Izborni plijen: Skoro 20.000 funkcija

U BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti, te približno 19.930 rukovodećih funkcija unutar javnog sektora koje su nezvanični izborni plijen. To je juče saopšteno iz Centara civilnih inicijativa (CCI), koji su pokrenuli kampanju "Sposobnim, a ne podobnim", a čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

Bosna i Hercegovina 17.06.2016 | 09:43
Izborni plijen: Skoro 20.000 funkcija
Ocijenjeno je da je javno zapošljavanje zarobljeno interesima pojedinaca i političkih stranaka, što je, kako je navedeno, eskaliralo do krajnjih granica.

Iz CCI ističu da politička i stranačka imenovanja i zapošljavanja u vrlo važnim agencijama, institucijama i javnim preduzećima, dovode do vrlo niske efikasnosti, nerada, izostanka odgovornosti prema zakonu, politizacije službe i sličnih pojava.

"Istovremeno, značajno se narušava unutrašnja stabilnost institucija i doprinosi poremećajima u hijerarhiji odgovornosti jer stranačko zapošljavanje znači odgovornost stranci, a ne instituciji, zakonu i građanima", rekao je Adis Arapović, program menadžer CCI.

Analiza te organizacije pokazala je da su čak 191.772 osobe zaposlene na budžetu u BiH. "Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet", istakao je Arapović.

Kao posljedice, kako je dodao, imamo to da su profesionalnost, integritet i efikasnost javne uprave i javnih usluga dovedeni do sloma, a zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti.

"S ovom praksom se konačno mora stati, a imenovanja i zapošljvanja vratiti u okvire zakona i najboljih evropskih principa, koji su nam i mandatorni. Vrijeme je za reforme javne uprave koje će osigurati depolitizaciju i zapošljavanje najboljih kandidata, a to je i jedan od ciljeva Reformske agende", zaključio je Arapović.

Podaci CCI pokazuju da u BiH ima 684 pozicija na koje se funkcioneri imenuju politički, dok je samo na nivou institucija države ukupno 276 političkih imenovanja i 45 pozicija na koje su funkcioneri direktno biraju.

Zbirni podaci u FBiH (institucije na nivou FBiH i 10 kantona) pokazuju da je u entitetu angažovana 451 osoba koja je direktno izabrana, dok se 250 osoba imenuje politički. U javnoj upravi na rukovodećim i upravljačkim funkcijama zaposlena je 7.301 osoba.

Nešto manje administracije ima RS, gdje postoje 92 direktno izabrane pozicije, 139 politički imenovanih funkcija i 3.309 rukovodećih i upravljačkih funkcija.

191.772 osobe na budžetu u BiH

684 pozicija na koje se funkcioneri imenuju politički

45 pozicija na bh. nivou na koje su funkcioneri biraju direktno

Baza sa 15.000 imena

CCI je objavio veb-platformu www.sposobnimanepodobnim.ba, koja, između ostalog, nudi bazu podataka svih institucija, organa uprave te kompanija sa imenima "podobnih" političkih imenovanja. U bazi je, kako je juče saopšteno na konferenciji za novinare, više od 15.000 imena.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Čaruga

17.06.2016 08:06

Kod mene u gradu kako je narod počeo da odlazi tačno ostati će samo ovako osigurani tj zaposleni na budžetu

ODGOVORITE
Name

Edo

17.06.2016 08:50

E upravo za to se bore ovi spasioci, a narod mutav i glup! Aferim

ODGOVORITE
Name

Logika...

17.06.2016 10:15

Adise dobar ti je tempo, svaka cast...Ali slusaju te i ovi koji ne vole to da CUJU sto ti govoris.

ODGOVORITE
Name

M

17.06.2016 11:16

Svugdje u svijetu ima zaposljavanja preko veze,ali je to u uredjenim zemljama minimalno. U tim zemljama 80% radno sposobnog stanovnistva radi i zivi dobro od svoga rada,pa ih ne potresa puno tu i tamo neko zaposljavanje preko veze. Kod nas je ovo preslo sve granice,a narod je toliko ubijen da se i nebuni.

ODGOVORITE
Name

vss

17.06.2016 14:15

Svoj toj bagri koja se docepa svih tih lezi ljebe pozicija, plate moze osigurati jefino medjunarodni monetarni fond.

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.06.2016 21:20

U razvijenim državama je otimačina za privatne kompanije, a kod nas...

ODGOVORITE