Анализа - Рио 2016.: Пусти зику, гледај како прелазиш улицу!

Грип, саобраћајне незгоде и путничка дијареја оно су што стварно прети туристима који се спремају да посете Бразил у време Олимпијских игара.

Остали спортови 10.08.2016 | 17:15
Анализа - Рио 2016.: Пусти зику, гледај како прелазиш улицу!
Зика вирус је "звезда" насловних страна, али има ту и још понечег на шта би требало обратити пажњу, упозоравају стручњаци за јавно здравље.

Очекује се да ће Бразил током Олимпијских игара посетити око пола милиона туриста из више од 200 земаља. Ова земља јесте епицентар зика вируса који се током прошле године проширио у још 50 држава, али овај вирус туристе не би требало превише да брине. Стручњаци очекују релативно низак ниво трансмисије вируса током ОИ, пре свега због чињенице да су август и септембар у Бразилу суви и свежи, што не погодује комарцима.

Резултати истраживања објављеног прошле недеље кажу да би, чак и ако би туристи током Олимпијских игара живели у истим условима као "локалци", без клима уређаја и заштићених прозора хотелских соба, свега осамдесетак њих би "закачило" зику. А од њих осамдесетак, 16 би заправо имало и одређене симптоме.

Па иако су чак и поједини спортисти одустали од учешћа на ОИ због страха од зика вируса, стручњаци кажу да то није било нарочито разумно.

Туристи који посете Бразил у време Олимпијских игара, највероватније ће се провести супер. Али, ако (уопште) треба да се брину због нечега, ево озбиљнијих разлога за бригу од зика вируса:

1. Вода. Гуанабара залив толико је загађен да организатори ОИ планирају да се хеликоптерима надлеће терен не би ли се на време уочиле гомиле ђубрета. Шта може да се деси од прљаве воде? Па, дијареја. Или хепатитис А, рецимо. Али, ко се спрема за Бразил, ваљда је био довољно разуман да се вакцинише на време.

2. Опекотине од сунца и сунчаница. Крема са заштитним фактором од 15 па навише, коју ћете наносити на свака два сата и флашица воде спречиће проблем.

3. Грип. Кад је на северној хемисфери лето, у Бразилу је сезона грипа. Дакле, перите руке сваки час. Чистоћа је пола здравља.

4. Денга и чикунгуња грозница - оба вируса преносе (проклети) комарци. Опет, на срећу, комарци се у време сувих и свежијих месеци, што су у Бразилу август и септембар, примире.

5. Паразити и буве. Студија из 2014. показала је да се од 1997. до 2013. из Бразила готово 1.600 туриста у родне земље вратило са нежељеним "сувенирима" од различитих врста црволиких паразита, од којих су међу опаснијима они који преносе шистосомијазу, до бува. Ако вас пут нанесе у Бразил, уживајте у природи, дивите се слатководним језерима са обале, фоткајте до миле воље, али можда не морате баш да улазите у воду.

6. Сексуално преносиве болести. Кондом. Свуда, па и у Бразилу.

7. Саобраћајне незгоде. Поред све драме, око зика вируса, егзотичних црволиких паразита и томе сличног, најчешћи узрок смрти међу туристима млађим од 55 година су саобраћајне несреће. Пазите како прелазите улицу. Ко се чува... знате већ како се каже.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар