За мушкарце нема мјеста у свијету моде

Мушки модели у Европи соучавају се са могућом елиминацијом са модних писти – ревије за мушкарце, које се традиционално одржавају месец дана пре женских, полако се бришу са календара модне индустрије и спајају са догађајима који се везују за жене – скоро попут аксесоара.

Мода и љепота 20.06.2016 | 11:42
За мушкарце нема мјеста у свијету моде
У Милану, где је у току Недеља моде, чак 10 дизајнера одлучило је да уопште не прикаже овогодишње колекције, укључујући Келвина Клајна и Ерменеђиљда Зења.

Други славни брендови, попут „Барберија“, „Гучија“ и „Том Форда“, недавно су објавили планове да комбинују мушке и женске ревије. Већина је истакла да би им то дозволило да муштеријама истовремено прикажу целу колекцију и комплетну идеју дизајна.

Међутим, одређени инсајдери и аналитичари у модној индустрији истичу да одвојене мушке ревије, које коштају и до неколико стотина хиљада долара, више нису више вредне новца за луксузне брендове.

„Брендови се фокусирају на оно што има највећи повраћај инвестиције“, сматра аналитичар Марио Ортели.

Женске ревије привлаче познате личности као што су Џорџ Клуни и Бијонсе у своје прве редове, које у моменту постају тренд на друштвеним мрежама. Насупрот томе, мушке ревије не привлаче толико интересовања, ни славних ни јавности.

Годишње продаје дизајнерских комада за мушкарце очекује се да ће достићи више од 40 милијарди долара у 2020, што ће чинити пораст од 6,8 одсто у односу на 2015. годину, према „Еуромонитор интернешенелу“, док се очекује да продаја женских комада донесе зараду од 75 милијарди долара, што би од прошле године био пораст од 7,7 одсто.

РТС
фото: Геттy

Коментари / 0

Оставите коментар