Косово "расадник" за обуку терориста!

Нелегалне џамије - "бомба" у покрајини. Педесетак Албанаца погинуло, више од 300 се борило за Исламску државу

Регион 03.06.2016 | 07:24
Косово "расадник" за обуку терориста!

Највећи кривци за текстове у америчким, француским и другим медијима о Косову као центру радикалног исламизма, налазе се на Косову, јер је друштво дозволило да млада деца ратују у Сирији и Ираку, где је педесетак Албанаца већ изгубило живот, а више од 300 момака било у редовима Исламске државе - говори за "Новости" Фатмир Шехоли, политички аналитичар из Приштине.

Шахоли каже да је на Косову доста њих осуђено, а чак око стотину процесуирано.

"Међу њима је и један од главних људи који "води" те младе момке, Зекрија Шабани из Гњилана, који је оптужен да је руководио једним регрутним центром за обуку исламиста. Иако су радикални исламисти на Косову мањина у односу на остали део муслимана, њихов број је ипак велики", каже Шехоли.

Млади Албанци углавном се регрутују на верским предавањима у нелегалним џамијама. Шехоли сматра да сиромаштво, на које се углавном позивају они који желе да оправдају одлазак младих Албанаца у џихад, није главни разлог већ да то чине из убеђења.

"Морамо да констатујемо да никада раније нисмо имали овакву појаву на Косову, и да је појава радикалнх исламиста почела са доласком великих донација од исламских земаља, односно допремањем хуманитарних помоћи и формирањем НВО организација које су имале за циљ пре свега прање новца кроз традиционалне, побожне ствари. Они су годинама у томе на Косову о чему сведочи и све бројнија појава жена са фереџама", сматра Шехоли. "Косово, Албанија и Македонија свакако су међу потенцијалним местима за нападе екстремиста."

Косовски аналитичари опомињу да су у знатном броју џамија - у Глоговцу, Подујеву, Урошевцу - постављени имами без дозволе легалне Исламске заједнице, и они углавном изводе обуку џихадиста.

ПРОТЕСТ СЕЉИМИЈА КОД "ЊУЈОРК ТАЈМСА"

Вршилац дужности косовског министра спољних послова Петрит Сељими послао је писмо "Њујорк тајмсу" у којем критикује тај лист због текста о Косову. Сељими је у писму, које је одговор на текст америчког листа, у којем се тврди да је Косово постало плодно тло за ИД, указао да су тачно приказане потешкоће с којима се Косово суочавало у борби с радикализацијом младих и ИД. Лист, међутим, не препознаје на адекватан начин напоре косовске владе у борби против те "пошасти", написао је Сељими.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дупло голо

03.06.2016 05:43

Ово о Косову сам прочитао до сада једно педесет пута. Овај пут нећу а ни убудуће . Зивели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

03.06.2016 07:01

Треба изићи на референдум нек врате Косово и тацка

ОДГОВОРИТЕ