Kosovo "rasadnik" za obuku terorista!

Nelegalne džamije - "bomba" u pokrajini. Pedesetak Albanaca poginulo, više od 300 se borilo za Islamsku državu

Region 03.06.2016 | 07:24
Kosovo "rasadnik" za obuku terorista!

Najveći krivci za tekstove u američkim, francuskim i drugim medijima o Kosovu kao centru radikalnog islamizma, nalaze se na Kosovu, jer je društvo dozvolilo da mlada deca ratuju u Siriji i Iraku, gde je pedesetak Albanaca već izgubilo život, a više od 300 momaka bilo u redovima Islamske države - govori za "Novosti" Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine.

Šaholi kaže da je na Kosovu dosta njih osuđeno, a čak oko stotinu procesuirano.

"Među njima je i jedan od glavnih ljudi koji "vodi" te mlade momke, Zekrija Šabani iz Gnjilana, koji je optužen da je rukovodio jednim regrutnim centrom za obuku islamista. Iako su radikalni islamisti na Kosovu manjina u odnosu na ostali deo muslimana, njihov broj je ipak veliki", kaže Šeholi.

Mladi Albanci uglavnom se regrutuju na verskim predavanjima u nelegalnim džamijama. Šeholi smatra da siromaštvo, na koje se uglavnom pozivaju oni koji žele da opravdaju odlazak mladih Albanaca u džihad, nije glavni razlog već da to čine iz ubeđenja.

"Moramo da konstatujemo da nikada ranije nismo imali ovakvu pojavu na Kosovu, i da je pojava radikalnh islamista počela sa dolaskom velikih donacija od islamskih zemalja, odnosno dopremanjem humanitarnih pomoći i formiranjem NVO organizacija koje su imale za cilj pre svega pranje novca kroz tradicionalne, pobožne stvari. Oni su godinama u tome na Kosovu o čemu svedoči i sve brojnija pojava žena sa feredžama", smatra Šeholi. "Kosovo, Albanija i Makedonija svakako su među potencijalnim mestima za napade ekstremista."

Kosovski analitičari opominju da su u znatnom broju džamija - u Glogovcu, Podujevu, Uroševcu - postavljeni imami bez dozvole legalne Islamske zajednice, i oni uglavnom izvode obuku džihadista.

PROTEST SELjIMIJA KOD "NjUJORK TAJMSA"

Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi poslao je pismo "Njujork tajmsu" u kojem kritikuje taj list zbog teksta o Kosovu. Seljimi je u pismu, koje je odgovor na tekst američkog lista, u kojem se tvrdi da je Kosovo postalo plodno tlo za ID, ukazao da su tačno prikazane poteškoće s kojima se Kosovo suočavalo u borbi s radikalizacijom mladih i ID. List, međutim, ne prepoznaje na adekvatan način napore kosovske vlade u borbi protiv te "pošasti", napisao je Seljimi.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Duplo golo

03.06.2016 05:43

Ovo o Kosovu sam pročitao do sada jedno pedeset puta. Ovaj put neću a ni ubuduće . Ziveli

ODGOVORITE
Name

Mrki

03.06.2016 07:01

Treba izići na referendum nek vrate Kosovo i tacka

ODGOVORITE