Сирово је боље за здравље

Свеже намирнице могу да помогну да смршате, али и да ојачате организам. После седам дана осетићете благодети овог режима исхране: лакше тело, бистрији ум, више енергије и губитак тежине до пет килограма.

Здравље 01.08.2016 | 16:08
Сирово је боље за здравље
ДИЈЕТА са сировим воћем и поврћем (Раw фоод диет) базира се на органским прозводима, а најважнија је сама припрема оброка, односно да се намирнице не припремају на температури изнад 50 степени Целзијуса, јер једино тако у храни остају важни ензими који ће да омогуће најбољу апсорпцију и коришћење хранљивих материја из воћа и поврћа.

Присталице ове дијете истичу и то што она помаже одржању ацидо-базне равнотеже у телу, јер кувана или пржена, као и храна животињског порекла "закисељавају" организам, што га чини подложнијим болестима.

Последњих неколико година ова дијета је постала веома поуларна, посебно јер је неколико особа оболелих од тешких болести тврдило да су излечени искључиво уз помоћ дијете са сировом храном.

Овај режим исхране може да се држи три, седам или 10 дана. Дијета од три дана ће смањити надувеност вашег стомака, добићете нову енергију и изгубити и до три килограма. Дијета од седам дана ће вам помоћи да заиста осетите благодети: лакше тело, бистрији ум, више енергије и губитак тежине до пет килограма. Творци дијете тврде да ће они који је држе 10 дана видети и промене на кожи, изгледаћете млађе, свежије, а изгубиће до седам килограма.

Јеловник је усклађен са динамиком лучења пробавних сокова у организму. Доказано је да је око поднева човеков пробавни систем у пуној снази, па се у то доба дана препоручује једење сложенијих јела. Ако неком распоред не дозвољава такав ритам исхране, онда је пожељно да ручак замени вечеру.

Главна предност свежег воћа и поврћа су антиоксиданси и влакна, а од тога како се припремају зависи колико ће задржати витамина и минерала. Иако преовлађује мишљење како је свеже воће и поврће боље за здравље, то није увек случај. Неке фитохемикалије, на пример, бета-каротен из шаргарепе и ликопен из парадајза, организам лакше апсорбује уколико је поврће скувано. Слично је и са гвожђем, јер оно које потиче из биљних извора знатно боље се апсорбује када је намирница термички обрађена.

ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА

Доручак (идеално време од 7 до 9 часова)

- чаша топле воде са соком лимуна (сваки дан наташте)

- грејпфрут или неко друго воће, или

- воћни шејк или

- пудинг или

- топао чај са 4 интегрална кекса

Ручак (идеално од 12 до 14 часова)

- 125 г зелене салате зачињене маслиновим уљем и сирћетом

- порција маринираног поврћа или валдорфска салата

- тањир супе

- 4 ражана кекса

Ужина

- чаша свежег сока од поврћа

Вечера (између 18 и 20 часова):

- 250 г зелене салате, са додатком маслина, авокада, пшеничних клица, краставаца и парадајза

Ужина

- воћни шејк и 125 г свежег воћа или

- воћна салата или

- бонжита и 3-4 интегрална кекса

Новости

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар