Danas se obilježava Svjetski dan čistih ruku

Ovog 5. maja, a povodom Svetskog dana higijene ruku, tema su čiste ruke u hirurgiji, na hirurškim odeljenjima, u operacionim salama, kao i u hiruškim službama u domovima zdravlja, sve to pod motom "Higijena ruku je uslov bezbedne hiruške prakse".

Zdravlje 05.05.2016 | 15:58
Danas se obilježava Svjetski dan čistih ruku

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih su poseban problem bakterije otporne na antibiotike.

Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Vlada Republike Srbije obezbedila je novčana sredstva za veliku akciju koja je u toku a u kojoj se sređuju zdravstvene ustanove uz pojačane epidemiološke i higijenske mere.

Takođe, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je zajedno s nacionalnim zdravstvenim institucijama sprovođenje niza mera u okviru sistema zdravstvene zaštite, kao i nacionalnu kampanju o racionalnoj upotrebi antibiotika.

Inače, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava se danas, 5. maja, na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, a u okviru kampanje "Sačuvajte živote - operite svoje ruke".

Stručnjaci ukazuju da je higijena ruku jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge i omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za celokupno društvo, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar