Завршен фестивал у Кану

"Златну палму" на овогодишњем Канском фестивалу добио је филм Кена Лоуча "И, Даниел Блаке".

Забава 23.05.2016 | 09:46
Завршен фестивал у Кану

Добитник 69. "Златне палме" је потресна прича о стиду због сиромаштва у Европи погођеној мерама штедње. Овај социјано ангажовани филм говори о броби малог човека са системом односно кафкијанским напорима столара Данијела Блејка да добије надокнаду у Британији након инфаркта.

"Златну Палму" редитељу коме је ово други пут да добија најпретижнију канску награду, уручио је глумац Мел Гибсон.

Лоуч је шести пут награђен на Канском фестивалу, а 2006. године добио је прву "Златну палму" за остварење "Ветар који њише јечам".

"Свет у којем живимо у великој је опасности, јер нас идеје које називамо неолибералним воде у катастрофу. Потребан нам је други свет и могуће га је створити", рекао је Лоуч на енглеском и француском језику приликом уручења награде.

Он је додао да неолибералне реформе милионе људи у Европи доводе до ивице опстанка, нарочто у Грчкој и Португалији, док се мали број људи богати на безобзиран начин.

Лоуч, који ће у јуну напунити 80 година, један је од зачетника жанра документарне драме, настале комбиновањем италијанског неореализма и француског новог таласа.

Познат као политички активиста и левичар, режирао је филмове који су освојили бројне номинације и награде на престижним светским фестивалима. Поред Канског, освајао је признања на Берлинском и Венецијанском фестивалу, а добитник је и британске награде БАФТА.

Велику награду Канског фестивала освојио је филм “Ит’с Онлy Тхе Енд Оф Тхе Wорлд” редитеља Гзавјеа Долана, док награду за најбољег редитеља деле Кристијан Мунђу (“Градуатион”) и Оливије Асајас (“Персонал Схоппер”).

Награда за најбољи сценарио припала је иранском оскаровцу Ашгару Фархадију за “Тхе Салесман”.

Најбоља глумица Канског фестивала је Филипинка Жаклин Жосе, а титулу је понела захваљујући улози у филму “Ма’Роса”. За најбољег глумца проглашен је Иранац Шахаб Хосеини (“Тхе Салесман”).

Награду жирија освојио је филм “Америцан Хонеy” редитељке Андрее Арнолд.

Почасну Палму добио је Жан Пјер Лео.

“Цамера д’Ор”, награда која се додељује за најбољи дебитантски филм, припала је Уди Бењаминој за филм “Дивинес”, а “Златна палма” за најбољи краткометражни филм Хуанху Хименесу за “Тимецоде”.

Доделом награда се завршава Кански фестивал, једна је од најпрестижнијих филмских манифестација на свету. Први пут је одржан 1939. године, а дефинитвно је установљен као такмичарски фестивал с наградом 1955.

Б 92

фото: yоу тубе

Коментари / 0

Оставите коментар