"Oluja" - 21. godina od stradanja i progona

U vojnoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine na području Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano oko 220.000.

Srbija 04.08.2016 | 22:59
"Oluja" - 21. godina od stradanja i progona
Centralna državna manifestacija obeležavanja 5. avgusta - Dana sećanja na stradanje i progon Srba, biće održana večeras u naselju Busije u Zemunu.

Parastos za sve stradale Srbe služiće patrijarh srpski Irinej, manifestacija će biti nastavljena umetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika" i obraćanjem premijera Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i "devojke iz kolone", izbeglice dr Jelene Šarić, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju s medijima.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće Vlade Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i građani.

Busije je naselje u beogradskoj opštini Zemun, u kome većinu stanovništva čine srpske izbeglice iz BiH i Hrvatske, posle hrvatske vojne operacije "Oluja".



Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Srpske vojske Krajine, koja je na području Kninske krajine brojala oko 30.000 vojnika.

Sa teritorije Republike Srpske Krajine, krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 220.000 ljudi. Na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo.

U Krajini su ostali samo civili, koji su bili izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

Tadašnji komandant civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, nakon dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.



U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.

Na evidenciji "Veritasa" nalaze se imena 837 nestalih osoba, mahom civila, među kojima je 308 žena. 

"Veritas" navodi da je protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika) angažovano oko 200.000 hrvatskih vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a.

Za nekoliko dana slomljen je otpor Srpske vojske Krajine (SVK), od kojih je 1.500 pripadnika preživelo zarobljeništvo.

Ognjište je napustilo više od 220.000 Srba, dok je oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili mogli da napuste svoj dom, na silu poslato u logore za civile.

Negiranje optužbi o etničkom čišćenju



Za vreme Tuđmanovog režima, hrvatske vlasti su negirale optužbe o etničkom čišćenju i odbijale saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, tvrdeći da je reč o legitimnoj vojnoj operaciji protiv pobunjenika. Zvanični stav Hrvatske bio je da nije bilo razloga da Srbi koji nisu bili umešani u ratna dejstva napuste to područje.

Hrvatske vlasti su kasnije prihvatile saradnju i Haškom sudu su dostavile na desetine obrađenih slučajeva najtežih zločina počinjenih tokom i nakon vojno-policijskih akcija "Bljesak" i "Oluja".

Haški Tribunal je jula 2001. otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine koji je bio komandant te operacije. Gotovina je od tada bio u bekstvu sve do hapšenja u Španiji 7. decembra 2005, kada je izručen Tribunalu.

Godinu dana ranije, tom sudu su se predala druga dvojica generala, Ivan Čermak i Mladen Makrač, koji su optuženi za progon, deportacije i prisilno premeštanje, pljačku, bezobzirno razaranje naselja, ubistva, nehumana dela i okrutan tretman tokom i nakon operacije "Oluja".

Optužnica protiv Gotovine je odlukom Pretresnog veća Tribunala spojena sa optužnicom protiv druge dvojice generala.

Aprila 2011, Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice. U presudi Anti Gotovini, haški Tribunal je utvrdio da je operacija "Oluja" u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

U novembru 2012, Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. poništivši prvostepenu presudu, nakon čega su oni pušteni iz pritvora.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske krajine. Oslobađajuća presuda izazvala je euforiju u Hrvatskoj, a hrvatski gradovi su se utrkivali u dodeljivanju titule počasnog građanina Anti Gotovini.

U Srbiji je ta presuda izazvala šok i razočaranje. Oslobađajućom presudom razočaran je bio i glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc, a bivša glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte izjavila je da je "šokirana" oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču i istakla da oseća punu solidarnost sa srpskim žrtvama nad kojima je zločin počinjen".



Izvor: RTS
Foto: Srbijadanas/Arhiva

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

ziv

04.08.2016 05:55

IMAO SAM TADA SEDAM GODINA,STRASNO,NE PONOVILO SE NIKOM ,PA NI HRVATIMA.BITI TAD U TIM KOLONAMA JE ZA MENE KAO SEDMOGODISNJAKA BIO SOK.NEJASNO JE SAMO ZASTO SU TADA,A I SAD OSTALI MNOGI ZVANICNICI HRVATSKE I EU BEZ KOMENTARA.SUTKE SU TO ODOBRAVALI.GLEDALI SU TA KOLONE I SA PODSMIJEHOM ODOBRAVALI. SAD BI JA BIO NECOVIJEK KAD BI ISTO ODOBRAVAO SVE STO SE DESAVA NJIHOVIM GRADJANIMA U FRANCUSKOJ,NJEMACKOJ,ENGLESKOJ ITD,ITD. GOSPODO STA STE SVE URADILI PO SVIJETU,IRAKU,LIBIJI,SIRIJI,KOLIKO STE DIJECE POBILI.TO MI NEVIDIMO ,A NI VASA JAVNOST U ZEMLJAMA KOJE VODITE U NEIZVIJESNOST I SUKOBE,PLJACKATE IH ,UBIJATE SA OSIROMASENIM URANIJUMOM,HUMANITARNOM POMOCI PA NA NJIMA EKSPERIMENTISETE. OVO JE NIST STA STE SVE ZASLUZILI. POZDRAV OD JEDNOG MALOG IZ KOLONE(glina 7).

ODGOVORITE
Name

Da

04.08.2016 06:45

Posto si imao dvije god kad je rat poceo nemozes se ni sjecat kako je bilo na pocetku i cije su tad kolone bile dok god ne budemo sve stavili na jedno mjesto i o tome realno privali nazolost bice samo svako svoje brani a za tude ga nije briga

Name

DDA

04.08.2016 07:03

Koji debil je ovaj Da. Jesi ti pidmen ? Čovjek ti napiše da je imao 7 godina a ti krelac ne pismeni odma u obmanu,smetati što ste tamanili Srbe?Što Srbi to znaju iako cjeli svjet to zna i ćuti a izmišlja zločine koje su Srbi napravili? Ja se sjećam isto tih kolona Srpskih izbjeglica.

Name

Kiklop

04.08.2016 08:23

Ja se sjecam tog Savskog mosta u Gradisci iz '92. Tada su nam otimali sve sto smo imali od vrjednosti,satove, nakit...otvarali pasti za zube nebi li nasli nesto unutra. Zao mi je opet svih izbjeglica.... neko je uzeo pare na izbjeglickoj muci.

Name

ZIV

04.08.2016 08:55

OVO JE ZA GOSPODINA "DA" NESTO STO SE DESILO SLUCAJNO,NENAMIJERNO.PRVO NISAM IMAO DVE GODINE NEGO SEDAM I MNOGO TOGA SAM ZAPAMTIO STO NIKAD NECU NI OPROSTITI NI ZABORAVITI.JOS JEDNA INFORMACIJA: TADASNJI AMBASADOR AMERICKI PETER GALBRAJT JE POMAZIO MOG BRATA POGLAVI UZ OSMIJEH ,BRAT JE IMAO CETRI GODINE.SVE JE TO ON FINO ISPRATIO ,ANIJE NI JEDNIM CINOM ILI GESTOM POKUSAO DA TO SPRIJECI.STA JOS TREBA? UZIMALI SU ZIVOTE,IMOVINU,ZEMLJU,STA JOS BTREBA? TO VAS PITA 500 000 SRBA IZ REPUBLIKE HRVATSKE.STA JOS TREBA? KOME TREBA DA SE IZVINI 500 000 SRBA IZ HRVATSKE,MOZDA ONIMA STO SU IH OTJERALI I POBILI,ILI ONIMA STO SU IH PODRZALI?

Name

Tifa

04.08.2016 06:27

Rat je gadna stvar, razumijem sta je biti izbjeglica i obicni ljudi koji su platili cjenu za obmanu. Svima treba biti jasno da su krajiski srbi izdati od srbije i srba iz bih. Zasto nisu dosli u pomoc. Zasto gen Mladic kad je takav junak nije kreno da pomogne. Jasno je da su prodati za druge ustupke.

ODGOVORITE
Name

Knjin

04.08.2016 06:28

Zemlja i imanja moraju biti vracena A takva Hrvatska mora nestati. Tako ce na kraju i biti.

ODGOVORITE
Name

xy

04.08.2016 14:26

Šuti živ bio,prodali ste sve što ste mogli...

Name

Lemi

04.08.2016 06:53

Prodajem arhivu, jeftino! Ponuda vazi samo sa Vatikan i Zagreb!

ODGOVORITE
Name

Jel´ vama jasno?

04.08.2016 06:58

Ovaj narod su prodali ustasama, nije moguce da nije bilo vise odbrane! Krajina je poklonjena u zamenu za nesto drugo!?

ODGOVORITE
Name

Braco Krajisnici!

04.08.2016 07:06

Sad svi u kolonu i nazad! BEZ ORUZJA, sa dostojanstvom na svoju zemlju, svoju dedovinu!! Imamo pasose, a kad se moglo onda po satorima i prikolicama spavat, moze i sad!!! Jeste li vi svesni sta bi to napravilo braci rvatima!!! .ebes Srebrenicu! Zamislite, svake godine, istim putem, mirna setnja, 300 hiljada ljudi, a mozda i vise!?

ODGOVORITE
Name

re braco

04.08.2016 09:02

Sretno i uzivaj tamo kad stignes!!

Name

Trt,trt

04.08.2016 10:18

Hajde,samo požuri.

Name

Osvit

04.08.2016 08:05

Iz Hrvatske protjerano 220 000 hiljada Srba i na danu zalosti glavni akteri premijer Vucic,presjednik Dodik i patrijarh Irinej.Razumljivo da su pozvani kao gosti onih koji su nastradali i koji trebaju biti centralna tema manifestacije,a ne politicari ciji su prethodnici i odgovorni za njihovu nesrecu,a koji i ovakve nesrece koriste kao licnu promociju.

ODGOVORITE
Name

MMG

04.08.2016 08:41

Idu Mirko i Slavko S ratišta:Slavko,Mirko ide oluja,hvala Slavko idem ja u Srbiju

ODGOVORITE
Name

Miki

04.08.2016 08:50

Čitam komentare i zaključak je da svako vidi "svoju" kolonu a bilo ih je mnogo u svim pravcima. Mislim da je osnovno osuditi uzročnike koji su proizveli to stanje. Isto tako poznato je da su Knin prodali političari u Beogradu kao i vojni vrh a danas sjede medzu narodom i opet pljescu nekim novim političarima.

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

04.08.2016 09:26

MA KAKVI HRVATI PROTERALI IH NEMCI I AMERIKANCI HRVATI SU SAKA JADA .

ODGOVORITE
Name

Вук

04.08.2016 10:20

За овог DDA:Под хитно да обновите граматику и правопис.Не срамотите српски језик господине Босанац.

ODGOVORITE
Name

mile

05.08.2016 04:07

Napisaću nešto što je vezano za ove događaje a dogodilo se puno dalje.1993 bio sam mladi vojnik na Olovskom ratištu.Tad su zaratovali muslimani i Hrvati iz Varša.Preko naše teritorije dan noć su prolazile kolone Hvo-a,njihovi cvili,tehnika.Niko od nas im ružnu riječ rekao,a kamo li provocirao.Nakon dvije godine desilose šta se desilo,eto njihove ljudskosti.

ODGOVORITE