Komentar: Da li je moguće da je to neko zaprijetio Zvezdi i Partizanu?!

"Večiti" u porazima od Vojvodine i Radničkog nisu izveli najbolje sastave koje su imali u datom trenutku, posle čega se niko iz FSS i Zajednice nije oglasio, ali dogodile su se neke stvari koje upućuju na to da je bilo reakcija.

Fudbal 19.05.2016 | 23:45
Komentar: Da li je moguće da je to neko zaprijetio Zvezdi i Partizanu?!

Počelo je utakmicom Crvena zvezda – Vojvodina, odigranom 7. maja, u kojoj je trener crveno–belih Miodrag Božović izveo znatno drugačiji sastav od onog na koji se oslanjao u većem delu sezone, posle čega je Partizan odgovorio slanjem petorice igrača na rani godišnji odmor.

Usled te nesvakidašnje odluke, crno-beli su 15. maja u Nišu nastupili bez kapitena Saše Ilića, prvog golmana Bojana Šaranova, kao i trojice standardnih, Darka Brašanca, Nemanje Mihajlovića i Marka Jovanovića.

I...

Crveno i crno-beli u pomenutim utakmicama izgubili su, prvi od Vojvodine 1:3, posle čega je čak došlo do incidenta između trenera Božovića i glavnog sudije meča Nenada Đokića, dok su drugi nadigrani na "Čairu" i poraženi 1:0.

Sporni sastavi:

Crvena zvezda protiv Vojvodine: Supić – Cvetković, Edson, M. Stojanović, Anđelković – Ristić (od 64. S. Stojanović), Grujić – Babunski, Plavšić (od 70. Vijeira), Gavrić – Sikimić (od 7. Orlandić).

Partizan protiv Radničkog: Jovičić – Bandalovski, Gogua, Milenković, Bogosavac – Everton, Kosović, Lukić – Golubović, A. Stevanović, Božinov (od 64. Vlahović).

Zajedničko za ova dva meča je i to što se Vojvodina i Radnički, uz Čukarički, bore za izlazak u Evropu, a odlučiće rezultati poslednjeg, 37. kola Superlige, zakazanog za subotu uveče u 19 časova.

Zbog čega ovo sada pišemo? Iz više razloga...

Prvi i osnovni su Propozicije takmičenja Superlige Srbije 2015/16, čije se odredbe mogu naći i na portalu Superlige i na portalu FSS. Konkretno, važan je Član 4.

Evo nekih stavova iz pomenutog člana...

Klubovi koji se takmiče u Prvenstvu Superlige dužni su sledeće:

- Da poštuju Pravila fudbalske igre, koja su data u odgovarajućoj odluci FSS;
- Da poštuju univerzalne principe fer pleja i odredbe Odluke o etičkom kodeksu članova FSS;
- Da u takmičenju uvek nastupaju sa najjačim timom i da se takmiče do poslednjeg kola;
- Da poštuju sve važeće propise FSS i Zajednice fudbalskih klubova Superlige (u daljem tekstu: Zajednica), kao i da poštuju odluke FSS i Zajednice koje su bude donosile u vezi Prvenstva;
- Da će poštovati sve odluke koje tokom takmičenja budu donete od strane Zajednice i FSS;
- Da sarađuju sa organima FSS i Zajednice u predstavljanju Prvenstva u javnosti, vodeći računa da na bilo koji način ne štete ugledu FSS i Zajednice;

Itd.

U oči upada stav: "Da u takmičenju uvek nastupaju sa najjačim timom i da se takmiče do poslednjeg kola".

Ne jednom, više puta u skorije vreme dogodilo se da superligaši na teren izvedu sastav koji se bitno razlikuje od većine do tada izvedenih, što je uglavnom bio povod za javnu raspravu o tome da li je prekršen Pravilnik i uvek, bez izuzetka, u pitanje je dovođeno ko i kako može da odredi koji je to najjači sastav nekog kluba, da li je trener obavezan da uvek izvodi iste igrače, itd.

Ako tu diskusiju ostavimo za kasnije, a nije mali broj onih koji smatraju da je pomenuto pravilo preopširno, da se kosi sa prirodom trenerskog posla, sve dok je ono na snazi lako se može zaključiti da obavezu da "nastupite sa najjačim timom" niste ispunili ukoliko su vam Damir Kahriman, Bojan Šaranov, Marko Petković, Aleksandar Luković, Marko Jovanović, Luis Ibanjez, Damjan Le Talek, Mičel Donald, Darko Brašanac, Saša Ilić, Aleksandar Katai, Nemanja Mihajlović, Slavoljub Srnić i Ugo Vijeira na raspolaganju, a vi ih iz bilo kog razloga niste izveli na teren, pa čak ni upisali u protokol.

Konkretno, ovo su igrači protiv koji se Čukarički borio u mečevima plej-of runde Superlige i bez obzira što su "brđani" osvojili maksimalnih šest bodova protiv najjačih timova Crvene zvezde i Partizana, njihovi direktni rivali za izlazak u Evropu, Vojvodina i Radnički, nisu igrali protiv – u datom trenutku – najkvalitetnijih sastava beogradskih "večitih" i pitanje je da li bi Novosađani i Nišlije uzeli po tri boda da je bilo drugačije.

Možda bi Čuka već danas bila sigurni učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope?

Dalje...

Jesenas je subotički Spartak kažnjen oduzimanjem četiri boda, što je Disciplinska komisija FSS "prepolovila" posle žalbe koju su poslali iz Subotice, a tadašnji trener "golubova" Stevan Mojsilović žestoko je iskritikovan u javnosti, pa i kažnjen, zbog toga što je OFK Beogradu suprotstavio praktično drugi tim. I nedugo zatim ostao je bez posla u Spartaku... Jeste tačno da je Spartak, u odnosu na pomenute sastave Crvene zvezde i Partizana, napravio još drastičniji rez, ali je činjenica da su osnovne odredbe Pravilnika prekršila su sva tri kluba.

Iz FSS, kao ni Zajednice, niko javno nije istupio i bar opomenuo Miodraga Božovića i Ivana Tomića da se to ne sme, disciplinski postupci protiv "večitih" nisu pokrenuti, međutim nešto se izgleda dogodilo u međuvremenu, inkognito, daleko od očiju javnosti.

Crvena zvezda je posle burnog meča sa Vojvodinom, u naredna dva kola Superlige, izvodila najbolje što je u tom trenutku imala na raspolaganju i odmah su došli i rezultati – 1:4 u Surdulici protiv Radnika i 1:5 u Čačku protiv Borca, što je trenera čačanskog kluba Milorada Kosanovića navelo da, između redova, uputi na to kako je njegov tim ostao bez šansi za izlazak u Evropu.

"Mi smo još u prošlom meču završili ovo prvenstvo, odnosno malo pre njega, kada je Vojvodina u Beogradu pobedila Zvezdu", rekao je Kosanović.

Partizan od gostovanja na "Čairu" nije igrao zvanične mečeve, samo reviju u Bugarskoj, ali je zanimljivo da je sportski menadžment crno-belih, u dogovoru sa trenerom Tomićem, poništio odluku o tome da petoricu fudbalera pošalje na prevremeni godišnji odmor. Uz to, mladi trener nije ispunio ono što je najavio pre početka meča u Nišu, kada je obrazlažući odluku da pet startera oslobodi obaveza dva kola pre kraja prvenstva, rekao da će uoči meča sa Vojvodinom još neke igrače poslati na odmor.

Partizan je ove nedelje radio u punom sastavu i svi igrači licencirani za ovu sezonu biće u konkurenciji za tim kada u subotu Vojvodina bude došla u Humsku da se bori za izlazak u Evropu.

Sudeći prema postavama koje je Božović izveo u Surdulici i Čačku, i crveno-beli će niški Radnički (koji i dalje ima šanse da završi četvrti) takođe dočekati u najjačem sastavu.

Da li je neko podviknuo "večitima"? Pitali smo sagovornika veoma upućenog u dešavanja u FSS i Zajednici...

"Vrlo moguće", rekao nam je.

"Mada, ako mene pitate, Disciplinska komisija nije smela samo da podvikne, već je morala da kazni 'večite'. Mogli su da oduzmu po dva boda i jednima i drugima, što ne bi imalo posledica po plasman, i tako pokažu da imaju iste aršine prema svima, a ne samo prema 'malim' klubovima. Tu mislim na Spartak... Ovako, samo su izazvali nove sumnje. Nisu iskoristili priliku koja im se sama servirala da porade na ugledu organizacije", dodao je neimenovani sagovornik MONDA.

Ako ništa drugo, gledaćemo Zvezdu i Partizan u najjačim sastavima na zatvaranju šampionata. Baš onako kako je i trebalo da bude 7. maja u Beogradu i 15. maja u Nišu...

Za kraj, treba reći i da je sezona 2015/16 jedna od najdužih ikada u srpskom i jugoslovenskom fudbalu, da će fudbaleri Partizana odigrati 55 zvaničnih utakmica, Crvene zvezde nešto manje i da će pojedini igrači iz Humske i Ljutice Bogdana odmah po završetku poslednjeg kola otići na turnreju sa reprezentacijom Srbije, posle čega će se vratiti pravo na početak priprema za sezonu 2016/17.

Diskusija o tome da li je pravilo koje glasi - "Da u takmičenju uvek nastupaju sa najjačim timom i da se takmiče do poslednjeg kola" - ispravno, primenljivo i svrsishodno morala bi uskoro da bude pokrenuta, kako se u budućnosti ne bi događalo da dođe do neminovne kolizije između klupskih interesa i mogućnosti igrača s jedne, odnosno Pravilnika takmičenja s druge strane.

Do tada, pravila su tu da se poštuju...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar