Građani tzv. Kosova mogu bez viza u EU?

Evropska komisija predložila je danas Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

Svijet 04.05.2016 | 14:34
Građani tzv. Kosova mogu bez viza u EU?

Kako je saopštila Evropska komisija u Briselu, ovaj predlog je upućen zajedno sa povoljnom ocenom Komisije da je Kosovo ispunilo sve zahteve predviđene "putnom mapom" za režim vizne liberalizacije.

Evropski komesar za unutašnje poslove i imigraciju Dimitris Avramopuls rekao je da Komisija "ispunjava obećenje" da će predložiti liberalizaciju viznog režima za stanovnike Kosova koji budu imali biometrijski pasoš i dodao da će taj korak "olakšati kontakte među ljudima i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze EU i Kosova".

 

"To je ishod napornog rada i uspešnih napora kosovskih vlasti u ostvarivanju dalekosežnih i zahtevnih reformi na poljima pravosuđa i unutrašnjih poslova kao i za to vezanim sektorima vladavine prava i reforme pravosuđa", rekao je Avraopulos.

U izveštaju o napretku kosovskih vlasti u ispunjavanju uslova za odobravanje bezviznog boravka građana Kosova do tri meseca u šengenskoj zoni, Evropska komisija podvači da do časa kad Evropski parlament i Savet ministara EU treba to i da potvrde, Priština mora ratifikovatii sporazum s Crnom Gorom o utvrđivanju granične linije i ostvariti bitne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Prema predlogu Evropske komisije, pod uslovom da to usvoje i Savet ministara EU i Evropski parlament, građani Kosova s biometrijskim pasošima mogli bi bez viza da putuju u šengensku zonu EU i da tamo ostaju najviše tri meseca, ali se ova mera ne odnosi na Irsku, Veliku Britaiju kao i na šengenskom prostoru prisajedinjene Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Slavlje na društvenim mrežama

Vest da je Brisel Kosovu odobrio bezvizni režim, izazvala je oduševljenje na društvenim mrežama korisnika sa Kosova koji pod haštegom #VisaLiberalisationKosovo pišu da je ovo "veliki korak koji je posledica velikog truda" i da je ova odluka kraj izolacije Kosova.

Istovremeno stižu i čestitke, ali i poneka provokacija na račun srpskih medija.

"Čekamo reakciju srpskih medija", napisao je jedan od korisnika uz hašteg #provokacija.

Od zvaničnika sa Kosova do sad su se oglasili Hašim Tači koji na svom Tviter profilu napisao da je vizna liberalizacija nije nagrada, već da je zaslužena.

"Sada ćemo moći slobodno da putujemo po našem kontinentu. Ovo nije nagrada. Ovo su zalsužili svi Kosovari, reforme su se isplatile", napisao je Tači.

I ministar za evropske integracije Kosova, Bekim Čolak, oglasio se povodom odluke Brisela. On je na društvenim mrežama napisao da su građani Kosova sada slobodniji nego ikad.

Izvor: Beta/Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zvornik

04.05.2016 13:05

Nema komentara cudo veliko

ODGOVORITE
Name

DraganP

04.05.2016 13:25

Majku im jebem licemjernu koliko je trebalo da nama ukinu vize a ovoj bagri ekspresno sve daju,sad još više mrzim licemjerne evropske političare..

ODGOVORITE
Name

Stranac

04.05.2016 13:44

Zašto mrzis evropske politicare, pa sa kosovskim pasosem se slobodno putuje kroz Srbiju, ali izgleda to za tebe nije problem. Srbija ne priznaje Kosovo, ali priznaje pasos na svojoj teritoriji?! Razmisli malo svojom glavom.

Name

Srbin

04.05.2016 15:01

Stranac ti si baš stranac i zato se gubi u arabiju.

Name

re srbin

05.05.2016 06:53

Srbine nije tvoje da razmisljas ima veliki vodja Baja

Name

Posten

04.05.2016 13:46

Sve dok budemo zavidili komsijama biti ce nam ovako kako nam je. Umjesto sto krivimo Kosovo I Evropu zato sto Kosovo napreduje trebali bi pogurati nase politicare da ispune uslove pa da I mi krenemo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Drina lo

04.05.2016 15:56

U čemu to kosovo napreduje nezaposlenost preko 50% nemaju nikakvu proizvodnju sve uglavnom uvoze iz Srbije

Name

Md

05.05.2016 20:51

Nece samo Albanci putovati bez viza nego svi građani Kosova.

Name

tzv

04.05.2016 13:52

Najsmjesnije je sto sve sto mi zovemo tzv. ide naprijed, a mi kao original stojimo u mjestu

ODGOVORITE
Name

tzv

04.05.2016 14:33

Odlican komentar.Na RTRS isto kazu takozvana stranka za promjene koje sad pametan ko budala!

Name

re

04.05.2016 14:37

Nesto kao mi se dizemo, kao neki faktor. A ovamo gubimo na svim poljima. Kao junacke neke istorije, neke pobjede, a mi ostali bez icega. Kaze Stulic: Kuda dalje rodjace...

Name

luđaci

04.05.2016 15:06

J*be lud zbunjenog. Najzanimljivije da veliki Srbi iz Srbije Vučić, Nikolić, Tadić, Šešelj, Dačić i ostali turčići ćute i ne znaju ni sami šta dalje činiti, a narod kao ovce, nisu džabe Srbijanci jer Srbi sigurno nisu, gotovo da i nema Srbina u Srbiji. Žalim samo što će da gurnu niz vodu i Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

re ludjaci

05.05.2016 05:22

Zalosno ili ne,ne odlucuju gradjani ni Srbije ni Republike Srpske o svojoj sudbini.Politicari su izgleda samo tu da gledaju sopstveni profit.Bivse republike SFRJ kao i KiM ce da stignu toliko daleko, koliko to zele oni koji odlucuju o njihovim sudbinama.Dok se jednima iz odredjenih razloga oduzimaju prava,drugima se ko zna, mozda iz istih razloga daju.Koliko je ko zasluzan za "napredak",to posten covek nikada nece shvatiti.Politika je to,"brale,rode moj".