Изборни плијен: Скоро 20.000 функција

У БиХ има приближно 5.840 формалних политичких функција на свим нивоима политичке власти, те приближно 19.930 руководећих функција унутар јавног сектора које су незванични изборни плијен. То је јуче саопштено из Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), који су покренули кампању "Способним, а не подобним", а чији је циљ деполитизација и департизација именовања и запошљавања у јавном сектору у БиХ.

Босна и Херцеговина 17.06.2016 | 09:43
Изборни плијен: Скоро 20.000 функција
Оцијењено је да је јавно запошљавање заробљено интересима појединаца и политичких странака, што је, како је наведено, ескалирало до крајњих граница.

Из ЦЦИ истичу да политичка и страначка именовања и запошљавања у врло важним агенцијама, институцијама и јавним предузећима, доводе до врло ниске ефикасности, нерада, изостанка одговорности према закону, политизације службе и сличних појава.

"Истовремено, значајно се нарушава унутрашња стабилност институција и доприноси поремећајима у хијерархији одговорности јер страначко запошљавање значи одговорност странци, а не институцији, закону и грађанима", рекао је Адис Араповић, програм менаџер ЦЦИ.

Анализа те организације показала је да су чак 191.772 особе запослене на буџету у БиХ. "Запошљавањем подобних, а не најбољих кандидата трајно се слабе институције и умањују шансе за друштвени просперитет", истакао је Араповић.

Као посљедице, како је додао, имамо то да су професионалност, интегритет и ефикасност јавне управе и јавних услуга доведени до слома, а запошљавање или напредовање у јавном сектору немогуће је без страначке подобности.

"С овом праксом се коначно мора стати, а именовања и запошљвања вратити у оквире закона и најбољих европских принципа, који су нам и мандаторни. Вријеме је за реформе јавне управе које ће осигурати деполитизацију и запошљавање најбољих кандидата, а то је и један од циљева Реформске агенде", закључио је Араповић.

Подаци ЦЦИ показују да у БиХ има 684 позиција на које се функционери именују политички, док је само на нивоу институција државе укупно 276 политичких именовања и 45 позиција на које су функционери директно бирају.

Збирни подаци у ФБиХ (институције на нивоу ФБиХ и 10 кантона) показују да је у ентитету ангажована 451 особа која је директно изабрана, док се 250 особа именује политички. У јавној управи на руководећим и управљачким функцијама запослена је 7.301 особа.

Нешто мање администрације има РС, гдје постоје 92 директно изабране позиције, 139 политички именованих функција и 3.309 руководећих и управљачких функција.

191.772 особе на буџету у БиХ

684 позиција на које се функционери именују политички

45 позиција на бх. нивоу на које су функционери бирају директно

База са 15.000 имена

ЦЦИ је објавио веб-платформу www.способниманеподобним.ба, која, између осталог, нуди базу података свих институција, органа управе те компанија са именима "подобних" политичких именовања. У бази је, како је јуче саопштено на конференцији за новинаре, више од 15.000 имена.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Чаруга

17.06.2016 08:06

Код мене у граду како је народ почео да одлази тачно остати ће само овако осигурани тј запослени на буџету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

17.06.2016 08:50

Е управо за то се боре ови спасиоци, а народ мутав и глуп! Аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

17.06.2016 10:15

Адисе добар ти је темпо, свака цаст...Али слусају те и ови који не воле то да ЦУЈУ сто ти говорис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

17.06.2016 11:16

Свугдје у свијету има запосљавања преко везе,али је то у уредјеним земљама минимално. У тим земљама 80% радно способног становниства ради и зиви добро од свога рада,па их не потреса пуно ту и тамо неко запосљавање преко везе. Код нас је ово пресло све границе,а народ је толико убијен да се и небуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.06.2016 14:15

Свој тој багри која се доцепа свих тих лези љебе позиција, плате мозе осигурати јефино медјународни монетарни фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.06.2016 21:20

У развијеним државама је отимачина за приватне компаније, а код нас...

ОДГОВОРИТЕ