Топ 10 богатих у БиХ

Да је Босна и Херцеговина земља у којој трговина цвјета још једном је потврдила и посљедња “Форбсова” листа најбогатијих бх. предузетника којом суверено доминирају управо трговци, а слиједе их нафташи.

Босна и Херцеговина 04.06.2016 | 13:34
Топ 10 богатих у БиХ

Ипак, сви који су се посветили истраживању ове теме слажу се да ова листа јесте нешто најтачније до чега се у овом тренутку може доћи, али исто тако остаје питање да ли су побројани стварно "тешки" баш наведене износе, те колико још потпуно анонимних људи може да се нађе на листи.

Богатство Била Гејтса, Ворена Бафета или Марка Цукерберга, најбогатијих људи на планети, са хиљадитом тачношћу се може утврдити. Код бх. бизнисмена проблем је то што нема потпуно вјеродостојних података. До овог проблема долази првенствено зато што је већина фирми на овим просторима регистрована као д.о.о, а такве компаније по закону нису дужне да објављују своје финансијске извјештаје.

Листа најбогатијих БиХ бизнисмена

1. Кенан и Дамир Хастор, "Превент групација" 771,1 милион КМ

Браћа Кенан и Дамир Хастор преузели су вођење и власништво над породичним пословним царством од оца Нијаза Хастора. "Превент групација" и АСА група обухватају више од 20 фирми у БиХ, као и компаније у Њемачкој, Аустрији, Румунији, Шпанији, Бразилу, Мађарској и Турској. Примарна активност "Превент групе" је производња ауто-дијелова, при чему је водећа производња кожних сједишта, док је АСА група, осим у продаји аутомобила и леасинга, активна и у осигурању, банкарству, те здравству.

2. Изудин Ахметлић, "ХИФА група" - 681,3 милиона КМ

"ХИФА група" је међу водећим велетрговцима нафтом и нафтним дериватима у БиХ. Иако је годинама један од водећих играча на бх. нафтном тржишту, Ахметлић је почео с диверзификацијом пословања, улажући у пољопривредну производњу кроз власништво над Земљорадничком задругом "Пољопром" у Санском Мосту.

3. Сенад Џамбић, "Бинго", 570,3 милиона КМ

Власник трговачког ланца "Бинго" Сенад Џамбић започео је каријеру још осамдесетих година држећи флипере и покер-апарате, да би деведесетих ушао у трговину. Пословну политику "Бинга" утемељио је на ниским цијенама и домаћим производима, а с мрежом од 150 малопродајних објеката и 6.000 запослених, као највећи домаћи трговачки ланац, у БиХ настоји парирати "Конзуму". "Бинго" има већинско власништво у још 11 компанија у БиХ, које се баве некретнинама, производњом одјеће, грицкалица и сакупљањем отпада.

4. Томислав Антуновић, "Антуновић АГС", 338,6 милиона КМ

Томислав Антуновић ушао је у посао с нафтом крајем осамдесетих, отварајући бензинску пумпу. Компанија "Антуновић" данас се, осим велепродајом и малопродајом нафте и нафтних деривата, бави и низом других послова у БиХ и Хрватској. Осим пумпи, посједује хотеле и складишта.

5. Свјетлан Станић, "Станић група", 338,3 милиона КМ

Групација "Станић" обухвата осам компанија, укупан приход водеће из њеног састава, компаније "Бореас" д.о.о., у 2014. је износио 338,3 милиона КМ. Уз велепродају, Станић је почео улагати и у медије, радијске и ТВ станице у БиХ.

6. Перо Гудељ, ФИС, 307,2 милиона КМ

Перо Гудељ основао је своју компанију ФИС у Витезу још 1987. године. Десет година касније отворио је први велики трговачки центар у БиХ, у граду у којем је и почео посао. Иако изван великих урбаних центара, захваљујући прије свега ниским цијенама ФИС постаје редовна дестинација за купце из свих крајева БиХ, након чега Гудељ почиње с градњом трговачких центара у цијелој земљи, те покреће и властиту производњу намјештаја и текстилних производа. У 2015. години ФИС Витез имао је укупан промет од 307,2 милиона КМ, 16 продајних центара и више од 3.000 запослених.

7. Драго Малиновић, "Комерц-мали", 244,2 милиона КМ

Драго Малиновић почео је 1993. године с трговином грађевинским материјалом, да би пословање проширио и на производњу грађевинских арматура, које пласира и на тржишта Хрватске и Србије. У 2015. компанија "Комерц-мали" из Прњавора имала је укупан приход од 244,2 милиона КМ.

8. Хамед Рамић, "Еуро-асфалт", 217,7 милиона КМ

Хамед Рамић основао је грађевинску фирму "Еуро-асфалт" 1996. године, након завршетка рата у БиХ, а захваљујући послијератној обнови она је успјешно стартовала. Осим радова на путевима и високоградњи у БиХ, "Еуро-асфалт" се пробио и на тржишта Њемачке, Уједињених Арапских Емирата, те Мауретаније. Власник је и двије кћерке фирме "Д инжињеринг" и "БХ асфалт". "Еуро-асфалт" је са својих 420 стално запослених у 2014. остварио 217,7 милиона КМ прихода.

9. Петар Ћорлука, "Виолета", 207,5 милиона КМ

Власник компаније "Виолета" из Томиславграда Петар Ћорлука доказао је да трговина и нафта нису једини предуслов за успјех, те да се добар бизнис може направити и с производњом "неатрактивних" производа попут тоалет-папира и папирне галантерије. У 2014. години "Виолета" д.о.о. Томиславград имала је укупан приход од 207,5 милиона КМ, а са својим је производима присутна и на тржиштима Хрватске, Црне Горе, Србије, Македоније и Словеније. Творнице има у БиХ и Хрватској.

10. Вељко Ђукић, "Супер-петрол", 182,1 милион КМ

Вељко Ђукић власник је компаније "Супер-петрол" из Бањалуке, чију окосницу пословања чине трговина те превоз нафте и нафтних деривата. Компанија има пет бензинских пумпи те складишта и терминале за нафтне деривате и текући плин, као и хотел. У 2014. години "Супер-петрол" је остварио укупне приходе од 182,1 милион КМ, преносе Независне новине.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Срб ин

04.06.2016 12:04

А гдје је на списку Рајко Дукић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.06.2016 13:22

Ово је само федерација... Наси су замаскирани...нема их нигдје заведених!

Name

Те

04.06.2016 13:47

Зар је Прњавор у Федерацији?

Name

???????

04.06.2016 12:07

Бас ме зацудило да нико од њих пре рата није био нико и ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ???????

04.06.2016 13:36

Као ни ти. А види сад. Ајде цути јазавац један. Требо је Баја све покрасти. Распитај се колико људи запосљавају, колике су и јесу ли редовне плате. Ста одма алудирас на лоповлук.

Name

за за??????????

04.06.2016 16:27

Уф вероватно од поцетка су плацали порезе и доприносе,као и сада никада нису добили неке подстицаје и кредитне неповратни. Боље супцино ти сути, кријес се из њих, бојис се доци це до промене до закона у овој дрзави, па нека свако тада доказе како је стекао толико богатство у кратко време. А сто им радници бјезе од полиције, не могу ни кола регистровати посто су им плате енормне, док им газде возе по стотине хиљадавредна кола. Која си ти будалаааа

Name

Јово Маунага

04.06.2016 13:19

Гдје је НИКОЛА ШПИРИЋ , РАНКО ШКРБИЋ , СЛОБОДАН СТАНКОВИЋ , МИЋО КАЛДЕРА, КАЈА ИЗ МРКОЊИЋА, ДРАГАН НЕШКОВИЋ, СЛАВИША КРУНИЋ, БУДО СТАНКОВИЋ , ДРАГО ИЛИЋА , СРЕДОЈЕ НОВИЋ , СТАНИСЛАВ ЧАЂО, Г дин ПАВИЋ И ДРУГИ ...,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

те Маунага

04.06.2016 14:18

Мо Мици,Лазар Миркиц,Станиц.....

Name

Миско

04.06.2016 16:47

Како заборависте схефа ове друзине Др. Тегелтију?

Name

???????

04.06.2016 18:55

Цуј Веле Дјукиц из Друговица,ма коли то стоји иза њега и уз њега. Пре десетак година отац Бранко пропао као Бугарска скупстина, све распродао сто је у рату стекао. Након тога најстарији син од све дјеце полази радити и за десетак год долази до ове цифре, постени нема ста. Бизнисмени на западу раде и насљедјују капитале а немају ове цифре. Вјероватно је све постено, нема ста реци за овакве бизнисмене. Е дрзаво гдје ми зивимо, моја препорука свим градјанима БиХ, селите се било гдје, било гдје, нема овде круха за обицан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре .Ц.

05.06.2016 22:21

Тоооооо Велееее !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ