Посао без конкурса, награде мимо закона

Нетранспарентно запошљавање и сумњиве исплате разних накнада радницима, означени су као највећи проблеми у раду институција БиХ у прошлој години, навели су ревизори у извјештају о извршењу буџета за 2015. годину.

Босна и Херцеговина 17.08.2016 | 07:51
Посао без конкурса, награде мимо закона
У џеповима више од 22.300 запослених у 75 институција лани је завршило 527,89 милиона КМ чиме је задржана традиција да за те намјене буде потрошено највише новца из буџета. Ти су трошкови за готово осам милиона марака већи него лани.

Анализа стања у агенцијама, канцеларијама, дирекцијама, министарствима и другим институцијама показала је да је најчешћи недостатак запошљавање путем уговора о раду на одређено вријеме дуже од три мјесеца и то без расписаног конкурса. Иако их ревизори годинама упозоравају на то, дио институција још увијек није усвојио правилнике о унутрашњој систематизацији.

„Уочени су проблеми у смислу неуједначених коефицијената за иста или слична радна мјеста“, упозорили су ревизори.

Закључено је да Агенција за државну службу БиХ нема успостављен централни регистар запослених.

„Утврђено је како поједине особе имају рјешење за једно радно мјесто, а обављају послове који су у опису друге позиције, што је образложено потребама посла. Радна мјеста се, осим тога, не попуњавају према структури, а постоји и неприлагођеност важеће систематизације стварним потребама институција“, наведено је у извјештају.

Непрецизни су и правни прописи који регулишу исплате накнада као што су превоз на посао и с посла, трошкове смјештаја, одвојеног живота, регреса за годишњи одмор, боловања. Због свега тога, кажу ревизори, друга страна има добар основ за покретање судских спорова против институција које су грешке већ скупо платиле новцем из буџета.

Констатовано је да је, на примјер, у Суду БиХ исплаћивана новчана награда, односно стимулација за стручно особље.

„Законом није предвиђено право на стимулацију“, упозорили су ревизори који сматрају да накнаде морају да буду једнаке за све.

За превоз на посао и са посла искеширано је лани 28,12 милиона КМ.

„Уочено је како двије особе које путују на истој релацији, а раде у различитим институцијама са истим радним временом остварују различите износе накнада за превоз на посао и превоз са посла. Било је и случајева да су право на накнаду појединци остваривали и без издатог рјешења којим би се прецизно утврдило право на накнаду“, наведено је у извјештају.

Ревизори упозоравају да у процесу запошљавања још постоје слабости те да, имајући у виду да је незапосленост велики друштвени проблем, нетранспарентно запошљавање није прихватљиво ни под којим условима.

Главни ревизор Драган Вранкић је нагласио раније да се и даље уочавају одређени недостаци системске природе.

Он је нагласио да се мора, кроз дјеловање разних сектора, организација и самих институција, развити систем који ће да обезбиједи транспарентност и одговорност јавне потрошње.

Технички мандат

Ревизори су констатовали да ни прошле године није дошло до значајнијих помака у погледу питања у вези са техничким мандатом. Није усвојен акт који би прецизније уредио проблем истека мандата изабраним и именованим особама, те поступање свих релевантних фактора када он наступи.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

17.08.2016 06:38

А криза? То је за нас, за њих из буџета има све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

17.08.2016 07:15

Било која политичка структура, кад дође на власт на нивоу бих, понаша се на начин као да су те институције њихово власништво. Свака странка у коалицији, запошљава своје чланове и на такав начин одржава и повећава бројност бирачког тијела. Један од најдрастичнијих кршења закона је, масовна појава фиктивних пребивалишта запослених, ради остваривања већих износа накнаде за превоз на посао. Нису ријетки случајеви, да запослени живи у Сарајеву, а има фиктивну пријаву пребивалишта у неком од градова удаљеним више од 80. километара од мјеста рада. На тај начин, умјесто додатка за превоз у износу мјесечне карте (53. км), незаконито узима мјесечно пуни износ од 475 марака. Мало ко у институцијама бих, жели да среди стање у овој области, јер највећи број функционера, који би требали водити рачуна о законитости, понаша се незаконито узимајући за себе новац на исти начин. Неке процјене су говориле, да по овој основи буџет губи годишње близу 5 милиона марака. Када се овом дода, крађа у потрошњи горива за возила, крађа на додатку за одвојени живот и друго, губитак у буџету је далеко већи.

ОДГОВОРИТЕ