УЕФА: "Суперлига" великих клубова би изазвала рат!

Кандидат за председника УЕФА, Словенац Александар Чеферин тврди да би покретање независне "Суперлиге" најјбогатијих клубова изазвало хаос у европском фудбалу.

Фудбал 25.08.2016 | 18:00
УЕФА: "Суперлига" великих клубова би изазвала рат!
Последњих месеци, али и година, често се спекулише о покретању затвореног такмичења од стране највећих клубова, након што им истекне уговор са УЕФА Лигом шампиона 2021. године.

Почетком марта енглески медији су писали о преговорима својих великана Манчестер Јунајтеда, Арсенала, Челсија, Ливерпула и Ситија са америчким милијардером Стивеном Росом, креатором Међународног купа шампиона (пријатељске утакмице током лета), о креирању поменуте "Суперлиге".

УЕФА је у међувремену најавила да ће у децембру донети одлуку о могучим поменама у Лиги шампиона, јер велики европски клубови желе нови формат и већи део прихода од милијарду долара. Поређења ради, Реал Мадрид је прошле сезоне освајањем ЛШ зарадио 95 милиона евра, док је "мали" Лестер Сити за титулу у Премијер лиги награђен са 113,5 милиона.

"Једно од главних питања које чека следећег председика УЕФА је однос са великим клубовима. Мој чврст став је да некаква затворена лига са само неколико клубова, без могућности уласка других, не долази у обзир. То би изазвало неку врсту рата између УЕФА и клубова. Ако желе веће приходе, морамо радити на томе. То је могуће. Лига шампиона је најбољи спортски производ на свету, то је сигурно. Али не доноси највише новца. Због тога бисмо требали више укључити клубове", рекао је Александар Чеферин, председник Фудбалског савеза Словеније.

Чеферин, који има подршку око 20 чланица УЕФА, је један од три кандидата који конкуришу за наследника Мишела Платинија, који је био приморан да напусти функцију због корупцијског скандала.

Конкуренти су му Холанђанин Михаел ван Праг и Шпанац Ангел Марија Виљар, а избори ће бити одржани у Атини 14. септембра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар