"Не остављајте избјеглице у Србији"

Мигрант из Пакистана Рохол Амин Африди, који са групом миграната од петка пешаци ка граници Србије са Мађарском, каже да избеглице не треба остављати у Србији.

Србија 24.07.2016 | 21:58
"Не остављајте избјеглице у Србији"
Он је навео да питање избеглица треба решити на глобалном нивоу.

"Чули смо да је Мађарска знатно појачала безбедност дуж границе и да ником не дозвољавају улазак у земљу... То значи и више избеглица по парковима и трговима у Србији", рекао је Африди РТВ Војводина.

Он истиче да је питање избеглица глобално и да га глобални лидери и развијене земље морају решавати.

"Ако се избеглице оставе у Србији, економија те земље није толико јака да може да издржи терет хиљада избеглица", каже мигрант из Пакистана.

Како додаје, један од циљева групе миграната која је од петка пешице кренула ка граници са Мађарској јесте да поручи свету да заустави рат, јер ће тако зауставити и прилив избеглица.

"Свет тоне у нетолерантност, нестабилност, хаос, екстремизам... Врста политичког екстремизма је и када подижете ограде, пуцате у избеглице и понашате се нехумано према њима, пуштате псе на њих, тучете их, јер им тако кршите људска права", наводи Африди.

Он се, како каже, за демократију и људска права и сам борио у организацији у којој је радио, а био је новинар, блогер, правио документарне филмове, осуђујући тероризам.

"Али, у овом делу света сам доживео горка искуства", закључује Африди, који каже да потиче из једне од најнемирнијих области у Пакистану, а путује већ пет до шест месеци.

Око 150 миграната, већином из Авганистана и Пакистана, кренуло је у петак по подне пешице из Београда ка Мађарској, у нади да ће успети да пређу границу те земље, а јутрос су стигли возом из Новог Сада у Суботицу, како је Тањугу потврдио Комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Они су затим кренули пешице ка Хоргошу, додао је Цуцић.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

25.07.2016 05:44

Поједине развијене земље са Запада су политиком својом кумовали појави и доласку избјеглице из сиромасни земаља Африке и Азије који по зељи Тајних владара из сенке постају глобална претња за Европу и цијелу свијет. Из безбједосних и економски разлига избјеглице не треба остављати у СРБију и на Балкану. То је боље за земље Балкана и саме избјеглице који су постали прије свега глобални проблем богати зеља са Запада!

ОДГОВОРИТЕ