Сјећања - видео, ЕУРО 1992: Југословенска неправда и данска бајка!

Ханс Кристијан Андерсен био је легендарни дански писац који је живео у 19. веку. Иако је писао песме, новеле и представе, остао је упамћен по својим бајкама.

Фудбал 13.07.2016 | 00:00
Сјећања - видео, ЕУРО 1992: Југословенска неправда и данска бајка!
Ипак, тешко да би и он успео да у својој глави конструише причу која се догодила 1992. године на Европском првенству у Шведској.

Ова данска бајка је написана на конто велике југословенске неправде. Тај тим са Пиксијем, Дејом, Просинечким, Јарнијем, Шукером, Јокановићем и неумољивим Дарком Панчевом био је предодређен за титулу у Шведској.

Отпутовала је екипа Ивице Осима у Стокхолм спремна за највећи домет, али је уследио шок. Због грађанског рата Југославија је елиминисана са турнира и уместо ње ће наступити Данска која је била друга у квалификацијама.

“Ја и сви моји другови сигурно нисмо очекивали овако нешто, нисмо очекивали тако драстичну казну. Ми смо ипак спортисти и нимало нисмо криви за све то што се дешава. Ми смо кроз квалификације играли на зеленом тепиху и на њему се квалификовали”, рекао је Драган Стојковић на коференцији за новинаре у главном граду Шведске док је репрезентација Југославије чекала гориво за авион који ће их вратити у домовину.



И ту, где се завршава југословенска трагедија, управо ту почиње данска бајка. Ни криви ни дужни, Данци су добили шансу да се надмећу за трофеј европског првака.

Ким Вилфорт, један од јунака данске бајке у Шведској, каже да он и његови саиграчи нису били неспремни као што су многи очекивали.

“Били смо свесни да постоји шанса да се то догоди. И онда смо добили вести. Није било дилеме, Данска је морала да учествује на турниру. Није било могуће рећи не јер би то погоршало односе данске федерације и УЕФА”, каже Вилфорт и открива да је Данска у Шведску стигла потпуно растерећена.

“Нисмо могли да подбацимо јер нико ништа није очекивао од нас. Да смо изгубили сва три меча по 5:0 не би било важно.”

Али, то се није догодило. Данци су били у групи са Енглеском, Шведском и Француском. У првом мечу са Енглезима без голова, а онда и пораз од Шведске. Ипак, пред последње коло Данска је имала шансу за пролаз.

“Играли смо без нервозе јер смо мислили да идемо кући”, каже Вилфорт.



Данска је победила Француску са 2:1 головима Хенрика Ларсона и Ларса Елструпа. И тако су Данци завршили испред Енглеске и Француске и прошли су у нокаут фазу где су се поново суочили са очекивањима пораза. Ривал је био бранилац титуле Холандија, а после 90 минута било је 2:2. Уследили су продужеци без голова, а онда и пенали. Ту је до изражаја дошао Петер Шмајхел. Легендарни голман Јунајтеда одбранио је пенал Марку ван Бастену и собзиром да је то био једини промашени пенал, Данска је прошла у велико финале.

У другом полуфиналу првак света Немачка победила је домаћина Шведску са 3:2 и у финале је ушла као апсолутни фаворит.

Доминирали су Немци у првих 20-ак минута, али је Шмајхел, који је годину дана раније потписао за Јунајтед, био непрелазан. Одбранио је зицере Ридлеу, Ројтеру и Бухвалду и дао својим саиграчима шансу. Шансу коју је прво искористио Џон Јенсен, играч Брондбија, који је у 18. минуту постигао тек други гол у репрезентативној каријери.

Немци су нападали и нападали и нападали, али нису могли да пробију бедем Шмахјела. И онда, 12 минута пре краја, Вилфорт је донео Данској титулу првака Европе. Дошао је до одбијене лопте на 20-ак метара од гола Немачке, заломио је двојицу дефанзиваца ривала и изузетно прецизним ударцем од стативе је постигао гол за 2:0.

Оно што је донело овај успех Данској је, каже Вилфорт, заједништво.

“Десет играча из екипе су или играли у том тренутку или су раније играли за Брондби. Годину дана пре Европског првенства Брондби је играо полуфинале Купа УЕФА, била је то велика ствар за дански фудбал. Имали смо изванредан дух. Екипа је желела да победи, а то је веома добра ствар када играте на највишем нивоу. Када смо против Немачке били под притиском, тимски дух нас је одржао. Једноставно, нисмо имали најбоље играче, али смо имали најбољи тим”.

Ипак, овај турнир ће вечно остати показни пример за крилатицу “шта би било кад би било”, а многи верују да је Данска урадила оно што је било суђено Југославији.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар