Za muškarce nema mjesta u svijetu mode

Muški modeli u Evropi součavaju se sa mogućom eliminacijom sa modnih pisti – revije za muškarce, koje se tradicionalno održavaju mesec dana pre ženskih, polako se brišu sa kalendara modne industrije i spajaju sa događajima koji se vezuju za žene – skoro poput aksesoara.

Moda i ljepota 20.06.2016 | 11:42
Za muškarce nema mjesta u svijetu mode
U Milanu, gde je u toku Nedelja mode, čak 10 dizajnera odlučilo je da uopšte ne prikaže ovogodišnje kolekcije, uključujući Kelvina Klajna i Ermeneđiljda Zenja.

Drugi slavni brendovi, poput „Barberija“, „Gučija“ i „Tom Forda“, nedavno su objavili planove da kombinuju muške i ženske revije. Većina je istakla da bi im to dozvolilo da mušterijama istovremeno prikažu celu kolekciju i kompletnu ideju dizajna.

Međutim, određeni insajderi i analitičari u modnoj industriji ističu da odvojene muške revije, koje koštaju i do nekoliko stotina hiljada dolara, više nisu više vredne novca za luksuzne brendove.

„Brendovi se fokusiraju na ono što ima najveći povraćaj investicije“, smatra analitičar Mario Orteli.

Ženske revije privlače poznate ličnosti kao što su Džordž Kluni i Bijonse u svoje prve redove, koje u momentu postaju trend na društvenim mrežama. Nasuprot tome, muške revije ne privlače toliko interesovanja, ni slavnih ni javnosti.

Godišnje prodaje dizajnerskih komada za muškarce očekuje se da će dostići više od 40 milijardi dolara u 2020, što će činiti porast od 6,8 odsto u odnosu na 2015. godinu, prema „Euromonitor internešenelu“, dok se očekuje da prodaja ženskih komada donese zaradu od 75 milijardi dolara, što bi od prošle godine bio porast od 7,7 odsto.

RTS
foto: Getty

Komentari / 0

Ostavite komentar