Данас се обиљежава Свјетски дан чистих руку

Овог 5. маја, а поводом Светског дана хигијене руку, тема су чисте руке у хирургији, на хируршким одељењима, у операционим салама, као и у хирушким службама у домовима здравља, све то под мотом "Хигијена руку је услов безбедне хирушке праксе".

Здравље 05.05.2016 | 15:58
Данас се обиљежава Свјетски дан чистих руку

Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих су посебан проблем бактерије отпорне на антибиотике.

Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибиотика, а повећати безбедност пацијената.

Влада Републике Србије обезбедила је новчана средства за велику акцију која је у току а у којој се сређују здравствене установе уз појачане епидемиолошке и хигијенске мере.

Такође, Министарство здравља покренуло је заједно с националним здравственим институцијама спровођење низа мера у оквиру система здравствене заштите, као и националну кампању о рационалној употреби антибиотика.

Иначе, Светски дан хигијене руку у здравственим установама обележава се данас, 5. маја, на иницијативу Светске здравствене организације, а у оквиру кампање "Сачувајте животе - оперите своје руке".

Стручњаци указују да је хигијена руку једна од основних мера превенције болничких инфекција која не кошта много, а значајно утиче на квалитет здравствене услуге и омогућава велике уштеде како за саму здравствену установу, тако и за целокупно друштво, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар