Analiza i najava: Blokbaster godine je stigao - Premijer liga!

Posle mnogo čekanja ponovo ćemo uživati u premijerligaškom fudbalu. Vrhunska postava predvođena Pepom, Murinjom, Konteom, Klopom, Vengerom, Klaudijom i Poketinom u startu obećava, ali da li i će film "Premijer liga" opravdati očekivanja?

Fudbal 12.08.2016 | 23:30
Analiza i najava: Blokbaster godine je stigao - Premijer liga!
88 DANA!

Tačno toliko je vremena proteklo od poslednje utakmice Premijer lige u prošloj sezoni, pa do prve u novoj za 2016/17.

Sušan period bez najzanimljivije fudbalske lige sveta skratile su i prekratile Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali daleko od toga da je to ljubiteljima fudbala odgovarajuća zamena za ono što pruža fudbal na Ostrvu.

A, šta pruža?

Da, mnogi će se sporiti oko toga da li je Premijer liga i najkvalitetnija liga u fudbalu, što verovatno u ovom trenutku nije, ali je liga koja je prethodne godineobilovala izjednačenim ili bolje rečeno ravnopravnim utakmicama, spektakularnim i brojnim golovima, ludim rezultatima, a na kraju i najšokantnijim pobednikom neke lige u poslednjih x godina.

Nova sezona preti da bude i zanimljivija, a ako u to nismo potpuno sigurni, onda smo sigurni bar u to da će po njenom završetku premijerligaši biti daleko bogatiji. Novi ugovor o TV pravima povećaće zaradu timova i za 30%, pa će praktično oni koji ne obezbede opstanak sada zaraditi koliko i recimo Lester iz 2016. godine. Pričamo o sumi koja se kreće oko vrtoglavih 100 miliona evra...

Sa velikim uplivom novca u klubove, rastom markentiškog potencijala, jačim ugovorima sa proizvođačima dresova i generalnim sponzorima, naravno, povećala se i suma novca koja se troši na ulaganje u nove igrače.

Već u ovom trenutku znamo da je dvadeset klubova Premijer lige potrošilo više od 800 miliona funti na pojačanja, a do kraja prelaznog roka ostalo je tri nedelje, pa je očekivano da se probije i dosadašnji rekord (1.2 milijarde funti).

Upravo je to period kada se najviše novca potroši, pa nije pogrešno predviđanje da do kraja septembra vidimo još nekoliko "bombi" - kako od onih timova koji su nas na to navikli, tako i od onih koji tek uče kako se troši basnoslovna suma novca na jednog igrača.

To rade kako bi ostali konkurentni i veruju da je to jedino rešenje...

Zbog toga i kažemo da je Premijer liga pravi blokbaster godine. Na jednom mestu okupio je toliko velikih imena koja se bore za glavne uloge, a na čelu svih njih stoji nekoliko fenomenalnih režisera.

Zamislite kada biste Tarantinu, Spilbergu, Džeksonu, Nolanu, Injarituu, Finčeru i Skorsezeu ponudili najbolje moguće glumce, omogućili neogračen budžet, i zamolili ih da u narednih deset meseci snime najbolji mogući film – a, da će samo jedan od njih biti nagrađen za to – koliko bi se vraški potrudili da to bude remek-delo?

Neki od njih će imati bolji scenario, neki bolju glumu, neki bolje snimljene scene, a drugi specijalne efekte. Mnogi od njih će imati odličan i intrigantan početak koji će vas zainteresovati, dok će kod nekih to biti spora i melanholična priča sa snažnim završetkom.

U svaku, a naročito ovu sezonu Premijer lige, ulazimo sa očekivanjima da nas čeka visokobudžetni spektakl, ali ove bismo želeli da vidimo i kvalitet, pa su baš zbog toga dovedeni i najbolji "za kamerom".

Pokušaćemo da u nekoliko rečenica najavimo timove koje konkurišu za sam vrh tabele (namerno nećemo reći za titulu) a potom i da predstavimo timove koji bi mogli da budu potencijalna razočaranja, iznenađenja.

Ovo je sve što treba da znate o novoj sezoni najluđeg takmičenja na svetu!

LESTER SITI

Kako će novi šampion Premijer lige u subotu i otvoriti ovu sezonu – red je da počnemo sa njima.

Mnogo puta smo čuli od trenera i igrača da je teže odbraniti titulu, nego je osvojiti. U slučaju iznenađujućeg prvaka Lestera – to bi moglo da bude najtačnije moguće. Ni u ovoj sezoni italijanski stručnjak Klaudio Ranijeri, koji je potpisao novi ugovor sa "lisicama", nije obećao mnogo.

Plasman u gornji deo tabele zadovoljio bi njegove apetite, ali sigurno da njemu, njegovim igračima i navijačima Lestera kroz glavu prolazi – a, što ne bismo ovo još jednom ponovili?

Biće teže iz razloga što će Lester u skoro svaku novu utakmicu ulaziti kao favorit zbog toga što na dresu ima prišiven znak šampiona Engleske, a to znači da će i njihovi protivnici prestati o njima da misle kao o nekom "čudu". Teško da će se i sada ova ekipa moći osloniti na ubitačne kontre kakvim su u šampionskom pohodu uništavali sve pred sobom, a postavlja se pitanje mogu li i sami igrači da ponove onakve partije koje su im donele pehar?

Kraći za N’Golo Kantea (Čelsi), jednog od najvažnijih igrača Lestera u prošloj sezoni, a jači za njegovu "repliku" Nampalisa Mendija (Nica), Ahmeda Musu (CSKA) i Bartoša Kapustku (Krakovija), Lester će imati veliki izazov igranja na jednom frontu više (Liga šampiona), što bi moglo da se odrazi na rezultate u Premijer ligi, pa bi početak sezone mogao bi da odredi i to da li će ostati bez najboljih igrača Rijada Mahreza i Džejmija Vardija.

Težak posao je pred Ranijerijem, ali realno je očekivati da orbitira ka visokim pozicijama, a za kraj je najbolje citirati njega: "Veće su šanse da E.T. sleti u London nego da mi odbranimo titulu".

MANČESTER SITI

Kada je 1. februara iz ovog kluba saopšteno da Pep Gvardiola definitivno preuzima posao koji je do tada vodio Manuel Pelegrini – počelo je razmišljanje koliko će on značiti ovoj ligi, koliko samom timu, a koliko je narednih nekoliko meseci prosto bačeno zbog nemotivisanosti igrača.

Da se kojim slučajem sačekalo sa objavljivanjem odluke možda bismo ovu najavu počeli sa Sitijem, kao novim šampionom Engleske (a, Bajernom kao šampionom Evrope?), pa je po igrama "građana" bilo jasno koliko je to uticalo na njih i da jednostavno čekaju novog trenera.

Gvardiola je poput "rok zvezde" stigao u plavi deo Mančestera i od njega se očekuju stvari koje najbolje radi – moderan fudbal koji prate brojni trofeji. Ali, ovo bi mogao da bude i najveći izazov u dosadašnjoj karijeri.

Bez sumnje – ova ekipa Sitija ima mnogo nedostataka, a teško je očekivati da se toliko stvari poput starih igrača, loše odbrane, netalentovanih veznih, manjka u napadu, preplaćenih igrača sa dugim ugovorima, nekoherentnosti i sl. ispravi u tako kratkom periodu. Kao nikada do sada Gvardiola će biti pod pritiskom sa najslabijom ekipom koju je vodio do sada, a koja opet važi za jednog od favorita za osvajanje titule.

Da bi se i njegove ideje primile na Englesku biće potrebno vreme, a svi jedva čekaju da vide šta će on to novo izmisliti. Mnogo je isprobavao i eksperimentisao (igrao i sa tri štopera i to – Kolarov, Fernandinjo, Zabaleta), a jedan od njegovih igrača Fabijan Delf kazao je već posle nekoliko nedelja da nikada nije upoznao takvog trenera i da je za to vreme naučio o fudbalu više nego za celu karijeru.

Doveo je čitavu garnituru mladih igrača od kojih će sada računati samo na Liroja Sanea (Šalke) i Džona Stonsa (Everton), dok bi oni nešto iskusniji Ilkaj Gundogan (Dortmund) i Nolito (Selta) morali odmah da prave razliku.

Teško je predviditi kako će Siti izgledati na startu sezone, ali je jasno da su od Gvardiole očekivanja uvek najviša, a biće interesantno videti ga kako se nosi sa pritiskom i teškim utakmicama u terminu sreda-subota.

Toga nije bilo u Bajernu.

MANČESTER JUNAJTED

Ni crveni deo grada Mančestera nije prošao bez novog menadžera, pa je nakon mnogo nagađanja, ispostavilo se istinitih, šarmantni Portugalac Žoze Murinjo ostvario svoj dugogodišnji san da radi na "Old Trafordu".

Pauza od šest meseci nakon (drugog) otkaza u Čelsiju zbog loših rezultata lansirala ga je među favorite za naslednika Luja van Gala, a holandski trener je nakon osvajanja FA Kupa ipak spakovao kofere i u drugom klubu će morati da potraži mesto koje će biti zadovoljno neatraktivnim fudbalom sa malo golova u koji je uložen veliki novac.

Žoze Murinjo sam po sebi donosi prevagu, pa se i zbog toga očekuju veliki rezultati od "đavola".

Novi "galaktikosi" su sjajne fudbalere uspeli da privuku i bez Lige šampiona, pa je tako Murinjo dobio velika pojačanja u vidu Zlatana Ibrahimovića (PSŽ), Erika Bajia (Viljareal), Henrika Mhitarjana (Dortmund),i na kraju – Pola Pogbe (Juventus) koji je postao najskuplji fudbaler sveta.

Polako se oslobađa "viška" i počinje da zavodi red u timu koji je prethodne godine delovao kao da nema vođu na terenu i sa tribina, pa je očekivano da se Pol Pogba, sem marketinškog potencijala koji nosi sa sobom, u sjajnom svetlu predstavi u novom-starom klubu.

Murinjo će priželjkivati da tim ove sezone preskoče problemi sa povredama, koji su uzrokovali i debije za "klince" u prethodnom periodu, a biće zanimljivo i kako će uklopiti Markusa Rašforda i Vejna Runija u ovu ekipu.

Sa nestrpljenjem se čekaju njegovi dueli sa Pepom Gvardiolom. Neuspeh ne dolazi u obzir.

ARSENAL

Od ekipe koju smo navikli da viđamo u "velikoj četvorci" – samo su oni zadržali menadžera, naravno.

U svojoj jubilarnoj 20. sezoni u Arsenalu, a verovatno i poslednjoj, Arsen Venger će pokušati da se domogne svog četvrtog trofeja u Premijer ligi. Od poslednjeg je prošlo i više od decenije, pa "tobdžije" retko ko i svrstava u one najozbiljnije u nameri da se domognu pehara.

U svoj ovoj gunguli oko "otimanja igrača za veliki novac" kao da se Arsen(al) najlošije snašao i da je ostao ona "oldskul" varijanta.

To u slučaju Francuza podrazumeva, po njegovom mišljenju, "zdraviju metodu" jačanja sastava promovisanjem igrača iz sopstvenog pogona, pa ćemo tako ove sezone videti i veću minutažu za igrače poput Čube Akpoma, Aleksa Ivobija i drugih.

Jedino jako pojačanje stiglo je iz Borusije Menhengladbah i pre početka Evropskog prvenstva, pa je Venger "pljunuo" čak 40 miliona funti za centralnog vezistu Granita Džaku. Recimo, prethodna dva predstavljena kluba su potrošila skoro četiri puta više.

Do kraja prelaznog roka je ostalo mnogo, a pitanje je da li će Venger ikoga dovoditi jer obično pred kraj avgusta kada je pod pritiskom novinara poručuje da je zadovoljan ekipom kojom ima i da neće "trošiti".

Taj trošak bi u ovom slučaju dobro došao timu kome je potreban golgeter, pošto Olivije Žiru pored svih svojih kvaliteta koje poseduje – jednostavno nije to, a kako bi konkurisali i za titulu ne bi odmoglo ni jedno ili dva pojačanja u odbrani.

Vengerova tvrdoglavost će verovatno ostati na snazi do kraja, pa čemu ubeđivanje?

ČELSI

Titula, najgora sezona u ovom veku, pa šta onda sledi?

U to verovatno nije siguran ni novi menadžer Čelsija Antonio Konte koji je nove saigrače upoznao nakon Evropskog prvenstva. Po običaju Englezi retko prate fudbal van svoje zemlje te im ni Konte, koji je sa Juventusom osvojio tri titule nije obećavao, pa su dobar rezultat sa Italijom na EP, sjajna taktička rešenja, ludost kraj aut-linije pomogla ovom treneru da ga malo vedrije sačekaju u Londonu.

Pred njim je veliki posao jer mu je Žoze Murinjo ostavio pravu zbrku od ekipe.

Prvi zadatak za harizmatičnog Kontea jeste to da se reši svih viškova, kojih ima u izobilju, a potom i da iskontroliše svlačionicu u kojoj ne vlada harmonija. Mnogo različitih karaktera u malom prostoru nije se najbolje pokazala ni po samog Murinja, a teško je voditi u ekipu u kojoj većina igrača prvo okrene leđa treneru kada ne ide.

Konte je drugačiji, mnogo prisniji od Murinja, pa se očekuje da svakom od njih objasni tačno svoj plan i zadatak koji ima za njega, a nevolja za te igrače sledi samo ako vidi da se nisu "iskidali" na terenu.

Posle smušenog i čudnog Čelsija navijači jedva čekaju da vide borbenu ekipu koju italijanski stručnjak "mućka u laboratoriji". Još nije jasno u kakvoj ćemo formaciji gledati Čelsi, iako je Konte najviše probavao 4-2-4 (ali pre nekih pojačanja), a jasno je da se neće čvrsto držati nje ukoliko sve ne krene kako treba. Neki igrači su već nezadovoljni zbog takve promene...

Isprobavao je Rubena Loftusa-Čika na poziciji napadača, ali je dobio Mišija Batšuaija (Marsej) i N’Golo Kantea (Lester) koji bi trebalo da poprave ekipu. Međutim, bez štopera, teško da mogu nečemu da se nadaju.

Pa i sa Konteom.

TOTENHEM

"Pevci" su u prethodnoj sezoni sve iznenadili i borili bitku sa Lesterom za titulu prvaka, ali je na kraju loša forma na doprinela tome da još jednom završe iza drugoplasiranog Arsenala. Ali, ako neko sa sigurnošću može da kaže da je napravio sjajan posao u ovom prelaznom roku – onda su to oni.

Čak iako je "roster" jači za samo dvojicu. Kako to?

Kao retko kada Totenhem je odustao od prodaje najboljih pojedinaca, čak smo retko videli da se njihovi igači dovode u vezu sa drugim klubovima, pa je Danijel Levi očigledno odlučio da ne razmišlja samo o profitu nego i o konkurisanju za titulu prvaka. Za početak sačuvali su Maurisija Poketina za koga su se interesovali i najveći klubovi...

Vensan Jansen (AZ) i Viktor Vanjama (Sautempton) plaćeni su zajedno oko 30 miliona funti i doneće u narednoj sezoni važnu dubinu u rosteru ekipe. Pojačanje u napadu i sredini terena je bilo od hitnosti, a da su njih dvojicu imali prošle sezone...

Najvažnije je da su sačuvani "njihovi" produkti poput Harija Kejna i Delea Alija, ali i dobrih kupovina poput Kristijana Eriksena, Muse Dembelea, Erika Dajera, Tobija Alderverelda, Tomasa Fertongena...

Jači za godinu dana iskustva i željniji dokazivanja – stvoreni su za ekipu kojom upravlja ambiciozni menadžer poput Poketina. Ponovo su u ovom krugu "veličanstvenih sedam" stavljeni u prikrajak, a upravo bi to moglo da bude od ključne prednosti ove ekipe od koje se očekuje mnogo, a opet ne previše.

LIVERPUL

U svakoj najavi Premijer lige nađe se mesto i za Liverpul čak iako je to ekipa koja skoro nikada ne opravda svoju poziciju u tom društvu. Uglavnom je to bilo iz istorijskih razloga, ali ove godine je to i zbog fenomenalnog menadžera koji donosi neki optimizam.

Jirgen Klop je nasledio Brendana Rodžersa u novembru prošle godine i za ovo vreme nešto i uspeo da popravi. Sama ekipa je prihvatila njegov stil igre i deluje bolje na terenu, ali za nešto više od toga potrebni su i bolji igrači. Znao je to i sam Jirgen Klop koji je i u ovom roku morao da se bori sa "velikim ribama" i da preplaćuje igrače koji objektivno vrede manje.

Još uvek nije dosegao taj nivo da razgovara i ubeđuje "zvezde" da dođu u Liverpul, ali...

Manjak u mnogim linijama tima pokušao je da nadomesti "kvantitetom", jer nema slobodu da jednom godišnje kupuje fudbalera od 80 miliona funti (i koliko bi mu godina trebalo da sve popravi?), pa su u klub stigli Sadio Mane (Sautempton), Žoržinjo Vajnaldum (Njukasl), Loris Karijus (Majnc), Ragnar Klavan (Augzburg), Džoel Matip (Šalke) i Marko Grujić (Zvezda). Uz desetine fudbalera sa pozajmica...

Upravo se srpski fudbaler dobro pokazao na pripremama i odmah dopao navijačima "redsa" koji ga označavaju kao "džina", zbog visine naravno, a sa tri gola ozbiljno se nametnuo kod Nemca.

U tom velikom rosteru moraće da pronađe idealnih 11, a nije teško uočiti na kojim je pozicijama najslabije pokriven, pa će i dalje insistirati na svom presingu i prilagođavanju igrača na njega.

Najveći izazov biće ostvariti konstantnost koje nema ni sa njegovim dolaskom.

POTENCIJALNA IZNENAĐENJA I DEBITANTI

Ekipa Vest Hema će na novom stadionu pokušati da ponovi sjajan rezultat iz prošle sezone, ali Slaven Bilić ni u ovom prelaznom roku nije pronašao golgetera koji bi mogao da pretvori u konkurenta za titulu. Najvažniji zadatak – zadržavanje Dimitrija Pajea – je za sada uspeo, ali pitanje je da li će se ambicije Francuza poklopiti i sa Vest Hemovim. Oni razmišljaju dugotrajno, ali Pajeu idu godine...

Pravo je pitanje šta očekivati od Everton i Sautemptona? Ronald Kuman je "crvene boje" zamenio "plavim", dok je u Sautempton došao Klod Puel. "Karamele" su ostale bez najboljeg defanzivca Džona Stonsa, verovatno će ostati i bez Romelua Lukakua, a na Holanđaninu je kako će potrošiti taj novac. Nije najbolje krenulo sa ogromnih 30 miliona za Janika Bolasnija...

Sautempton će imati mnogo problema zbog odlaska mnogih igrača, ali to nije prvi put da se suočavaju sa takvim problemom. Međutim, za sada nisu dovedene odgovarajuće zamene za Gracijana Pelea i Viktora Vanjamu, pa je moguće da ćemo "svece" gledati u donjem delu tabele.

Opasna konkurencija u borbi za opstanak.

Pored novih timova u ligi Hala, Midlsbroa i Barnlija tu su još i Votford, Svonsi, Bornmut i Sanderlend, pa je jasno da nas i na dnu tabele očekuje grčevita borba u kojoj će verovatno nekoliko bodova odlučiti. Razlika između timova od 10. do 20. pozicije je najmanja u odnosu na sve druge lige sveta, pa je i ovo jedan od razloga zbog čega volimo da gledamo Premijer ligu.

NAJVIŠE I NAJMANJE

Ubedljivo najviše novca u ovom prelaznom roku, koji traje još tri nedelje, potrošila su dva mančesterska kluba – Siti i Junajted. "Građani" su na dolaske fudbalera dali 165 miliona funti, dok su "đavoli" spiskali 157. Najmanje je potrošio menadžer Hal sitija Majk Filan koji za sada nije potpisao nijednog fudbalera.

Premijer liga 1. kolo:

subota:

Hal siti – Lester siti (13.30)
Barnli – Svonsi (16.00)
Kristal Palas – Vest Bromvič
Everton – Totenhem
Midlsbro – Stouk
Sautempton – Votford
Mančester siti – Sanderlend (18.30)

nedelja:

Bornmut – Mančester junajted (14.30)
Arsenal – Liverpul (17.00)

ponedeljak:

Čelsi – Vest Hem (21.00)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar