Коментар: Да ли је могуће да је то неко запријетио Звезди и Партизану?!

"Вечити" у поразима од Војводине и Радничког нису извели најбоље саставе које су имали у датом тренутку, после чега се нико из ФСС и Заједнице није огласио, али догодиле су се неке ствари које упућују на то да је било реакција.

Фудбал 19.05.2016 | 23:45
Коментар: Да ли је могуће да је то неко запријетио Звезди и Партизану?!

Почело је утакмицом Црвена звезда – Војводина, одиграном 7. маја, у којој је тренер црвено–белих Миодраг Божовић извео знатно другачији састав од оног на који се ослањао у већем делу сезоне, после чега је Партизан одговорио слањем петорице играча на рани годишњи одмор.

Услед те несвакидашње одлуке, црно-бели су 15. маја у Нишу наступили без капитена Саше Илића, првог голмана Бојана Шаранова, као и тројице стандардних, Дарка Брашанца, Немање Михајловића и Марка Јовановића.

И...

Црвено и црно-бели у поменутим утакмицама изгубили су, први од Војводине 1:3, после чега је чак дошло до инцидента између тренера Божовића и главног судије меча Ненада Ђокића, док су други надиграни на "Чаиру" и поражени 1:0.

Спорни састави:

Црвена звезда против Војводине: Супић – Цветковић, Едсон, М. Стојановић, Анђелковић – Ристић (од 64. С. Стојановић), Грујић – Бабунски, Плавшић (од 70. Вијеира), Гаврић – Сикимић (од 7. Орландић).

Партизан против Радничког: Јовичић – Бандаловски, Гогуа, Миленковић, Богосавац – Евертон, Косовић, Лукић – Голубовић, А. Стевановић, Божинов (од 64. Влаховић).

Заједничко за ова два меча је и то што се Војводина и Раднички, уз Чукарички, боре за излазак у Европу, а одлучиће резултати последњег, 37. кола Суперлиге, заказаног за суботу увече у 19 часова.

Због чега ово сада пишемо? Из више разлога...

Први и основни су Пропозиције такмичења Суперлиге Србије 2015/16, чије се одредбе могу наћи и на порталу Суперлиге и на порталу ФСС. Конкретно, важан је Члан 4.

Ево неких ставова из поменутог члана...

Клубови који се такмиче у Првенству Суперлиге дужни су следеће:

- Да поштују Правила фудбалске игре, која су дата у одговарајућој одлуци ФСС;
- Да поштују универзалне принципе фер плеја и одредбе Одлуке о етичком кодексу чланова ФСС;
- Да у такмичењу увек наступају са најјачим тимом и да се такмиче до последњег кола;
- Да поштују све важеће прописе ФСС и Заједнице фудбалских клубова Суперлиге (у даљем тексту: Заједница), као и да поштују одлуке ФСС и Заједнице које су буде доносиле у вези Првенства;
- Да ће поштовати све одлуке које током такмичења буду донете од стране Заједнице и ФСС;
- Да сарађују са органима ФСС и Заједнице у представљању Првенства у јавности, водећи рачуна да на било који начин не штете угледу ФСС и Заједнице;

Итд.

У очи упада став: "Да у такмичењу увек наступају са најјачим тимом и да се такмиче до последњег кола".

Не једном, више пута у скорије време догодило се да суперлигаши на терен изведу састав који се битно разликује од већине до тада изведених, што је углавном био повод за јавну расправу о томе да ли је прекршен Правилник и увек, без изузетка, у питање је довођено ко и како може да одреди који је то најјачи састав неког клуба, да ли је тренер обавезан да увек изводи исте играче, итд.

Ако ту дискусију оставимо за касније, а није мали број оних који сматрају да је поменуто правило преопширно, да се коси са природом тренерског посла, све док је оно на снази лако се може закључити да обавезу да "наступите са најјачим тимом" нисте испунили уколико су вам Дамир Кахриман, Бојан Шаранов, Марко Петковић, Александар Луковић, Марко Јовановић, Луис Ибањез, Дамјан Ле Талек, Мичел Доналд, Дарко Брашанац, Саша Илић, Александар Катаи, Немања Михајловић, Славољуб Срнић и Уго Вијеира на располагању, а ви их из било ког разлога нисте извели на терен, па чак ни уписали у протокол.

Конкретно, ово су играчи против који се Чукарички борио у мечевима плеј-оф рунде Суперлиге и без обзира што су "брђани" освојили максималних шест бодова против најјачих тимова Црвене звезде и Партизана, њихови директни ривали за излазак у Европу, Војводина и Раднички, нису играли против – у датом тренутку – најквалитетнијих састава београдских "вечитих" и питање је да ли би Новосађани и Нишлије узели по три бода да је било другачије.

Можда би Чука већ данас била сигурни учесник квалификација за Лигу Европе?

Даље...

Јесенас је суботички Спартак кажњен одузимањем четири бода, што је Дисциплинска комисија ФСС "преполовила" после жалбе коју су послали из Суботице, а тадашњи тренер "голубова" Стеван Мојсиловић жестоко је искритикован у јавности, па и кажњен, због тога што је ОФК Београду супротставио практично други тим. И недуго затим остао је без посла у Спартаку... Јесте тачно да је Спартак, у односу на поменуте саставе Црвене звезде и Партизана, направио још драстичнији рез, али је чињеница да су основне одредбе Правилника прекршила су сва три клуба.

Из ФСС, као ни Заједнице, нико јавно није иступио и бар опоменуо Миодрага Божовића и Ивана Томића да се то не сме, дисциплински поступци против "вечитих" нису покренути, међутим нешто се изгледа догодило у међувремену, инкогнито, далеко од очију јавности.

Црвена звезда је после бурног меча са Војводином, у наредна два кола Суперлиге, изводила најбоље што је у том тренутку имала на располагању и одмах су дошли и резултати – 1:4 у Сурдулици против Радника и 1:5 у Чачку против Борца, што је тренера чачанског клуба Милорада Косановића навело да, између редова, упути на то како је његов тим остао без шанси за излазак у Европу.

"Ми смо још у прошлом мечу завршили ово првенство, односно мало пре њега, када је Војводина у Београду победила Звезду", рекао је Косановић.

Партизан од гостовања на "Чаиру" није играо званичне мечеве, само ревију у Бугарској, али је занимљиво да је спортски менаџмент црно-белих, у договору са тренером Томићем, поништио одлуку о томе да петорицу фудбалера пошаље на превремени годишњи одмор. Уз то, млади тренер није испунио оно што је најавио пре почетка меча у Нишу, када је образлажући одлуку да пет стартера ослободи обавеза два кола пре краја првенства, рекао да ће уочи меча са Војводином још неке играче послати на одмор.

Партизан је ове недеље радио у пуном саставу и сви играчи лиценцирани за ову сезону биће у конкуренцији за тим када у суботу Војводина буде дошла у Хумску да се бори за излазак у Европу.

Судећи према поставама које је Божовић извео у Сурдулици и Чачку, и црвено-бели ће нишки Раднички (који и даље има шансе да заврши четврти) такође дочекати у најјачем саставу.

Да ли је неко подвикнуо "вечитима"? Питали смо саговорника веома упућеног у дешавања у ФСС и Заједници...

"Врло могуће", рекао нам је.

"Мада, ако мене питате, Дисциплинска комисија није смела само да подвикне, већ је морала да казни 'вечите'. Могли су да одузму по два бода и једнима и другима, што не би имало последица по пласман, и тако покажу да имају исте аршине према свима, а не само према 'малим' клубовима. Ту мислим на Спартак... Овако, само су изазвали нове сумње. Нису искористили прилику која им се сама сервирала да пораде на угледу организације", додао је неименовани саговорник МОНДА.

Ако ништа друго, гледаћемо Звезду и Партизан у најјачим саставима на затварању шампионата. Баш онако како је и требало да буде 7. маја у Београду и 15. маја у Нишу...

За крај, треба рећи и да је сезона 2015/16 једна од најдужих икада у српском и југословенском фудбалу, да ће фудбалери Партизана одиграти 55 званичних утакмица, Црвене звезде нешто мање и да ће поједини играчи из Хумске и Љутице Богдана одмах по завршетку последњег кола отићи на турнреју са репрезентацијом Србије, после чега ће се вратити право на почетак припрема за сезону 2016/17.

Дискусија о томе да ли је правило које гласи - "Да у такмичењу увек наступају са најјачим тимом и да се такмиче до последњег кола" - исправно, применљиво и сврсисходно морала би ускоро да буде покренута, како се у будућности не би догађало да дође до неминовне колизије између клупских интереса и могућности играча с једне, односно Правилника такмичења с друге стране.

До тада, правила су ту да се поштују...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар