Лестерова бајка под истрагом?!

Лестер Сити на корак је од сензационалног освајања титуле Премијер лиге, али није све сјајно у редовима "лисица".

Фудбал 17.04.2016 | 17:20
Лестерова бајка под истрагом?!

Њихову бајку могло би да угрози сумњиво пословање, јер Фудбалска лига истражује уговоре из сезоне 2013/2014, када је Лестер изборио пласман међу енглеску елиту, преноси Гардијан.

Сумња се у кршење правила Финансијског фер-плеја (ФФП), због чега су многи европски клубови избацивани из европских такмичења, али су неки, попут Манчестер Ситија и ПСЖ-а, пролазили само са финансијском казном.

Лестер је 2010. године преузео тајландски милијардер Вичаи Сривадханапрабха, преко своје компаније Кинг Пауер, који је у међувремену уложио више од 100 милиона евра.

Главна тачка спорних уговора је спонзорски са компанијом Трестелар, вредан око 11 милиона фунти, који је одмах продат компанији Кинг Пауер, а цео процес је резултирао смањењем клупских дуговања која су износила 34 милиона претходне године.

Кинг Пауер је већ био главни спонзор клуба, тако се зове клупски стадион, то је име и на дресовима. Пре споразума са Трестеларом, Лестер је имао 5 милиона фунти прихода од спонзора, а иако је КП задржао главна спонзорства, приходи су порасли на 16 милиона.

То је помогло Лестеру да избегне кршење ФФП, по којем су сви клубови пристали да дуговања буду ограничена на 8 милиона фунти по години, те лиминирају плате фудбалерима. Док су други клубови били ограничени приликом довођења фудбалера због ових правила, "лисице" су себи омогућиле да то избегну, па су се пласирале у Премијер лигу, без икаквих санкција.

"Оно што је Лестер урадио је попут финансијског допинга власника. Док су остали клубови поштовали правила која су свих прихватили", рекао је неименовани власник једног клуба из Чемпионшипа.

И други власники клубова из друге лиге сматрају да је Лестер "варао", а објашњење од Лестера тражи и заступник у Парлементу Демијен Колинс, који сматра да све делује "у крајњу руку необично".

Према прописима ФФП закона забрањено да се губици смањују тако што власник уплати клубу новац преко треће фирме, или спонзорског уговора.

Лестер тврди да је продао Трестелару права на коришћење свог бренда, те да је све по правилима ФФП и да не би требало да буде кажњен. У клубу нису желели да одговоре на неколико питања из Гардијана, попут оних у вези сарадњом компанија Кинг Пауер и Трестелара и колико вреде спонзорства.

У поменутој сумњивој сезони Лестер је на плате играче трошио 36 милиона фунти, пет више од комплетних прихода клуба. Купио је главног кандидата за најбољег играча текуће сезоне Ријада Махреза, а на платном списку су биле и остале садашње звезде, голман Каспер Шмајхел, капитен Вес Морган, најбољи стрелац Џејми Варди...

Због тога је Лестер под истрагом која би могла да му угрози романтичну сезону и историјски пласман у елитно европско клупско такмичење.

Власник Трестелара пронашао "рупу" у правилима ФФП

Трестелар је у време потписивања уговора са Лестером био нова фирма на челу са Дејвом Ричардсом, бившим власником клуба из Премијер лиге, који је близак бившем првом човеку Манчестер Ситија Таксину Шинаватри, који је као и власник Лестера са Тајланда.

Ричардс је наводно још у јуну 2013. саветовао Лестер како да усклади своје пословање са правилима ФФФ. Његова компанија и даље нема веб-сајт и телефонски број: "Зашто би смо имали? Добро смо познати у свом сектору, знају нас људи који су нам битни. Веома смо заузети".

Лестерови трансфери:
2013/2014 потрошио 0,5 милиона фунти – зарадио 1,15
2014/2015 22,8 – 0
2015/2016 50,16 – 9,45

Коментари / 0

Оставите коментар