Парастос убијеним Србима на Залазју

На Залазју код Сребренице данас је служен парастос код спомен-костурница страдалима у два посљедња рата, прислужене свијеће за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом 24 године од трагичног Петровдана и великог српског страдања у сребреничкој општини, злочина који није кажњен.

Република Српска 12.07.2016 | 22:58
Парастос убијеним Србима на Залазју
Цвијеће на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, представник ОХР-а, делегација Удружења логораша регије Бирач, делегације општина Сребреница и Братунац и општинских организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, борачких организација Сребренице, Братунца и Зворника, Српске радикалне странке из Србије и Републике Српске те бројне општинске страначке делегације.

Драгичевић је истакао да се овдје десио стравичан злочин, о чему се говори 24 године и одаје пошта настрадалим, додајући да ће се то и даље чинити јер се жртве и оно што се овдје догодило не смије заборавити да се не би поновило.

"Понављамо 24 године и укзујемо на злочин у коме су уништени људи и српска села и затрто сјеме, али правде нема", рекао је Драгичевић.



Он је истакао да се правда селективно дијели и у Хашком трибуналу и у Суду БиХ, као и да се никада неће одустати од тражења правде и истине.

"Одајемо пошту, сјећамо се жртава и чувамо их од заборава. Нас боли што свјетска јавност говори само о страдању једног народа на овом простору, а ми знамо истину која је болна и коју ћемо понављати и нећемо никада заборавити, а то је да је овдје страдао и српски народ и очекујемо да свијест проради и да се процесуирају починиоци ових и осталих злочина над српским народом", поручио је Драгичевић.

Предсједник Одбора за обиљежавање страдања српског народа Сребренице Милош Миловановић рекао је да се страдање на Залазју обиљежава под геслом "24 године злочина без казне" и да је то порука са овог скупа правосуђу и свјетској јавности.

Он је навео да су Срби у сребреничкој општини масовно страдали и звјерски убијани од 1992. до 1995. године и да због тога још нико није одговарао.

"Тек када сви будемо једнако гледали на све жртве и када сви починиоци злочина буду одговарали тек тада може доћи до помирења, мира и суживота на овом простору", поручио је Миловановић, који је предсједник Скупштине општине Сребреница.

Миловановић је истакао да му је прије више од годину дана високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко обећао да ће доћи да заједно посјете неколико породица српских жртава и да то никада није учинио, нити је дошао да ода почаст српским жртвама приликом обиљежавања годишњица бројних страдања у сребреничкој општини.

Замјеник начелника сребреничке општине Биљана Ракић, чији је отац Миодраг нестао на Залазју прије 24 године, рекла је да су његови посмртни остаци случајно пронађени са још девет погинулих Срба приликом тражења несталих Бошњака и сахрањени прије четири године, али да нико није одговарао за убиство седам Срба који су тада заробљени и који се још воде као нестали.

"Правосуђе мора покренти те процесе јер без истине и правде ова земља нема перспективу", истакла је Ракићева, напомињући да се суђењем Насеру Орићу, без обзира какав ће његов епилог бити, не могу маскирати сви злочини почињени српском народу у овој општини.



Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић указао је на неправду према српским жртвама јер за злочин почињен на Петровдан још нико није кажњен.

Он је поручио да су породице српских жртава огорчене на Суд и Тужилаштво БиХ.

"Посебно смо огорчени послије оног што се десило на суђењу Орићу, јер је очигледно да желе да прикрију чињенице о почињеним злочинима проглашавајући свједоке неподобним", рекао је Грујичић, поручивши да ће породице српских жртава истрајати на путу истине и правде "које очигледно некоме сметају".

Грујичић је још једном поновио да породице српских жртава желе мир и траже истину и правду од чега никада неће одустати.

Стака Цвјетиновић је прије 24 године на Залазју остала без мужа Ивана. Она каже да земаљске правде нема и да породице вјерују у Божију правду која неће изостати јер Бог једини чује патњу и сузе српских породица чији су најдражи свирепо убијени код својих кућа.

Свештеник Александар Млађеновић, подсјећајући на српска страдања, рекао је да су на велики православни празник Тројице, 14. јуна 1943. године, усташе предвођене локалним муслиманима упале у Залазје и починиле крвави пир убивши 96 становника овог села од којих су половина била дјеца.

На Петорвдан 1992. године злочин се поновио на Залазју.

"Након првог покоља организовано је наводно суђење у Сарајеву и починиоци су ослобођени уз образложење да није било доказа. За злочине у посљедњем рату поново се у Сарајеву дијели земаљска неправда у монтираном судском процесу што говори да се историја понавља и да никада не смијемо заборавити шта се овдје догађало и ко је злочине над Србима починио", поручио је Млађеновић.

Велики број новинарских екипа из БиХ и иностранства присуствовао је данашњем парастосу на Залазју.

Прије парастоса су чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положиле цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број страдалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.



Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а био је велики број рањених.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године на Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана ови посмртни остаци су идентификовани и сахрањени су 2012. године, на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима из ове општине у посљедњем рату, убивши око 474 српских цивила и војника, међу којима је било деветоро дјеце, 57 жена и 65 стараца од којих су више од половине масакрирали.

И ове године на Залазју је поновљено да Борачка организација, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 19. меморијални и културно-спортски програм "Петровдански дани" који је, поводом 23 године од страдања сребреничких Срба, организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.



Извор: СРНА
Фото: БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вирус

12.07.2016 14:11

И јос залосније да и после толиких страдања и година ниста нисмо науцили.После муслиманског ноза, сад и ово мало сто нас оста пљацкају, газе и на крају убивају србски великани, они исти сто за време рата бизнис по РС тјерасе (Додик, Босиц, Иваниц итд. све иста багра)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоиз

12.07.2016 15:36

Ово је ријец о погинулим војницима ПЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

12.07.2016 18:23

Изгинуло Војници РС у њезине темеље су узидали крв и кости своје са вјером и надом да њихове Зртве са љубављу принесене на Олтар Отадзбине нису узалуд дате. Време које гради и разградјује демантовало је њихове зеље. СРБске јунаке из Подриња и Семберије, са Мањаце и Мајевице, из Посавине и Крајине, хапсили су они СРБи за које су изгинули СРБски јунаци као своје уздарје Богу и СРБском Роду принели највредније сто су они имали: своју дјецу и своје зивоте. Данасњи СРБи осим цасних појединаца веома брзо су заборавили страхоте рата, а одрзавањем ПАРАСТОСА изгинули јунацима не мозе да се умири људске савјест која трази и захтјева од СРБа да они наставе СРБску борбу тамо где су други пали у борби за КРСТ цасни и СЛОБОДУ златну, у борби за ослободјење и уједињење СВИХ СРБСКИ ЗЕМАЉА СВЕТОГ САВЕ КОЈЕ СЕ СПОМИЊУ У СВЕТОСАВСКОЈ ХИМНИ У ЈЕДНУ НЕДЕЉИВОЈ И ЈЕДИНСТВЕНОЈ СВЕТОЈ САВИНОЈ СРБИЈИ! НЕКА ЗНАДЕ ДУСМАН КЛЕТИ ДА СРБСКА БОРБА НИЈЕ ЗАВРСЕНА ДО ПОТПУНОГ ОСЛОБОДЈЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА ВАСКОЛИКОГ СРБСТВА!

Name

Радован

12.07.2016 19:14

Михаило зашто наседаш на ову подвалу азијатског Карадјоза. Није истина да су погинули војници већ је почињен злочин УБИСТВО И КЛАЊЕ српских цивила било у кревету, за вечером у кући или у дворишту. Те злочине су починиле Насерове хорде, које су још од почетка рата имали геноцидни план да етнички очисте Подриње од Срба како би муслимани овладали границом на Дрини. То је непобитна истина коју Срби сами не увиђају већ наседају на азијатску пропаганду, ДАКЛЕ, ПРЕСТАНИТЕ ДА ГОВОРИТЕ КАКО ЈЕ ДИЈЕТЕ У КОЛИЈЕВЦИ ПОГИНУЛО ШТО СУ НЕЈВЕЋЕ ГЛУПОСТИ И ПРИМИТИВИЗАМ. Погинути се може само у ратном сукоби или у саобраћајној несрећи, А СРБИ У ПОДРИЊУ СУ УБИЈАНИ И КЛАНИ ОД азијатских кољача као у вријеме НДХ-а.

Name

Сале

12.07.2016 18:59

УБИЦЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ,ЖЕНА И СТАРАЦА ОКО СРЕБРЕНИЦЕ,НЕ МОГУ НИКАКО БИТИ ЖРТВЕ,НЕГО САМО ЗЛОЧИНЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

12.07.2016 19:28

Ни двије деценије од завршетка грађанског рата многи српски званичници, обични грађана а нарочито новинари и уредници у скоро свим медијима још не схватају која је разлика између појма Убиство и Погибија. Па многе пресуде на суду, па тако и Орићу у Хагу су пале, јер свједоци ОПТУЖБЕ користе непримјерен речин и уместо да кажу да су Орићеве злочиначке хорде починиле звјерска убиства српских цивила на кућном прагу или у самој кући, говоре како је старац од 80 година или дијете у бешици ПОГИНУЛО, умјесто да користи исправан термин и каже да су звјерски УБИЈЕНИ од стране Орићчевих кољача. И умјесто да се свједоци припрема и да користе преве термине у судским процесима и данас се у новинарском извјештају Срне каже да је "служен парастос за 69 ПОГИНУЛИХ". То су неопростиве гређке које нам наносе велику штету јер не знамо саопштити ПРАВУ ИСТИНУ већ насједамо на подвале и не разликујемо шта је ПОГИБИЈА, а шта УБИСТВО. Упамет се браћо Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

12.07.2016 20:57

Радоване у праву си. Ја само коментарисем написани цланак, а да ли су СРБске ЗРТВЕ били цивили или припадници ВРС то Ви боље знате. Због незнања или НАМЈЕРНО сакрива се истина права и мјесају цивилне и војне Зртве које су СРБи дали у рату, са циме се прави само пометња и сири дезинформација. СРБи требају тацно да знају колико је људи погинуло у рату у борби са непријатељем на фронту а колико је СРБа - цивила побијено на куцноме прагу од стране хрвата и муслимана. Писите о томе. Грех је истину знати, а не казати је другоме, јер оно сто није записано то се није ни "десило!"