"Олуја" - 21. година од страдања и прогона

У војној акцији "Олуја" која је почела 4. августа 1995. године на подручју Републике Српске Крајине у Хрватској, убијено је или нестало око 2.000 Срба, а протерано око 220.000.

Србија 04.08.2016 | 22:59
"Олуја" - 21. година од страдања и прогона
Централна државна манифестација обележавања 5. августа - Дана сећања на страдање и прогон Срба, биће одржана вечерас у насељу Бусије у Земуну.

Парастос за све страдале Србе служиће патријарх српски Иринеј, манифестација ће бити настављена уметничким програмом под називом "Наша је туга...велика" и обраћањем премијера Србије Александра Вучића, председника Републике Српске Милорада Додика и "девојке из колоне", избеглице др Јелене Шарић, саопштила је владина Канцеларије за сарадњу с медијима.

Централној државној манифестацији присуствоваће Владе Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и грађани.

Бусије је насеље у београдској општини Земун, у коме већину становништва чине српске избеглице из БиХ и Хрватске, после хрватске војне операције "Олуја".



Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба. За само неколико дана, сломљен је отпор Српске војске Крајине, која је на подручју Книнске крајине бројала око 30.000 војника.

Са територије Републике Српске Крајине, кренуо је талас избеглица у којем је било више од 220.000 људи. На путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору и после формалног завршетка операције "Олуја" 7. августа.

Тадашњи командант цивилне полиције мировних снага УН за подручје Книна, генерал Алан Горан, на крају своје мисије написао је у извештају да је полиција УН на том подручју, након доласка хрватских снага, пронашла 128 убијених српских цивила и 73 одсто уништених кућа.



У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

На евиденцији "Веритаса" налазе се имена 837 несталих особа, махом цивила, међу којима је 308 жена. 

"Веритас" наводи да је против крајишких Срба (око 230.000 житеља са око 30.000 војника) ангажовано око 200.000 хрватских војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ-а, МУП-а и ХВО-а.

За неколико дана сломљен је отпор Српске војске Крајине (СВК), од којих је 1.500 припадника преживело заробљеништво.

Огњиште је напустило више од 220.000 Срба, док је око 3.200 старих и немоћних, који нису хтели или могли да напусте свој дом, на силу послато у логоре за цивиле.

Негирање оптужби о етничком чишћењу



За време Туђмановог режима, хрватске власти су негирале оптужбе о етничком чишћењу и одбијале сарадњу с Међународним судом за ратне злочине у Хагу, тврдећи да је реч о легитимној војној операцији против побуњеника. Званични став Хрватске био је да није било разлога да Срби који нису били умешани у ратна дејства напусте то подручје.

Хрватске власти су касније прихватиле сарадњу и Хашком суду су доставиле на десетине обрађених случајева најтежих злочина почињених током и након војно-полицијских акција "Бљесак" и "Олуја".

Хашки Трибунал је јула 2001. отпечатио оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине који је био командант те операције. Готовина је од тада био у бекству све до хапшења у Шпанији 7. децембра 2005, када је изручен Трибуналу.

Годину дана раније, том суду су се предала друга двојица генерала, Иван Чермак и Младен Макрач, који су оптужени за прогон, депортације и присилно премештање, пљачку, безобзирно разарање насеља, убиства, нехумана дела и окрутан третман током и након операције "Олуја".

Оптужница против Готовине је одлуком Претресног већа Трибунала спојена са оптужницом против друге двојице генерала.

Априла 2011, Готовина је осуђен на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице. У пресуди Анти Готовини, хашки Трибунал је утврдио да је операција "Олуја" у лето 1995. била удружени злочиначки подухват на челу с председником Фрањом Туђманом, смишљен да протера српско становништво из Книнске крајине, што је био навод оптужнице.

У новембру 2012, Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995. поништивши првостепену пресуду, након чега су они пуштени из притвора.

Према коначној пресуди, операција "Олуја" није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба из Книнске крајине. Ослобађајућа пресуда изазвала је еуфорију у Хрватској, а хрватски градови су се утркивали у додељивању титуле почасног грађанина Анти Готовини.

У Србији је та пресуда изазвала шок и разочарање. Ослобађајућом пресудом разочаран је био и главни тужилац хашког Трибунала Серж Брамерц, а бивша главна тужитељка тог суда Карла дел Понте изјавила је да је "шокирана" ослобађајућом пресудом Готовини и Маркачу и истакла да осећа пуну солидарност са српским жртвама над којима је злочин почињен".



Извор: РТС
Фото: Србијаданас/Архива

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зив

04.08.2016 05:55

ИМАО САМ ТАДА СЕДАМ ГОДИНА,СТРАСНО,НЕ ПОНОВИЛО СЕ НИКОМ ,ПА НИ ХРВАТИМА.БИТИ ТАД У ТИМ КОЛОНАМА ЈЕ ЗА МЕНЕ КАО СЕДМОГОДИСЊАКА БИО СОК.НЕЈАСНО ЈЕ САМО ЗАСТО СУ ТАДА,А И САД ОСТАЛИ МНОГИ ЗВАНИЦНИЦИ ХРВАТСКЕ И ЕУ БЕЗ КОМЕНТАРА.СУТКЕ СУ ТО ОДОБРАВАЛИ.ГЛЕДАЛИ СУ ТА КОЛОНЕ И СА ПОДСМИЈЕХОМ ОДОБРАВАЛИ. САД БИ ЈА БИО НЕЦОВИЈЕК КАД БИ ИСТО ОДОБРАВАО СВЕ СТО СЕ ДЕСАВА ЊИХОВИМ ГРАДЈАНИМА У ФРАНЦУСКОЈ,ЊЕМАЦКОЈ,ЕНГЛЕСКОЈ ИТД,ИТД. ГОСПОДО СТА СТЕ СВЕ УРАДИЛИ ПО СВИЈЕТУ,ИРАКУ,ЛИБИЈИ,СИРИЈИ,КОЛИКО СТЕ ДИЈЕЦЕ ПОБИЛИ.ТО МИ НЕВИДИМО ,А НИ ВАСА ЈАВНОСТ У ЗЕМЉАМА КОЈЕ ВОДИТЕ У НЕИЗВИЈЕСНОСТ И СУКОБЕ,ПЉАЦКАТЕ ИХ ,УБИЈАТЕ СА ОСИРОМАСЕНИМ УРАНИЈУМОМ,ХУМАНИТАРНОМ ПОМОЦИ ПА НА ЊИМА ЕКСПЕРИМЕНТИСЕТЕ. ОВО ЈЕ НИСТ СТА СТЕ СВЕ ЗАСЛУЗИЛИ. ПОЗДРАВ ОД ЈЕДНОГ МАЛОГ ИЗ КОЛОНЕ(глина 7).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.08.2016 06:45

Посто си имао двије год кад је рат поцео немозес се ни сјецат како је било на поцетку и ције су тад колоне биле док год не будемо све ставили на једно мјесто и о томе реално привали назолост бице само свако своје брани а за туде га није брига

Name

ДДА

04.08.2016 07:03

Који дебил је овај Да. Јеси ти пидмен ? Човјек ти напише да је имао 7 година а ти крелац не писмени одма у обману,сметати што сте таманили Србе?Што Срби то знају иако цјели свјет то зна и ћути а измишља злочине које су Срби направили? Ја се сјећам исто тих колона Српских избјеглица.

Name

Киклоп

04.08.2016 08:23

Ја се сјецам тог Савског моста у Градисци из '92. Тада су нам отимали све сто смо имали од врједности,сатове, накит...отварали пасти за зубе неби ли насли несто унутра. Зао ми је опет свих избјеглица.... неко је узео паре на избјеглицкој муци.

Name

ЗИВ

04.08.2016 08:55

ОВО ЈЕ ЗА ГОСПОДИНА "ДА" НЕСТО СТО СЕ ДЕСИЛО СЛУЦАЈНО,НЕНАМИЈЕРНО.ПРВО НИСАМ ИМАО ДВЕ ГОДИНЕ НЕГО СЕДАМ И МНОГО ТОГА САМ ЗАПАМТИО СТО НИКАД НЕЦУ НИ ОПРОСТИТИ НИ ЗАБОРАВИТИ.ЈОС ЈЕДНА ИНФОРМАЦИЈА: ТАДАСЊИ АМБАСАДОР АМЕРИЦКИ ПЕТЕР ГАЛБРАЈТ ЈЕ ПОМАЗИО МОГ БРАТА ПОГЛАВИ УЗ ОСМИЈЕХ ,БРАТ ЈЕ ИМАО ЦЕТРИ ГОДИНЕ.СВЕ ЈЕ ТО ОН ФИНО ИСПРАТИО ,АНИЈЕ НИ ЈЕДНИМ ЦИНОМ ИЛИ ГЕСТОМ ПОКУСАО ДА ТО СПРИЈЕЦИ.СТА ЈОС ТРЕБА? УЗИМАЛИ СУ ЗИВОТЕ,ИМОВИНУ,ЗЕМЉУ,СТА ЈОС БТРЕБА? ТО ВАС ПИТА 500 000 СРБА ИЗ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ.СТА ЈОС ТРЕБА? КОМЕ ТРЕБА ДА СЕ ИЗВИНИ 500 000 СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ,МОЗДА ОНИМА СТО СУ ИХ ОТЈЕРАЛИ И ПОБИЛИ,ИЛИ ОНИМА СТО СУ ИХ ПОДРЗАЛИ?

Name

Тифа

04.08.2016 06:27

Рат је гадна ствар, разумијем ста је бити избјеглица и обицни људи који су платили цјену за обману. Свима треба бити јасно да су крајиски срби издати од србије и срба из бих. Засто нису досли у помоц. Засто ген Младиц кад је такав јунак није крено да помогне. Јасно је да су продати за друге уступке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књин

04.08.2016 06:28

Земља и имања морају бити врацена А таква Хрватска мора нестати. Тако це на крају и бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

04.08.2016 14:26

Шути жив био,продали сте све што сте могли...

Name

Леми

04.08.2016 06:53

Продајем архиву, јефтино! Понуда вази само са Ватикан и Загреб!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел´ вама јасно?

04.08.2016 06:58

Овај народ су продали устасама, није могуце да није било висе одбране! Крајина је поклоњена у замену за несто друго!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо Крајисници!

04.08.2016 07:06

Сад сви у колону и назад! БЕЗ ОРУЗЈА, са достојанством на своју земљу, своју дедовину!! Имамо пасосе, а кад се могло онда по саторима и приколицама спават, мозе и сад!!! Јесте ли ви свесни ста би то направило браци рватима!!! .ебес Сребреницу! Замислите, сваке године, истим путем, мирна сетња, 300 хиљада људи, а мозда и висе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре брацо

04.08.2016 09:02

Сретно и узивај тамо кад стигнес!!

Name

Трт,трт

04.08.2016 10:18

Хајде,само пожури.

Name

Освит

04.08.2016 08:05

Из Хрватске протјерано 220 000 хиљада Срба и на дану залости главни актери премијер Вуциц,пресједник Додик и патријарх Иринеј.Разумљиво да су позвани као гости оних који су настрадали и који требају бити централна тема манифестације,а не политицари цији су претходници и одговорни за њихову несрецу,а који и овакве несреце користе као лицну промоцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММГ

04.08.2016 08:41

Иду Мирко и Славко С ратишта:Славко,Мирко иде олуја,хвала Славко идем ја у Србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.08.2016 08:50

Читам коментаре и закључак је да свако види "своју" колону а било их је много у свим правцима. Мислим да је основно осудити узрочнике који су произвели то стање. Исто тако познато је да су Книн продали политичари у Београду као и војни врх а данас сједе медзу народом и опет пљесцу неким новим политичарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

04.08.2016 09:26

МА КАКВИ ХРВАТИ ПРОТЕРАЛИ ИХ НЕМЦИ И АМЕРИКАНЦИ ХРВАТИ СУ САКА ЈАДА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.08.2016 10:20

За овог ДДА:Под хитно да обновите граматику и правопис.Не срамотите српски језик господине Босанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

05.08.2016 04:07

Написаћу нешто што је везано за ове догађаје а догодило се пуно даље.1993 био сам млади војник на Оловском ратишту.Тад су заратовали муслимани и Хрвати из Варша.Преко наше територије дан ноћ су пролазиле колоне Хво-а,њихови цвили,техника.Нико од нас им ружну ријеч рекао,а камо ли провоцирао.Након двије године десилосе шта се десило,ето њихове људскости.

ОДГОВОРИТЕ