Пет разлога зашто је Погба скупљи од Роналда, Бејла и Суареза!

Што би неко платио скоро 130 милиона евра за 23-годишњег фудбалера? Манчестер јунајтед има бар пет разлога да то учини када је реч о његовом бившем члану, француском репрезентативцу Полу Погби, ког јако жели да врати у своје редове.

Фудбал 23.07.2016 | 23:30
Пет разлога зашто је Погба скупљи од Роналда, Бејла и Суареза!
РАЗЛОГ ПРВИ: Може им се

Некоме ће можда бити смешно да изговори "Погба вреди 130 милиона евра", али... Манчестер јунајтед је права машина за "стварање" новца. Можда су резултати клуба прилично катастрофални откако екипу више не води Алекс Фергусон, али откако су пре деценију америчка браћа Глејзер преузела већинско власништво, Јунајтед је потрошио мало више од милијарду долара - само на плаћање камата за зајмове које је користио у међувремену. Одвојити стотинак милиона евра за фудбалера просто спада у "може нам се" политику клуба какву не могу да приуште баш многи.

РАЗЛОГ ДРУГИ: Зарада

У модерном свету нико не улаже огроман новац а да иза тога не стоји огромно уверење да ће се то не само "вратити", већ да ће и чист профит бити прилично велик. Пол Погба има само 23 године, један је од најбољих везних фудбалера на свету, а на све то - живимо у свету у коме се износи трансфера вртоглаво увећавају. За две, три, или пет година, чак би и сама евентуална продаја Погбе у зрелим играчким данима сигурно оставила клуб са Олд Трафорда у "плусу".

РАЗЛОГ ТРЕЋИ: Маркетиншка вредност

Ако бисмо по страни оставили фудбалске квалитете Пола Погбе, а они су неспорни, не треба заборавити да свет модерног фудбала функционише и по принципу "стварања хероја". Онда то постане наплативо. Свиђао се вама нечији изглед, фризура, популарност ван терена, у питању су јако битне ствари за маркетиншки део функционисања спорта. Његова харизма, и на терену и ван њега, управо је оно што се модерним речником зове "X фактор", а старим "посебност". Која је наплатива. Итекако. То повећава вредност фудбалера на тржишту, а тржиште је такво да, са око девет милијарди евра уложених у лигу и клубове од продаје ТВ права, те најездом огромних понуда из Кине, милиони више не представљају оно што су некада били. Уосталом, један Вотфорд је одбио да узме 30 милиона евра за Троја Динија, момка за ког можда нисте ни чули. Када тако ствари стоје, онда оних 130 милиона евра за Погбу и није таква "ненормалност" као што би неки помислили.

РАЗЛОГ ЧЕТВРТИ: Бренд

Трансфер политика коју је водио претходни тренер Јунајтеда, Луј ван Гал, била је да таква да се трошило много новца - на велики број играча. Мурињо је кренуо мало другачије, ангажовање Златана Ибрахимовића је то најавило, а ово што следи са Погбом само потврђује. У свету садашњег фудбала, Јунајтед је бренд за себе. И морају да га предствљају најбољи на свету. Назовите такав приступ "покушајем стварања нових галактикоса", али... заправо, свесни сте да такав приступ има и Барса, и ПСЖ, и Сити, и Челси... Јунајтедова репутација је та на којој се највише ради, јер је уздрмана, пољуљана резултатским неуспесима. Отуда велика имена. Отуда и велике суме новца. О Јунајтеду се поново прича, та мисија је завршена. Она која следи је тежа: Тек би требало да се прича, када крену прижељкивани одлични резултати. Бренд какав је овај манчестерски, само тако и може да функционише.

РАЗЛОГ ПЕТИ: Фудбал, коначно!

Откако је као слободан играч отишао из Јунајтеда у Јувентус 2012, и то после само седам наступа у првом тиму Алекса Фергусона, Погба је освојио четири титуле у Серији А, два Купа, два Суперкупа, добио награде "Златни дечко" и "Браво", уврштен је у идеални ФИФА тим по избору колега-фудбалера окупљених у ФИФПро, а уврштен је и у идеални тим УЕФА за прошлу године. Стандарни је репрезентативац Француске, освајач је сребра на ЕУРО2016 и притом уме свашта са лоптом. Умеју и жонглери, да, али после његових дриблинга уме да уследи прецизан шут, после његових продора по крилу - идеални центаршут.

Свестраност је заправо та која га највише краси, а ту не треба заборавити изврсну игру главом, којој нису вични баш многи везни фудбалери. Заправо, просек у Италији за везисте је "један добијени ваздушни дуел по мечу". Погбин просек је два. Када је о дефанзивним обавезама реч, просек за везисте у Италији је шест директних дуела на мечу са ривалом који има лопту и 2,1 пут одузета лопта. Погба је у дуеле са супарницима који крећу у напад имао у просеку чак девет пута по утакмици, а у 2,3 наврата је излазио као победник. Одличан у офанзиви, борбен и са физичким квалитетима у дефанзиви, момак кога многи воле, а многи и њега и даље сумњају, са правом је у центру пажње овог лета. Цена је ту само - успутна прича. Њега чека клуб који је прошле сезоне, пре Мурињовог доласка, док је Луј ван Гал водио тим, имао мање погодака, шутева у овкир гола, асистенција, дриблинга и добијених ваздушних дуела - од просека Премијер лиге. Погба није просечан. Јунајтед не сме себи да дозволи да буде просечан. Отуда и све извеснији трансфер. Цена је ту, заиста, само успутна прича.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар