Parastos ubijenim Srbima na Zalazju

Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata, prislužene svijeće za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom 24 godine od tragičnog Petrovdana i velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini, zločina koji nije kažnjen.

Republika Srpska 12.07.2016 | 22:58
Parastos ubijenim Srbima na Zalazju
Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnik OHR-a, delegacija Udruženja logoraša regije Birač, delegacije opština Srebrenica i Bratunac i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca i Zvornika, Srpske radikalne stranke iz Srbije i Republike Srpske te brojne opštinske stranačke delegacije.

Dragičević je istakao da se ovdje desio stravičan zločin, o čemu se govori 24 godine i odaje pošta nastradalim, dodajući da će se to i dalje činiti jer se žrtve i ono što se ovdje dogodilo ne smije zaboraviti da se ne bi ponovilo.

"Ponavljamo 24 godine i ukzujemo na zločin u kome su uništeni ljudi i srpska sela i zatrto sjeme, ali pravde nema", rekao je Dragičević.



On je istakao da se pravda selektivno dijeli i u Haškom tribunalu i u Sudu BiH, kao i da se nikada neće odustati od traženja pravde i istine.

"Odajemo poštu, sjećamo se žrtava i čuvamo ih od zaborava. Nas boli što svjetska javnost govori samo o stradanju jednog naroda na ovom prostoru, a mi znamo istinu koja je bolna i koju ćemo ponavljati i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je ovdje stradao i srpski narod i očekujemo da svijest proradi i da se procesuiraju počinioci ovih i ostalih zločina nad srpskim narodom", poručio je Dragičević.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice Miloš Milovanović rekao je da se stradanje na Zalazju obilježava pod geslom "24 godine zločina bez kazne" i da je to poruka sa ovog skupa pravosuđu i svjetskoj javnosti.

On je naveo da su Srbi u srebreničkoj opštini masovno stradali i zvjerski ubijani od 1992. do 1995. godine i da zbog toga još niko nije odgovarao.

"Tek kada svi budemo jednako gledali na sve žrtve i kada svi počinioci zločina budu odgovarali tek tada može doći do pomirenja, mira i suživota na ovom prostoru", poručio je Milovanović, koji je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Milovanović je istakao da mu je prije više od godinu dana visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko obećao da će doći da zajedno posjete nekoliko porodica srpskih žrtava i da to nikada nije učinio, niti je došao da oda počast srpskim žrtvama prilikom obilježavanja godišnjica brojnih stradanja u srebreničkoj opštini.

Zamjenik načelnika srebreničke opštine Biljana Rakić, čiji je otac Miodrag nestao na Zalazju prije 24 godine, rekla je da su njegovi posmrtni ostaci slučajno pronađeni sa još devet poginulih Srba prilikom traženja nestalih Bošnjaka i sahranjeni prije četiri godine, ali da niko nije odgovarao za ubistvo sedam Srba koji su tada zarobljeni i koji se još vode kao nestali.

"Pravosuđe mora pokrenti te procese jer bez istine i pravde ova zemlja nema perspektivu", istakla je Rakićeva, napominjući da se suđenjem Naseru Oriću, bez obzira kakav će njegov epilog biti, ne mogu maskirati svi zločini počinjeni srpskom narodu u ovoj opštini.



Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić ukazao je na nepravdu prema srpskim žrtvama jer za zločin počinjen na Petrovdan još niko nije kažnjen.

On je poručio da su porodice srpskih žrtava ogorčene na Sud i Tužilaštvo BiH.

"Posebno smo ogorčeni poslije onog što se desilo na suđenju Oriću, jer je očigledno da žele da prikriju činjenice o počinjenim zločinima proglašavajući svjedoke nepodobnim", rekao je Grujičić, poručivši da će porodice srpskih žrtava istrajati na putu istine i pravde "koje očigledno nekome smetaju".

Grujičić je još jednom ponovio da porodice srpskih žrtava žele mir i traže istinu i pravdu od čega nikada neće odustati.

Staka Cvjetinović je prije 24 godine na Zalazju ostala bez muža Ivana. Ona kaže da zemaljske pravde nema i da porodice vjeruju u Božiju pravdu koja neće izostati jer Bog jedini čuje patnju i suze srpskih porodica čiji su najdraži svirepo ubijeni kod svojih kuća.

Sveštenik Aleksandar Mlađenović, podsjećajući na srpska stradanja, rekao je da su na veliki pravoslavni praznik Trojice, 14. juna 1943. godine, ustaše predvođene lokalnim muslimanima upale u Zalazje i počinile krvavi pir ubivši 96 stanovnika ovog sela od kojih su polovina bila djeca.

Na Petorvdan 1992. godine zločin se ponovio na Zalazju.

"Nakon prvog pokolja organizovano je navodno suđenje u Sarajevu i počinioci su oslobođeni uz obrazloženje da nije bilo dokaza. Za zločine u posljednjem ratu ponovo se u Sarajevu dijeli zemaljska nepravda u montiranom sudskom procesu što govori da se istorija ponavlja i da nikada ne smijemo zaboraviti šta se ovdje događalo i ko je zločine nad Srbima počinio", poručio je Mlađenović.

Veliki broj novinarskih ekipa iz BiH i inostranstva prisustvovao je današnjem parastosu na Zalazju.

Prije parastosa su članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položile cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.



Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko i plansko etničko čišćenje srpskih prostora u srebreničkoj opštini, započeto u aprilu.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a bio je veliki broj ranjenih.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.

Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni su 2012. godine, na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.

Članovi porodica i predstavnici boračkih organizacija i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala, te Tužilaštva i Suda BiH.

Oni su ukazali na to da još nije niko procesuiran za brojne masakre i zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima iz ove opštine u posljednjem ratu, ubivši oko 474 srpskih civila i vojnika, među kojima je bilo devetoro djece, 57 žena i 65 staraca od kojih su više od polovine masakrirali.

I ove godine na Zalazju je ponovljeno da Boračka organizacija, porodice i saborci neće odustati od pravde i dokazivanja istine o srpskom stradanju u ovom kraju.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 19. memorijalni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji je, povodom 23 godine od stradanja srebreničkih Srba, organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.



Izvor: SRNA
Foto: BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

virus

12.07.2016 14:11

I jos zalosnije da i posle tolikih stradanja i godina nista nismo naucili.Posle muslimanskog noza, sad i ovo malo sto nas osta pljackaju, gaze i na kraju ubivaju srbski velikani, oni isti sto za vreme rata biznis po RS tjerase (Dodik, Bosic, Ivanic itd. sve ista bagra)

ODGOVORITE
Name

Karadoiz

12.07.2016 15:36

Ovo je rijec o poginulim vojnicima PC?

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

12.07.2016 18:23

Izginulo Vojnici RS u njezine temelje su uzidali krv i kosti svoje sa vjerom i nadom da njihove Zrtve sa ljubavlju prinesene na Oltar Otadzbine nisu uzalud date. Vreme koje gradi i razgradjuje demantovalo je njihove zelje. SRBske junake iz Podrinja i Semberije, sa Manjace i Majevice, iz Posavine i Krajine, hapsili su oni SRBi za koje su izginuli SRBski junaci kao svoje uzdarje Bogu i SRBskom Rodu prineli najvrednije sto su oni imali: svoju djecu i svoje zivote. Danasnji SRBi osim casnih pojedinaca veoma brzo su zaboravili strahote rata, a odrzavanjem PARASTOSA izginuli junacima ne moze da se umiri ljudske savjest koja trazi i zahtjeva od SRBa da oni nastave SRBsku borbu tamo gde su drugi pali u borbi za KRST casni i SLOBODU zlatnu, u borbi za oslobodjenje i ujedinjenje SVIH SRBSKI ZEMALJA SVETOG SAVE KOJE SE SPOMINJU U SVETOSAVSKOJ HIMNI U JEDNU NEDELJIVOJ I JEDINSTVENOJ SVETOJ SAVINOJ SRBIJI! NEKA ZNADE DUSMAN KLETI DA SRBSKA BORBA NIJE ZAVRSENA DO POTPUNOG OSLOBODJENJA I UJEDINJENJA VASKOLIKOG SRBSTVA!

Name

Radovan

12.07.2016 19:14

Mihailo zašto nasedaš na ovu podvalu azijatskog Karadjoza. Nije istina da su poginuli vojnici već je počinjen zločin UBISTVO I KLANJE srpskih civila bilo u krevetu, za večerom u kući ili u dvorištu. Te zločine su počinile Naserove horde, koje su još od početka rata imali genocidni plan da etnički očiste Podrinje od Srba kako bi muslimani ovladali granicom na Drini. To je nepobitna istina koju Srbi sami ne uviđaju već nasedaju na azijatsku propagandu, DAKLE, PRESTANITE DA GOVORITE KAKO JE DIJETE U KOLIJEVCI POGINULO ŠTO SU NEJVEĆE GLUPOSTI I PRIMITIVIZAM. Poginuti se može samo u ratnom sukobi ili u saobraćajnoj nesreći, A SRBI U PODRINJU SU UBIJANI I KLANI OD azijatskih koljača kao u vrijeme NDH-a.

Name

Sale

12.07.2016 18:59

UBICE SRPSKE DECE,ŽENA I STARACA OKO SREBRENICE,NE MOGU NIKAKO BITI ŽRTVE,NEGO SAMO ZLOČINCI!

ODGOVORITE
Name

Radovan

12.07.2016 19:28

Ni dvije decenije od završetka građanskog rata mnogi srpski zvaničnici, obični građana a naročito novinari i urednici u skoro svim medijima još ne shvataju koja je razlika između pojma Ubistvo i Pogibija. Pa mnoge presude na sudu, pa tako i Oriću u Hagu su pale, jer svjedoci OPTUŽBE koriste neprimjeren rečin i umesto da kažu da su Orićeve zločinačke horde počinile zvjerska ubistva srpskih civila na kućnom pragu ili u samoj kući, govore kako je starac od 80 godina ili dijete u bešici POGINULO, umjesto da koristi ispravan termin i kaže da su zvjerski UBIJENI od strane Orićčevih koljača. I umjesto da se svjedoci priprema i da koriste preve termine u sudskim procesima i danas se u novinarskom izvještaju Srne kaže da je "služen parastos za 69 POGINULIH". To su neoprostive gređke koje nam nanose veliku štetu jer ne znamo saopštiti PRAVU ISTINU već nasjedamo na podvale i ne razlikujemo šta je POGIBIJA, a šta UBISTVO. Upamet se braćo Srbi!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

12.07.2016 20:57

Radovane u pravu si. Ja samo komentarisem napisani clanak, a da li su SRBske ZRTVE bili civili ili pripadnici VRS to Vi bolje znate. Zbog neznanja ili NAMJERNO sakriva se istina prava i mjesaju civilne i vojne Zrtve koje su SRBi dali u ratu, sa cime se pravi samo pometnja i siri dezinformacija. SRBi trebaju tacno da znaju koliko je ljudi poginulo u ratu u borbi sa neprijateljem na frontu a koliko je SRBa - civila pobijeno na kucnome pragu od strane hrvata i muslimana. Pisite o tome. Greh je istinu znati, a ne kazati je drugome, jer ono sto nije zapisano to se nije ni "desilo!"