Sirovo je bolje za zdravlje

Sveže namirnice mogu da pomognu da smršate, ali i da ojačate organizam. Posle sedam dana osetićete blagodeti ovog režima ishrane: lakše telo, bistriji um, više energije i gubitak težine do pet kilograma.

Zdravlje 01.08.2016 | 16:08
Sirovo je bolje za zdravlje
DIJETA sa sirovim voćem i povrćem (Raw food diet) bazira se na organskim prozvodima, a najvažnija je sama priprema obroka, odnosno da se namirnice ne pripremaju na temperaturi iznad 50 stepeni Celzijusa, jer jedino tako u hrani ostaju važni enzimi koji će da omoguće najbolju apsorpciju i korišćenje hranljivih materija iz voća i povrća.

Pristalice ove dijete ističu i to što ona pomaže održanju acido-bazne ravnoteže u telu, jer kuvana ili pržena, kao i hrana životinjskog porekla "zakiseljavaju" organizam, što ga čini podložnijim bolestima.

Poslednjih nekoliko godina ova dijeta je postala veoma poularna, posebno jer je nekoliko osoba obolelih od teških bolesti tvrdilo da su izlečeni isključivo uz pomoć dijete sa sirovom hranom.

Ovaj režim ishrane može da se drži tri, sedam ili 10 dana. Dijeta od tri dana će smanjiti naduvenost vašeg stomaka, dobićete novu energiju i izgubiti i do tri kilograma. Dijeta od sedam dana će vam pomoći da zaista osetite blagodeti: lakše telo, bistriji um, više energije i gubitak težine do pet kilograma. Tvorci dijete tvrde da će oni koji je drže 10 dana videti i promene na koži, izgledaćete mlađe, svežije, a izgubiće do sedam kilograma.

Jelovnik je usklađen sa dinamikom lučenja probavnih sokova u organizmu. Dokazano je da je oko podneva čovekov probavni sistem u punoj snazi, pa se u to doba dana preporučuje jedenje složenijih jela. Ako nekom raspored ne dozvoljava takav ritam ishrane, onda je poželjno da ručak zameni večeru.

Glavna prednost svežeg voća i povrća su antioksidansi i vlakna, a od toga kako se pripremaju zavisi koliko će zadržati vitamina i minerala. Iako preovlađuje mišljenje kako je sveže voće i povrće bolje za zdravlje, to nije uvek slučaj. Neke fitohemikalije, na primer, beta-karoten iz šargarepe i likopen iz paradajza, organizam lakše apsorbuje ukoliko je povrće skuvano. Slično je i sa gvožđem, jer ono koje potiče iz biljnih izvora znatno bolje se apsorbuje kada je namirnica termički obrađena.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak (idealno vreme od 7 do 9 časova)

- čaša tople vode sa sokom limuna (svaki dan natašte)

- grejpfrut ili neko drugo voće, ili

- voćni šejk ili

- puding ili

- topao čaj sa 4 integralna keksa

Ručak (idealno od 12 do 14 časova)

- 125 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sirćetom

- porcija mariniranog povrća ili valdorfska salata

- tanjir supe

- 4 ražana keksa

Užina

- čaša svežeg soka od povrća

Večera (između 18 i 20 časova):

- 250 g zelene salate, sa dodatkom maslina, avokada, pšeničnih klica, krastavaca i paradajza

Užina

- voćni šejk i 125 g svežeg voća ili

- voćna salata ili

- bonžita i 3-4 integralna keksa

Novosti

foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar