Pet razloga zašto je Pogba skuplji od Ronalda, Bejla i Suareza!

Što bi neko platio skoro 130 miliona evra za 23-godišnjeg fudbalera? Mančester junajted ima bar pet razloga da to učini kada je reč o njegovom bivšem članu, francuskom reprezentativcu Polu Pogbi, kog jako želi da vrati u svoje redove.

Fudbal 23.07.2016 | 23:30
Pet razloga zašto je Pogba skuplji od Ronalda, Bejla i Suareza!
RAZLOG PRVI: Može im se

Nekome će možda biti smešno da izgovori "Pogba vredi 130 miliona evra", ali... Mančester junajted je prava mašina za "stvaranje" novca. Možda su rezultati kluba prilično katastrofalni otkako ekipu više ne vodi Aleks Ferguson, ali otkako su pre deceniju američka braća Glejzer preuzela većinsko vlasništvo, Junajted je potrošio malo više od milijardu dolara - samo na plaćanje kamata za zajmove koje je koristio u međuvremenu. Odvojiti stotinak miliona evra za fudbalera prosto spada u "može nam se" politiku kluba kakvu ne mogu da priušte baš mnogi.

RAZLOG DRUGI: Zarada

U modernom svetu niko ne ulaže ogroman novac a da iza toga ne stoji ogromno uverenje da će se to ne samo "vratiti", već da će i čist profit biti prilično velik. Pol Pogba ima samo 23 godine, jedan je od najboljih veznih fudbalera na svetu, a na sve to - živimo u svetu u kome se iznosi transfera vrtoglavo uvećavaju. Za dve, tri, ili pet godina, čak bi i sama eventualna prodaja Pogbe u zrelim igračkim danima sigurno ostavila klub sa Old Traforda u "plusu".

RAZLOG TREĆI: Marketinška vrednost

Ako bismo po strani ostavili fudbalske kvalitete Pola Pogbe, a oni su nesporni, ne treba zaboraviti da svet modernog fudbala funkcioniše i po principu "stvaranja heroja". Onda to postane naplativo. Sviđao se vama nečiji izgled, frizura, popularnost van terena, u pitanju su jako bitne stvari za marketinški deo funkcionisanja sporta. Njegova harizma, i na terenu i van njega, upravo je ono što se modernim rečnikom zove "X faktor", a starim "posebnost". Koja je naplativa. Itekako. To povećava vrednost fudbalera na tržištu, a tržište je takvo da, sa oko devet milijardi evra uloženih u ligu i klubove od prodaje TV prava, te najezdom ogromnih ponuda iz Kine, milioni više ne predstavljaju ono što su nekada bili. Uostalom, jedan Votford je odbio da uzme 30 miliona evra za Troja Dinija, momka za kog možda niste ni čuli. Kada tako stvari stoje, onda onih 130 miliona evra za Pogbu i nije takva "nenormalnost" kao što bi neki pomislili.

RAZLOG ČETVRTI: Brend

Transfer politika koju je vodio prethodni trener Junajteda, Luj van Gal, bila je da takva da se trošilo mnogo novca - na veliki broj igrača. Murinjo je krenuo malo drugačije, angažovanje Zlatana Ibrahimovića je to najavilo, a ovo što sledi sa Pogbom samo potvrđuje. U svetu sadašnjeg fudbala, Junajted je brend za sebe. I moraju da ga predstvljaju najbolji na svetu. Nazovite takav pristup "pokušajem stvaranja novih galaktikosa", ali... zapravo, svesni ste da takav pristup ima i Barsa, i PSŽ, i Siti, i Čelsi... Junajtedova reputacija je ta na kojoj se najviše radi, jer je uzdrmana, poljuljana rezultatskim neuspesima. Otuda velika imena. Otuda i velike sume novca. O Junajtedu se ponovo priča, ta misija je završena. Ona koja sledi je teža: Tek bi trebalo da se priča, kada krenu priželjkivani odlični rezultati. Brend kakav je ovaj mančesterski, samo tako i može da funkcioniše.

RAZLOG PETI: Fudbal, konačno!

Otkako je kao slobodan igrač otišao iz Junajteda u Juventus 2012, i to posle samo sedam nastupa u prvom timu Aleksa Fergusona, Pogba je osvojio četiri titule u Seriji A, dva Kupa, dva Superkupa, dobio nagrade "Zlatni dečko" i "Bravo", uvršten je u idealni FIFA tim po izboru kolega-fudbalera okupljenih u FIFPro, a uvršten je i u idealni tim UEFA za prošlu godine. Standarni je reprezentativac Francuske, osvajač je srebra na EURO2016 i pritom ume svašta sa loptom. Umeju i žongleri, da, ali posle njegovih driblinga ume da usledi precizan šut, posle njegovih prodora po krilu - idealni centaršut.

Svestranost je zapravo ta koja ga najviše krasi, a tu ne treba zaboraviti izvrsnu igru glavom, kojoj nisu vični baš mnogi vezni fudbaleri. Zapravo, prosek u Italiji za veziste je "jedan dobijeni vazdušni duel po meču". Pogbin prosek je dva. Kada je o defanzivnim obavezama reč, prosek za veziste u Italiji je šest direktnih duela na meču sa rivalom koji ima loptu i 2,1 put oduzeta lopta. Pogba je u duele sa suparnicima koji kreću u napad imao u proseku čak devet puta po utakmici, a u 2,3 navrata je izlazio kao pobednik. Odličan u ofanzivi, borben i sa fizičkim kvalitetima u defanzivi, momak koga mnogi vole, a mnogi i njega i dalje sumnjaju, sa pravom je u centru pažnje ovog leta. Cena je tu samo - usputna priča. Njega čeka klub koji je prošle sezone, pre Murinjovog dolaska, dok je Luj van Gal vodio tim, imao manje pogodaka, šuteva u ovkir gola, asistencija, driblinga i dobijenih vazdušnih duela - od proseka Premijer lige. Pogba nije prosečan. Junajted ne sme sebi da dozvoli da bude prosečan. Otuda i sve izvesniji transfer. Cena je tu, zaista, samo usputna priča.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar