање на "Сан Мамесу" сезонама је једно од најтежих за Барслону, али су захваљујући Ракитићевом голу за 0:1 уписана три бода за која ће Реал и Атлетико тек морати "дебело" да се помуче.

На крају, Барсини трансфери...

Барселона је овог лета из Ла Масије промовисала Серђија Сампера, који је већ имао прилике да дебитује за први тим, али који је одмах послат на позајмицу у Гранаду, а са позајмица су враћени Алекс Сонг, Ален Халиловић, Мартин Монтоја и Кристијан Тељо. Ниједан од њих није се задржао у клубу.

Тељо је поново позајмљен, овог пута Фиорентини, Халиловић је продат Хамбургу, а Монтоја и Сонг нашли су се у групи играча који су као слободни агенти напустили Каталонију, а чине је још Дани Алвеш и Сандро Рамирез. На позајмицама су од овог лета и Даглас, Томас Вермален и Мунир Ел Хадади.

Делује да је тим јачи него прошле сезоне.

Дошли:

Андре Гомеш (Валенсија) 35

Пако Алкасер (Валенсија) 30

Самуел Умтити (Лион) 25

Лукас Дињ (ПСЖ) 16,5

Јаспер Силесен (Ајакс) 13

Денис Суарез (Виљареал) 3,25

Укупно: 122,75

Отишли:

Клаудио Браво (Сити) 18

Марк Бартра (Дортмунд) 8

Ален Халиловић (ХСВ) 5

Адријано (Бешикташ) 0,6

Укупно: 32,1

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар