Анализа и најава: Блокбастер године је стигао - Премијер лига!

После много чекања поново ћемо уживати у премијерлигашком фудбалу. Врхунска постава предвођена Пепом, Мурињом, Контеом, Клопом, Венгером, Клаудијом и Покетином у старту обећава, али да ли и ће филм "Премијер лига" оправдати очекивања?

Фудбал 12.08.2016 | 23:30
Анализа и најава: Блокбастер године је стигао - Премијер лига!
88 ДАНА!

Тачно толико је времена протекло од последње утакмице Премијер лиге у прошлој сезони, па до прве у новој за 2016/17.

Сушан период без најзанимљивије фудбалске лиге света скратиле су и прекратиле Олимпијске игре и Европско првенство у Француској, али далеко од тога да је то љубитељима фудбала одговарајућа замена за оно што пружа фудбал на Острву.

А, шта пружа?

Да, многи ће се спорити око тога да ли је Премијер лига и најквалитетнија лига у фудбалу, што вероватно у овом тренутку није, али је лига која је претходне годинеобиловала изједначеним или боље речено равноправним утакмицама, спектакуларним и бројним головима, лудим резултатима, а на крају и најшокантнијим победником неке лиге у последњих x година.

Нова сезона прети да буде и занимљивија, а ако у то нисмо потпуно сигурни, онда смо сигурни бар у то да ће по њеном завршетку премијерлигаши бити далеко богатији. Нови уговор о ТВ правима повећаће зараду тимова и за 30%, па ће практично они који не обезбеде опстанак сада зарадити колико и рецимо Лестер из 2016. године. Причамо о суми која се креће око вртоглавих 100 милиона евра...

Са великим упливом новца у клубове, растом маркентишког потенцијала, јачим уговорима са произвођачима дресова и генералним спонзорима, наравно, повећала се и сума новца која се троши на улагање у нове играче.

Већ у овом тренутку знамо да је двадесет клубова Премијер лиге потрошило више од 800 милиона фунти на појачања, а до краја прелазног рока остало је три недеље, па је очекивано да се пробије и досадашњи рекорд (1.2 милијарде фунти).

Управо је то период када се највише новца потроши, па није погрешно предвиђање да до краја септембра видимо још неколико "бомби" - како од оних тимова који су нас на то навикли, тако и од оних који тек уче како се троши баснословна сума новца на једног играча.

То раде како би остали конкурентни и верују да је то једино решење...

Због тога и кажемо да је Премијер лига прави блокбастер године. На једном месту окупио је толико великих имена која се боре за главне улоге, а на челу свих њих стоји неколико феноменалних режисера.

Замислите када бисте Тарантину, Спилбергу, Џексону, Нолану, Ињаритуу, Финчеру и Скорсезеу понудили најбоље могуће глумце, омогућили неограчен буџет, и замолили их да у наредних десет месеци сниме најбољи могући филм – а, да ће само један од њих бити награђен за то – колико би се врашки потрудили да то буде ремек-дело?

Неки од њих ће имати бољи сценарио, неки бољу глуму, неки боље снимљене сцене, а други специјалне ефекте. Многи од њих ће имати одличан и интригантан почетак који ће вас заинтересовати, док ће код неких то бити спора и меланхолична прича са снажним завршетком.

У сваку, а нарочито ову сезону Премијер лиге, улазимо са очекивањима да нас чека високобуџетни спектакл, али ове бисмо желели да видимо и квалитет, па су баш због тога доведени и најбољи "за камером".

Покушаћемо да у неколико реченица најавимо тимове које конкуришу за сам врх табеле (намерно нећемо рећи за титулу) а потом и да представимо тимове који би могли да буду потенцијална разочарања, изненађења.

Ово је све што треба да знате о новој сезони најлуђег такмичења на свету!

ЛЕСТЕР СИТИ

Како ће нови шампион Премијер лиге у суботу и отворити ову сезону – ред је да почнемо са њима.

Много пута смо чули од тренера и играча да је теже одбранити титулу, него је освојити. У случају изненађујућег првака Лестера – то би могло да буде најтачније могуће. Ни у овој сезони италијански стручњак Клаудио Ранијери, који је потписао нови уговор са "лисицама", није обећао много.

Пласман у горњи део табеле задовољио би његове апетите, али сигурно да њему, његовим играчима и навијачима Лестера кроз главу пролази – а, што не бисмо ово још једном поновили?

Биће теже из разлога што ће Лестер у скоро сваку нову утакмицу улазити као фаворит због тога што на дресу има пришивен знак шампиона Енглеске, а то значи да ће и њихови противници престати о њима да мисле као о неком "чуду". Тешко да ће се и сада ова екипа моћи ослонити на убитачне контре каквим су у шампионском походу уништавали све пред собом, а поставља се питање могу ли и сами играчи да понове онакве партије које су им донеле пехар?

Краћи за Н’Голо Кантеа (Челси), једног од најважнијих играча Лестера у прошлој сезони, а јачи за његову "реплику" Нампалиса Мендија (Ница), Ахмеда Мусу (ЦСКА) и Бартоша Капустку (Краковија), Лестер ће имати велики изазов играња на једном фронту више (Лига шампиона), што би могло да се одрази на резултате у Премијер лиги, па би почетак сезоне могао би да одреди и то да ли ће остати без најбољих играча Ријада Махреза и Џејмија Вардија.

Тежак посао је пред Ранијеријем, али реално је очекивати да орбитира ка високим позицијама, а за крај је најбоље цитирати њега: "Веће су шансе да Е.Т. слети у Лондон него да ми одбранимо титулу".

МАНЧЕСТЕР СИТИ

Када је 1. фебруара из овог клуба саопштено да Пеп Гвардиола дефинитивно преузима посао који је до тада водио Мануел Пелегрини – почело је размишљање колико ће он значити овој лиги, колико самом тиму, а колико је наредних неколико месеци просто бачено због немотивисаности играча.

Да се којим случајем сачекало са објављивањем одлуке можда бисмо ову најаву почели са Ситијем, као новим шампионом Енглеске (а, Бајерном као шампионом Европе?), па је по играма "грађана" било јасно колико је то утицало на њих и да једноставно чекају новог тренера.

Гвардиола је попут "рок звезде" стигао у плави део Манчестера и од њега се очекују ствари које најбоље ради – модеран фудбал који прате бројни трофеји. Али, ово би могао да буде и највећи изазов у досадашњој каријери.

Без сумње – ова екипа Ситија има много недостатака, а тешко је очекивати да се толико ствари попут старих играча, лоше одбране, неталентованих везних, мањка у нападу, преплаћених играча са дугим уговорима, некохерентности и сл. исправи у тако кратком периоду. Као никада до сада Гвардиола ће бити под притиском са најслабијом екипом коју је водио до сада, а која опет важи за једног од фаворита за освајање титуле.

Да би се и његове идеје примиле на Енглеску биће потребно време, а сви једва чекају да виде шта ће он то ново измислити. Много је испробавао и експериментисао (играо и са три штопера и то – Коларов, Фернандињо, Забалета), а један од његових играча Фабијан Делф казао је већ после неколико недеља да никада није упознао таквог тренера и да је за то време научио о фудбалу више него за целу каријеру.

Довео је читаву гарнитуру младих играча од којих ће сада рачунати само на Лироја Санеа (Шалке) и Џона Стонса (Евертон), док би они нешто искуснији Илкај Гундоган (Дортмунд) и Нолито (Селта) морали одмах да праве разлику.

Тешко је предвидити како ће Сити изгледати на старту сезоне, али је јасно да су од Гвардиоле очекивања увек највиша, а биће интересантно видети га како се носи са притиском и тешким утакмицама у термину среда-субота.

Тога није било у Бајерну.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Ни црвени део града Манчестера није прошао без новог менаџера, па је након много нагађања, испоставило се истинитих, шармантни Португалац Жозе Мурињо остварио свој дугогодишњи сан да ради на "Олд Трафорду".

Пауза од шест месеци након (другог) отказа у Челсију због лоших резултата лансирала га је међу фаворите за наследника Луја ван Гала, а холандски тренер је након освајања ФА Купа ипак спаковао кофере и у другом клубу ће морати да потражи место које ће бити задовољно неатрактивним фудбалом са мало голова у који је уложен велики новац.

Жозе Мурињо сам по себи доноси превагу, па се и због тога очекују велики резултати од "ђавола".

Нови "галактикоси" су сјајне фудбалере успели да привуку и без Лиге шампиона, па је тако Мурињо добио велика појачања у виду Златана Ибрахимовића (ПСЖ), Ерика Бајиа (Виљареал), Хенрика Мхитарјана (Дортмунд),и на крају – Пола Погбе (Јувентус) који је постао најскупљи фудбалер света.

Полако се ослобађа "вишка" и почиње да заводи ред у тиму који је претходне године деловао као да нема вођу на терену и са трибина, па је очекивано да се Пол Погба, сем маркетиншког потенцијала који носи са собом, у сјајном светлу представи у новом-старом клубу.

Мурињо ће прижељкивати да тим ове сезоне прескоче проблеми са повредама, који су узроковали и дебије за "клинце" у претходном периоду, а биће занимљиво и како ће уклопити Маркуса Рашфорда и Вејна Рунија у ову екипу.

Са нестрпљењем се чекају његови дуели са Пепом Гвардиолом. Неуспех не долази у обзир.

АРСЕНАЛ

Од екипе коју смо навикли да виђамо у "великој четворци" – само су они задржали менаџера, наравно.

У својој јубиларној 20. сезони у Арсеналу, а вероватно и последњој, Арсен Венгер ће покушати да се домогне свог четвртог трофеја у Премијер лиги. Од последњег је прошло и више од деценије, па "тобџије" ретко ко и сврстава у оне најозбиљније у намери да се домогну пехара.

У свој овој гунгули око "отимања играча за велики новац" као да се Арсен(ал) најлошије снашао и да је остао она "олдскул" варијанта.

То у случају Француза подразумева, по његовом мишљењу, "здравију методу" јачања састава промовисањем играча из сопственог погона, па ћемо тако ове сезоне видети и већу минутажу за играче попут Чубе Акпома, Алекса Ивобија и других.

Једино јако појачање стигло је из Борусије Менхенгладбах и пре почетка Европског првенства, па је Венгер "пљунуо" чак 40 милиона фунти за централног везисту Гранита Џаку. Рецимо, претходна два представљена клуба су потрошила скоро четири пута више.

До краја прелазног рока је остало много, а питање је да ли ће Венгер икога доводити јер обично пред крај августа када је под притиском новинара поручује да је задовољан екипом којом има и да неће "трошити".

Тај трошак би у овом случају добро дошао тиму коме је потребан голгетер, пошто Оливије Жиру поред свих својих квалитета које поседује – једноставно није то, а како би конкурисали и за титулу не би одмогло ни једно или два појачања у одбрани.

Венгерова тврдоглавост ће вероватно остати на снази до краја, па чему убеђивање?

ЧЕЛСИ

Титула, најгора сезона у овом веку, па шта онда следи?

У то вероватно није сигуран ни нови менаџер Челсија Антонио Конте који је нове саиграче упознао након Европског првенства. По обичају Енглези ретко прате фудбал ван своје земље те им ни Конте, који је са Јувентусом освојио три титуле није обећавао, па су добар резултат са Италијом на ЕП, сјајна тактичка решења, лудост крај аут-линије помогла овом тренеру да га мало ведрије сачекају у Лондону.

Пред њим је велики посао јер му је Жозе Мурињо оставио праву збрку од екипе.

Први задатак за харизматичног Контеа јесте то да се реши свих вишкова, којих има у изобиљу, а потом и да исконтролише свлачионицу у којој не влада хармонија. Много различитих карактера у малом простору није се најбоље показала ни по самог Муриња, а тешко је водити у екипу у којој већина играча прво окрене леђа тренеру када не иде.

Конте је другачији, много приснији од Муриња, па се очекује да сваком од њих објасни тачно свој план и задатак који има за њега, а невоља за те играче следи само ако види да се нису "искидали" на терену.

После смушеног и чудног Челсија навијачи једва чекају да виде борбену екипу коју италијански стручњак "мућка у лабораторији". Још није јасно у каквој ћемо формацији гледати Челси, иако је Конте највише пробавао 4-2-4 (али пре неких појачања), а јасно је да се неће чврсто држати ње уколико све не крене како треба. Неки играчи су већ незадовољни због такве промене...

Испробавао је Рубена Лофтуса-Чика на позицији нападача, али је добио Мишија Батшуаија (Марсеј) и Н’Голо Кантеа (Лестер) који би требало да поправе екипу. Међутим, без штопера, тешко да могу нечему да се надају.

Па и са Контеом.

ТОТЕНХЕМ

"Певци" су у претходној сезони све изненадили и борили битку са Лестером за титулу првака, али је на крају лоша форма на допринела томе да још једном заврше иза другопласираног Арсенала. Али, ако неко са сигурношћу може да каже да је направио сјајан посао у овом прелазном року – онда су то они.

Чак иако је "ростер" јачи за само двојицу. Како то?

Као ретко када Тотенхем је одустао од продаје најбољих појединаца, чак смо ретко видели да се њихови игачи доводе у везу са другим клубовима, па је Данијел Леви очигледно одлучио да не размишља само о профиту него и о конкурисању за титулу првака. За почетак сачували су Маурисија Покетина за кога су се интересовали и највећи клубови...

Венсан Јансен (АЗ) и Виктор Вањама (Саутемптон) плаћени су заједно око 30 милиона фунти и донеће у наредној сезони важну дубину у ростеру екипе. Појачање у нападу и средини терена је било од хитности, а да су њих двојицу имали прошле сезоне...

Најважније је да су сачувани "њихови" продукти попут Харија Кејна и Делеа Алија, али и добрих куповина попут Кристијана Ериксена, Мусе Дембелеа, Ерика Дајера, Тобија Алдерверелда, Томаса Фертонгена...

Јачи за годину дана искуства и жељнији доказивања – створени су за екипу којом управља амбициозни менаџер попут Покетина. Поново су у овом кругу "величанствених седам" стављени у прикрајак, а управо би то могло да буде од кључне предности ове екипе од које се очекује много, а опет не превише.

ЛИВЕРПУЛ

У свакој најави Премијер лиге нађе се место и за Ливерпул чак иако је то екипа која скоро никада не оправда своју позицију у том друштву. Углавном је то било из историјских разлога, али ове године је то и због феноменалног менаџера који доноси неки оптимизам.

Јирген Клоп је наследио Брендана Роџерса у новембру прошле године и за ово време нешто и успео да поправи. Сама екипа је прихватила његов стил игре и делује боље на терену, али за нешто више од тога потребни су и бољи играчи. Знао је то и сам Јирген Клоп који је и у овом року морао да се бори са "великим рибама" и да преплаћује играче који објективно вреде мање.

Још увек није досегао тај ниво да разговара и убеђује "звезде" да дођу у Ливерпул, али...

Мањак у многим линијама тима покушао је да надомести "квантитетом", јер нема слободу да једном годишње купује фудбалера од 80 милиона фунти (и колико би му година требало да све поправи?), па су у клуб стигли Садио Мане (Саутемптон), Жоржињо Вајналдум (Њукасл), Лорис Каријус (Мајнц), Рагнар Клаван (Аугзбург), Џоел Матип (Шалке) и Марко Грујић (Звезда). Уз десетине фудбалера са позајмица...

Управо се српски фудбалер добро показао на припремама и одмах допао навијачима "редса" који га означавају као "џина", због висине наравно, а са три гола озбиљно се наметнуо код Немца.

У том великом ростеру мораће да пронађе идеалних 11, а није тешко уочити на којим је позицијама најслабије покривен, па ће и даље инсистирати на свом пресингу и прилагођавању играча на њега.

Највећи изазов биће остварити константност које нема ни са његовим доласком.

ПОТЕНЦИЈАЛНА ИЗНЕНАЂЕЊА И ДЕБИТАНТИ

Екипа Вест Хема ће на новом стадиону покушати да понови сјајан резултат из прошле сезоне, али Славен Билић ни у овом прелазном року није пронашао голгетера који би могао да претвори у конкурента за титулу. Најважнији задатак – задржавање Димитрија Пајеа – је за сада успео, али питање је да ли ће се амбиције Француза поклопити и са Вест Хемовим. Они размишљају дуготрајно, али Пајеу иду године...

Право је питање шта очекивати од Евертон и Саутемптона? Роналд Куман је "црвене боје" заменио "плавим", док је у Саутемптон дошао Клод Пуел. "Карамеле" су остале без најбољег дефанзивца Џона Стонса, вероватно ће остати и без Ромелуа Лукакуа, а на Холанђанину је како ће потрошити тај новац. Није најбоље кренуло са огромних 30 милиона за Јаника Боласнија...

Саутемптон ће имати много проблема због одласка многих играча, али то није први пут да се суочавају са таквим проблемом. Међутим, за сада нису доведене одговарајуће замене за Грацијана Пелеа и Виктора Вањаму, па је могуће да ћемо "свеце" гледати у доњем делу табеле.

Опасна конкуренција у борби за опстанак.

Поред нових тимова у лиги Хала, Мидлсброа и Барнлија ту су још и Вотфорд, Свонси, Борнмут и Сандерленд, па је јасно да нас и на дну табеле очекује грчевита борба у којој ће вероватно неколико бодова одлучити. Разлика између тимова од 10. до 20. позиције је најмања у односу на све друге лиге света, па је и ово један од разлога због чега волимо да гледамо Премијер лигу.

НАЈВИШЕ И НАЈМАЊЕ

Убедљиво највише новца у овом прелазном року, који траје још три недеље, потрошила су два манчестерска клуба – Сити и Јунајтед. "Грађани" су на доласке фудбалера дали 165 милиона фунти, док су "ђаволи" спискали 157. Најмање је потрошио менаџер Хал ситија Мајк Филан који за сада није потписао ниједног фудбалера.

Премијер лига 1. коло:

субота:

Хал сити – Лестер сити (13.30)
Барнли – Свонси (16.00)
Кристал Палас – Вест Бромвич
Евертон – Тотенхем
Мидлсбро – Стоук
Саутемптон – Вотфорд
Манчестер сити – Сандерленд (18.30)

недеља:

Борнмут – Манчестер јунајтед (14.30)
Арсенал – Ливерпул (17.00)

понедељак:

Челси – Вест Хем (21.00)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар