Грађани тзв. Косова могу без виза у ЕУ?

Европска комисија предложила је данас Савету министара ЕУ и Европском парламенту да грађанима Косова уведе режим без виза за боравак до највише три месеца у шенгенској зони ЕУ.

Свијет 04.05.2016 | 14:34
Грађани тзв. Косова могу без виза у ЕУ?

Како је саопштила Европска комисија у Бриселу, овај предлог је упућен заједно са повољном оценом Комисије да је Косово испунило све захтеве предвиђене "путном мапом" за режим визне либерализације.

Европски комесар за унуташње послове и имиграцију Димитрис Аврамопулс рекао је да Комисија "испуњава обећење" да ће предложити либерализацију визног режима за становнике Косова који буду имали биометријски пасош и додао да ће тај корак "олакшати контакте међу људима и ојачати пословне, друштвене и културне везе ЕУ и Косова".

 

"То је исход напорног рада и успешних напора косовских власти у остваривању далекосежних и захтевних реформи на пољима правосуђа и унутрашњих послова као и за то везаним секторима владавине права и реформе правосуђа", рекао је Авраопулос.

У извештају о напретку косовских власти у испуњавању услова за одобравање безвизног боравка грађана Косова до три месеца у шенгенској зони, Европска комисија подвачи да до часа кад Европски парламент и Савет министара ЕУ треба то и да потврде, Приштина мора ратификоватии споразум с Црном Гором о утврђивању граничне линије и остварити битне резултате у борби против криминала и корупције.

Према предлогу Европске комисије, под условом да то усвоје и Савет министара ЕУ и Европски парламент, грађани Косова с биометријским пасошима могли би без виза да путују у шенгенску зону ЕУ и да тамо остају највише три месеца, али се ова мера не односи на Ирску, Велику Бритаију као и на шенгенском простору присаједињене Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску.

Славље на друштвеним мрежама

Вест да је Брисел Косову одобрио безвизни режим, изазвала је одушевљење на друштвеним мрежама корисника са Косова који под хаштегом #ВисаЛибералисатионКосово пишу да је ово "велики корак који је последица великог труда" и да је ова одлука крај изолације Косова.

Истовремено стижу и честитке, али и понека провокација на рачун српских медија.

"Чекамо реакцију српских медија", написао је један од корисника уз хаштег #провокација.

Од званичника са Косова до сад су се огласили Хашим Тачи који на свом Твитер профилу написао да је визна либерализација није награда, већ да је заслужена.

"Сада ћемо моћи слободно да путујемо по нашем континенту. Ово није награда. Ово су залсужили сви Косовари, реформе су се исплатиле", написао је Тачи.

И министар за европске интеграције Косова, Беким Чолак, огласио се поводом одлуке Брисела. Он је на друштвеним мрежама написао да су грађани Косова сада слободнији него икад.

Извор: Бета/Блиц

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зворник

04.05.2016 13:05

Нема коментара цудо велико

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДраганП

04.05.2016 13:25

Мајку им јебем лицемјерну колико је требало да нама укину визе а овој багри експресно све дају,сад још више мрзим лицемјерне европске политичаре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

04.05.2016 13:44

Зашто мрзис европске политицаре, па са косовским пасосем се слободно путује кроз Србију, али изгледа то за тебе није проблем. Србија не признаје Косово, али признаје пасос на својој територији?! Размисли мало својом главом.

Name

Србин

04.05.2016 15:01

Странац ти си баш странац и зато се губи у арабију.

Name

ре србин

05.05.2016 06:53

Србине није твоје да размисљас има велики водја Баја

Name

Постен

04.05.2016 13:46

Све док будемо завидили комсијама бити це нам овако како нам је. Умјесто сто кривимо Косово И Европу зато сто Косово напредује требали би погурати насе политицаре да испуне услове па да И ми кренемо напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина ло

04.05.2016 15:56

У чему то косово напредује незапосленост преко 50% немају никакву производњу све углавном увозе из Србије

Name

Мд

05.05.2016 20:51

Неце само Албанци путовати без виза него сви грађани Косова.

Name

тзв

04.05.2016 13:52

Најсмјесније је сто све сто ми зовемо тзв. иде напријед, а ми као оригинал стојимо у мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзв

04.05.2016 14:33

Одлицан коментар.На РТРС исто казу такозвана странка за промјене које сад паметан ко будала!

Name

ре

04.05.2016 14:37

Несто као ми се диземо, као неки фактор. А овамо губимо на свим пољима. Као јунацке неке историје, неке побједе, а ми остали без ицега. Казе Стулиц: Куда даље родјаце...

Name

луђаци

04.05.2016 15:06

Ј*бе луд збуњеног. Најзанимљивије да велики Срби из Србије Вучић, Николић, Тадић, Шешељ, Дачић и остали турчићи ћуте и не знају ни сами шта даље чинити, а народ као овце, нису џабе Србијанци јер Срби сигурно нису, готово да и нема Србина у Србији. Жалим само што ће да гурну низ воду и Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре лудјаци

05.05.2016 05:22

Залосно или не,не одлуцују градјани ни Србије ни Републике Српске о својој судбини.Политицари су изгледа само ту да гледају сопствени профит.Бивсе републике СФРЈ као и КиМ це да стигну толико далеко, колико то зеле они који одлуцују о њиховим судбинама.Док се једнима из одредјених разлога одузимају права,другима се ко зна, мозда из истих разлога дају.Колико је ко заслузан за "напредак",то постен цовек никада неце схватити.Политика је то,"брале,роде мој".