"Подносиоци резолуције имаће у нама противника"

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће оне земље које буду подносиле резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, уз више моћи и новца него што може да се замисли, имати озбиљног противника у "малој земљи" која се дрзнула да брани истину.

Србија 23.04.2024 | 19:44
"Подносиоци резолуције имаће у нама противника"

Он је новинарима, након састанака у УН, рекао да је Србија показала да жали због тог трагичног догађаја и да се залаже да се починиоци злочина казне, али да нисмо спремни да прихватимо да се на цео народ ставља печат.

"Немојте да доносите колективну пресуду, то неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Е сад, за нас у Србији, ако би неко рекао нисте ни поменути, па нисмо, али сви знамо у чему ја реч. И сви знамо како ће се то злупотребљавати у будућности. Друга наша обавеза је да бранимо интегритет српског народа, не вређајући притом никога другог и не чинећи ништа лоше против било кога другога", рекао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан свима који помажу Србији у Уједињеним нацијама (УН) по питању резолуције о Сребреници, али да у том погледу највише помаже углед Србије који нико не треба да потцењује.

"Ми смо захвални свима који нам помажу, али највише углед Србије помаже. Господин (амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј) Небензија је рекао да ће да помогне. Сутра ћу имати билатерални састанак са кинеским представником. Уверен сам да ће Народна Република Кина као пријатељ да помогне", рекао је Вучић.

Он је истакао да су притисци на Србију све већи, али да је важно да Србија покуша да се у коначном гласању види да је већи део земаља био или уздржан или против, иако ће предлагачи резолуције у сваком случају прогласити победу.

"Важно је из моралних разлога да то буде случај. Ово је најтеже питање за нас, а да је питање Косова и Метохије, било би нам много лакше у УН. Разлика у нашу корист би била значајна", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је 2003. године када је усвојена резолуција о Руанди постојао консензус на територији читавог афричког континента.

"Они нису питали нас као прву суседну земљу у односу на БиХ. Нико нас није обавестио", истакао је Вучић.

Он је додао да је зато важно да се Србија бори у УН и да због тога сви који су ангажовани на дипломатским задацима сада марљиво раде.

 "Наш је посао да се боримо за своју земљу, резервну домовину немамо", поручио је Вучић.

(Тањуг) Фото: Тањуг