Analiza - Rio 2016.: Pusti ziku, gledaj kako prelaziš ulicu!

Grip, saobraćajne nezgode i putnička dijareja ono su što stvarno preti turistima koji se spremaju da posete Brazil u vreme Olimpijskih igara.

Ostali sportovi 10.08.2016 | 17:15
Analiza - Rio 2016.: Pusti ziku, gledaj kako prelaziš ulicu!
Zika virus je "zvezda" naslovnih strana, ali ima tu i još ponečeg na šta bi trebalo obratiti pažnju, upozoravaju stručnjaci za javno zdravlje.

Očekuje se da će Brazil tokom Olimpijskih igara posetiti oko pola miliona turista iz više od 200 zemalja. Ova zemlja jeste epicentar zika virusa koji se tokom prošle godine proširio u još 50 država, ali ovaj virus turiste ne bi trebalo previše da brine. Stručnjaci očekuju relativno nizak nivo transmisije virusa tokom OI, pre svega zbog činjenice da su avgust i septembar u Brazilu suvi i sveži, što ne pogoduje komarcima.

Rezultati istraživanja objavljenog prošle nedelje kažu da bi, čak i ako bi turisti tokom Olimpijskih igara živeli u istim uslovima kao "lokalci", bez klima uređaja i zaštićenih prozora hotelskih soba, svega osamdesetak njih bi "zakačilo" ziku. A od njih osamdesetak, 16 bi zapravo imalo i određene simptome.

Pa iako su čak i pojedini sportisti odustali od učešća na OI zbog straha od zika virusa, stručnjaci kažu da to nije bilo naročito razumno.

Turisti koji posete Brazil u vreme Olimpijskih igara, najverovatnije će se provesti super. Ali, ako (uopšte) treba da se brinu zbog nečega, evo ozbiljnijih razloga za brigu od zika virusa:

1. Voda. Guanabara zaliv toliko je zagađen da organizatori OI planiraju da se helikopterima nadleće teren ne bi li se na vreme uočile gomile đubreta. Šta može da se desi od prljave vode? Pa, dijareja. Ili hepatitis A, recimo. Ali, ko se sprema za Brazil, valjda je bio dovoljno razuman da se vakciniše na vreme.

2. Opekotine od sunca i sunčanica. Krema sa zaštitnim faktorom od 15 pa naviše, koju ćete nanositi na svaka dva sata i flašica vode sprečiće problem.

3. Grip. Kad je na severnoj hemisferi leto, u Brazilu je sezona gripa. Dakle, perite ruke svaki čas. Čistoća je pola zdravlja.

4. Denga i čikungunja groznica - oba virusa prenose (prokleti) komarci. Opet, na sreću, komarci se u vreme suvih i svežijih meseci, što su u Brazilu avgust i septembar, primire.

5. Paraziti i buve. Studija iz 2014. pokazala je da se od 1997. do 2013. iz Brazila gotovo 1.600 turista u rodne zemlje vratilo sa neželjenim "suvenirima" od različitih vrsta crvolikih parazita, od kojih su među opasnijima oni koji prenose šistosomijazu, do buva. Ako vas put nanese u Brazil, uživajte u prirodi, divite se slatkovodnim jezerima sa obale, fotkajte do mile volje, ali možda ne morate baš da ulazite u vodu.

6. Seksualno prenosive bolesti. Kondom. Svuda, pa i u Brazilu.

7. Saobraćajne nezgode. Pored sve drame, oko zika virusa, egzotičnih crvolikih parazita i tome sličnog, najčešći uzrok smrti među turistima mlađim od 55 godina su saobraćajne nesreće. Pazite kako prelazite ulicu. Ko se čuva... znate već kako se kaže.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar