Упозорење и апел: "Одложите или преместите Игре из Рија"!

Здравствени стручњаци су позвали Светску здравствену организацију да размотри да ли Олимпијске игре у Рио де Жанеиру треба одложити или преместити.

Остали спортови 01.06.2016 | 22:20
Упозорење и апел: "Одложите или преместите Игре из Рија"!

Група од 150 стручњака, укључујући бившег научног саветника Беле куће, др Филипа Рубина, упутила је отворено писмо здравствено агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или преместе "у интересу јавног здравља".

У писму се наводе недавни научни докази да вирус "Зика" изазива тешка оштећења ембриона, а код одраслих неуролошке проблеме, укључујући и редак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе.

Аутори писма такође указују да, упркос повећаним напорима да се искорени "Зика" – вирус који шире од комарци, број инфекција у Рију расте, а не опада.

Неколико академских стручњака за јавно здравље је раније упозорило да ће одлазак стотина хиљада људи на Игре које ће се од 5. до 21. августа одржати у Бразилу, неминовно довести до радјања више беба са оштећењем мозга и до убрзања глобалног ширења вируса.

Већина људи заражених вирусом "Зика" има само благе симптоме, укључујући грозницу, осип и болове у мишићима или зглобовима.

СЗО је светску епидемију "Зика" прогласила фебруара ове године, а у најновијој процени ове недеље каже да "не види општи пад ширења".

СЗО је већ саветовала труднице не иду у Рио и каже да други путници треба да избегавају лоше и претрпане делове тог града.

Та агенција УН такође је предвидела да ће ризик од "Зика" опасти у августу јер је тада у Јужној Америци зима, па би требало да буде мање комараца.

Генерална директорка СЗО др Маргарет Чен је овог месеца рекла да расте забринутост СЗО због вируса "Зика", али није препоручила да се Олимпијске игре преселе из Риа или одложе. Чен је истакла да ће присуствовати Играма.

Међу потписницима писма су стручњаци из више од двадесет земаља, научници који се баве јавним здрављем, биоетиком и педијатријом. Они у писму одбацују сукоб интереса, наглашавајући деценије сарадње СЗО и Међународног олимпијског комитета и помињући њихов тајни Меморандум о разумевању, потписан 2010. године.

Они су такође указали на групу коју је СЗО основала да помогне градовима не само здравственим саветима, него и у приреми за велике скупове, укључујући Олимпијаду.

СЗО није одмах одговорила на захтев АП за коментар, а МОК је у и-мејлу поручио да ће се "увек консултовати са СЗО о здравственим питањима".

Забринутост због вируса "Зика" је навела пливачки тим САД да припрему за Игре премеси из Порторика у Атланту, а бејзбол тим је отказао низ утакмица које је требало да игра у Сан Хуану.

Никада Олимпијске игре нису премештене из неког града због здравствених проблема, али је 2003. године ФИФА одлучила да пребаци Светски куп за жене из Кине у САД због опасности од респираторног вируса САРС.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар