Kako jedna naslovna strana riješi sve probleme...!

Poučna priča stiže iz Katalonije, gde je po isteku prelaznog roka Ivan Rakitić postao važan i nezamenljiv šraf u Barsinom motoru.

Fudbal 02.09.2016 | 16:00
Kako jedna naslovna strana riješi sve probleme...!
Hrvatski fudbalski internacionalac Ivan Rakitić (28), fudblaer koji je prošle sezone zabeležio najviše nastupa od svih igrača Barselone (57), ali i ubedljivo najviše puta bio zamenjen (25), uz devet ulazaka s klupe, nagrađen je jutro po završetku prelaznog roka u Evropi naslovnom stranom u čuvenom "Mundo Deportivo" dnevniku.

Katalonski list, nedvosmisleno naklonjen Barseloni, sa naslovom "Solo Barca" (prevod valjda nije potreban?) "grunuo" je priču o tome kako je Rakitić ovog leta odbio da ode i u Juventus i u Čelsi i u Mančester junajted, poručivši da ga zanima samo klub u koji je došao pre dve godine.

U prilogu ovoj priči dodaje se i da će slavni španski klub, uporedo u pregovore o novim ugovorima za Lea Mesija i Luisa Suareza, uključiti i samog Rakitića čiji aktuelni, prvi koji je potpisao po dolasku iz Sevilje 2014, važi do 30. juna 2019. godine.

I zaista, Rakitić je svojim nastupima u plavo-crvenom, ali i "kockastom" dresu reprezentacije Hrvatske bio u situaciji da potraži novi klub i to žestoko naplati. Kao i Barselona, koja ga sigurno ne bi prodala za manje od 50-60 miliona i koja je odmah unela izlaznu klauzulu vrednu 100 miliona.

Prema saznanjima "Mundo Deportiva" on je sve mogućnosti koje su stavljene pred njega odbio i sada je za vernost nagrađen i pričom koja otvara izdanje od 1. septembra, ali i verovatno novim ugovorom sa prvakom Španije.

Ali, to nije sve.

Ono što u tekstu ne piše, a valjalo bi pomenuti je da se kod transfera fudbalera sa važećim ugovorom uvek prvo pita klub i da Rakitić nije mogao da odbije Juve, Čelsi i Junajted pre nego što Barselona pristane da uđe u pregovore (pitajte Romana Abramoviča za slučaj Alesio Romanjoli), iz čega se može zaključiti da su Katalonci verovatno i bili spremni da ga prodaju za adekvatno obeštećenje.

Drugim rečima, ovaj sjajni fudbaler, strelac devet golova uz šest asistencija prošle sezone, postao je nezamenljiv u klubu tek kada je istekao i poslednji sekund srede, 31. avgusta.

Još nešto...

Rakitićev menadžer, Migel Sors, u danu kada je Barselona za 35 miliona evra kupila portugalskog vezistu iz Valensije, Andrea Gomeša, "tvitnuo" sledeće: "Vreme je za odlazak". Kratko, ali efektno. I to je bilo savršeno proračunato, jer...

Pregovori o produžetku saradnje pod boljim uslovom za igrača između Barselone i tandema Sors/Rakitić traju manje-više neuspešno od januara meseca, tako da žestoka konkurencija u veznom redu Blaugrane, koju čine još Andres Inijesta, Serđo Buskets, Arda Turan, Rafinja Alkantara, Denis Suarez, Serđi Roberto i od ovog leta Gomeš nije bio jedini povod za Rakitićev "flert" s transferom, koji je trajao od završetka EURO 2016 do sinoć.

U trenutku kada je Barselona potrošila 90,65 miliona evra više nego što je zaradila na transferima igrača ovog leta, odlazak centralnog veziste iz kluba bio je opcija i za Barsu, i za samog igrača, ali kada se nije dogodilo – naslovna strana, stisnuta pesnica, crveno-plavi dres i emotivna poruka fanovima kluba putem najpopularnijeg dnevnika u Kataloniji bio je najbolji način da se sve zaboravi i nastavi dalje.

Uostalom, takva tradicija postoji od ranije i koristi je i Real Madrid preko "svojih" listova, "Marke" i "Asa".

Kad smo već kod Rakitića i Barselone, priču možemo zaokružiti s još nekoliko detalja – Hrvat je počeo svaku bitnu utakmicu ove sezone, uprkos žestokoj konkurenciji, a sa klupe je ušao samo u ležernom revanš meču Superkupa Španije (3:0), jer je već u prvom duelu sa Seviljom bilo jasno ko će osvojiti taj trofej (0:2).

Gostovanje na "San Mamesu" sezonama je jedno od najtežih za Barslonu, ali su zahvaljujući Rakitićevom golu za 0:1 upisana tri boda za koja će Real i Atletiko tek morati "debelo" da se pomuče.

Na kraju, Barsini transferi...

Barselona je ovog leta iz La Masije promovisala Serđija Sampera, koji je već imao prilike da debituje za prvi tim, ali koji je odmah poslat na pozajmicu u Granadu, a sa pozajmica su vraćeni Aleks Song, Alen Halilović, Martin Montoja i Kristijan Teljo. Nijedan od njih nije se zadržao u klubu.

Teljo je ponovo pozajmljen, ovog puta Fiorentini, Halilović je prodat Hamburgu, a Montoja i Song našli su se u grupi igrača koji su kao slobodni agenti napustili Kataloniju, a čine je još Dani Alveš i Sandro Ramirez. Na pozajmicama su od ovog leta i Daglas, Tomas Vermalen i Munir El Hadadi.

Deluje da je tim jači nego prošle sezone.

Došli:

Andre Gomeš (Valensija) 35

Pako Alkaser (Valensija) 30

Samuel Umtiti (Lion) 25

Lukas Dinj (PSŽ) 16,5

Jasper Silesen (Ajaks) 13

Denis Suarez (Viljareal) 3,25

Ukupno: 122,75

Otišli:

Klaudio Bravo (Siti) 18

Mark Bartra (Dortmund) 8

Alen Halilović (HSV) 5

Adrijano (Bešiktaš) 0,6

Ukupno: 32,1

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar